Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024
25.2 C
Athens
ΑρχικήFood & TravelΙορδανική κουζίνα: Φαγητά και ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε!

Ιορδανική κουζίνα: Φαγητά και ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε!

Η ιορδανική κουζίνα μυεί τους επισκέπτες με νόστιμο τρόπο στην ποικιλόμορφη κληρονομιά της Ιορδανίας, προσφέροντας ένα υπέροχο μείγμα από γεύσεις των Βεδουίνων και τοπικών υλικών. Είτε θέλετε να απολαύσετε ένα αρωματικό τσάι στην Πέτρα είτε να γευτείτε το πιο νόστιμο φαλάφελ στο Αμμάν, η κουζίνα είναι ένα ουσιώδες κομμάτι όταν κάποιος εξερευνά τη χώρα αυτή. Δείτε τα φαγητά και ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε στην Ιορδανία, σύμφωνα με το CNN.

Μανσάφ

Μανσάφ - ιορδανική κουζίνα

Παραδοσιακά σερβίρεται σε μια μεγάλη πιατέλα και μπορούν να το μοιραστούν πολλά άτομα και αποτελείται από τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας σερβιρισμένο με λεπτές πίτες και μεγάλες ποσότητες αρωματικούς ρυζιού. Το γεύμα συνοδεύεται από ψημένους ξηρούς καρπούς και τρώγεται με πιτούλες και μπωλ με τζαμίντ, μια όξινη σως γιαουρτιού. Θεωρείται ως το εθνικό πιάτο της Ιορδανίας και έχει τις ρίζες του στην κουζίνα των Βεδουίνων. Όπως οι νομαδικές φυλές του Λεβάντες, είναι μια παράδοση που ξεπερνά τα διεθνή σύνορα, αφού οι συνταγές περιλαμβάνουν παραλλαγές από το Ισραήλ μέχρι το Ιράκ. Ενώ η κλασική συνταγή περιέχει αρνί -ή καμήλα κάποιες φορές- μερικά εστιατόρια, όπως το Al-Quds Restaurant στο Αμμάν, σερβίρουν μια πιο ελαφριά εκδοχή με κοτόπουλο.

- Advertisement -

Φαλάφελ

Φαλάφελ - ιορδανική κουζίνα

Οι τραγανές μπάλες από πικάντικα λιωμένα ρεβύθια είναι ένα κλασικό street food στην Ιορδανία. Τρώγονται κάθε ώρα της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν σνακ και συχνά μπαίνουν σε ζεστή πίτα μαζί με ολόφρεσκα λαχανικά για ένα γρήγορο σάντουιτς. Στο θρυλικό εστιατόριο Hashem στο Αμμάν, το φαλάφελ σερβίρεται με μεγάλα μάτσα δυόσμου, κρεμμύδι και ντομάτες, και τρώγεται πάνω σε φρεσκοψημένες πίτες που μόλις έχουν βγει από το φούρνο.

Τσάι και καφές των Βεδουίνων

Τσάι και καφές των Βεδουίνων

Κρυμμένη μέσα σε μια έρημη κοιλάδα, η αρχαία πόλη της Πέτρας ήταν άγνωστη στους Ευρωπαίους μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Ακόμα και σήμερα που χιλιάδες τουρίστες καταφτάνουν κάθε μέρα, εξακολουθούν να υπάρχουν κρυμμένοι τάφοι και σπηλιές πολύ κοντά στο κεντρικό μονοπάτι. Ακόμα και στα πιο απόκρημνα μονοπάτια υπάρχουν σκηνές Βεδουίνων που προσκαλούν τους περιηγητές να απολαύσουν ένα ποτήρι γλυκό τσάι, συχνά αρωματισμένο με δυόσμο ή φασκόμηλο. Το τσάι είναι μια πολύ σημαντική παράδοση στον πολιτισμό των Βεδουίνων, αφού αποτελεί τρόπο έκφρασης της φιλοξενίας τους. Ένα από τα must στην ιορδανική κουζίνα!

Κιουνεφέ

Κιουνεφέ Ιορδανία

Μια τραγανή στρώση από ζύμη καταΐφι καλύπτει το μαστιχωτό τυρί με την έντονη γεύση που κάνει αυτό το γλυκό τόσο δημοφιλές. Θεωρείται ότι εξαπλώθηκε στο Λεβάντες μέσω της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως κι ο πυκνός τούρκικος καφές που συνδυάζεται υπέροχα με το σιροπιαστό γλυκό. Το κιουνεφέ είναι ένα αγαπημένο γλυκό για ειδικές περιστάσεις ενώ προσφέρεται συχνά σαν απογευματινό κέρασμα. Με το σιρόπι να αναδύεται από τις άκρες της ζύμης και την πλούσια γεύση να πλημμυρίζει στο στόμα, όσοι επισκέπτονται το Αμμάν το τρώνε και το ξανατρώνε με την πρώτη ευκαιρία!

Μακλούμπα

Μακλούμπα - ιορδανική κουζίνα

Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα παραδοσιακό comfort food. Βράζει πολύ αργά πάνω σε χαμηλή φωτιά και αποτελείται από ρύζι, κοτόπουλο, πατάτες και λαχανικά και σερβίρεται αναποδογυρισμένο στο πιάτο. Αναλόγως με τις ικανότητες του μάγειρα, το αποτέλεσμα είναι μια “τούρτα” ρυζιού που κρύβει μέσα του πλούσια κομμάτια από κρέας και ένα συνδυασμό υλικών που το κάνει πεντανόστιμο. Η λέξη “μακλούμπα” σημαίνει “ανάποδα” και το πιάτο γεννήθηκε πριν από πολλούς αιώνες (μια εκδοχή του εμφανίζεται το 13ο αιώνα σε διάφορες συνταγές από τη μεσαιωνική Βαγδάτη). Παρόλο που είναι ένα κλασικό σπιτικό φαγητό, μπορείτε να το βρείτε και σε μερικά εστιατόρια. Για μια απόλυτα σπιτική εμπειρία, μπορείτε να πάτε στο Βειτ Σιττι, μια σχολή μαγειρικής στο Αμμάν όπου μπορείτε να μάθετε να φτιάχνετε το υπέροχο αυτό πιάτο.

Φρέσκοι χυμοί

Φρέσκοι χυμοί - Ιορδανία ποτά

Στις πόλεις της Ιορδανίας θα βρείτε κιόσκια με ολόφρεσκους χυμούς φτιαγμένους από φρούτα εποχής. Τα ρόδια πιέζονται με το χέρι, παράγοντας το υπέροχο κόκκινο ποτό που είναι ελαφρώς πικρό από το λευκό μέρος που περιβάλλει τη σάρκα του φρούτου. Οι πωλητές στήνουν τους πάγκους τους στον πεζόδρομο. Οι χυμοί σερβίρονται σε βαριές γυάλινες κούπες και γαρνίρονται με αφρό από ζάχαρη που τονώνει τον οργανισμό.

Ψημένοι ξηροί καρποί

Ψημένοι ξηροί καρποί - Ιορδανία φαγητά

Κάντε μια βόλτα στην αγορά που εκτείνεται πίσω από το Μεγάλο Τέμενος Χουσείνι στο Αμάν και ακολουθήστε το μεθυστικό άρωμα από τους φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς. Στην πόλη υπάρχουν πολλά μέρη όπου ψήνονται ξηροί καρποί και μετά πασπαλίζονται με μπαχαρικά, ζάχαρη κι αλάτι. Από αμύγδαλα μέχρι στραγάλια, επιλέξτε ό,τι σας αρέσει ή απλώς δοκιμάστε ό,τι έχει βγει μόλις από το ψήσιμο. Συνοδέψτε τα με χυμό από χουρμάδες από την κοιλάδα της Ιορδανίας. Στο Αμμάν θα βρείτε μια υπέροχη ποικιλία με τρυφερή σάρκα και πλούσια γλυκιά γεύση.

Σαουάρμα

Σαουάρμα - ιορδανική κουζίνα

Ένα ακόμα γευστικό κατάλοιπο της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι τα μικρά κομμάτια από περιστρεφόμενο αρνί, κοτόπουλο ή μοσχάρι. Το σαουάρμα είναι ένα συνηθισμένο πιάτο στην ιορδανική κουζίνα. Το πλούσιο, λιπαρό κρέας ψήνεται όπως ο γύρος, σερβίρεται σε ζεστές πιτούλες και γαρνίρεται με κρεμμύδια κι ένα μείγμα μπαχαρικών που εξαρτάται από το σεφ, αλλά η συνταγή βασίζεται στους σπόρους σουσαμιού και το σουμάκ. Στο Shawarma Reem θα βρείτε την κλασική εκδοχή του σαουάρμα, που περιλαμβάνει συνδυασμό αρνιού με μοσχάρι, είναι υπέροχο και μπορείτε να το απολαύσετε στον πεζόδρομο όπως οι ντόπιοι. (Shawarma Reem, Jabal Amman, Δεύτερος Κύκλος, Αμμάν)

Ζαάρμπ

Ζαάρμπ - ιορδανική κουζίνα

Με μακρά παράδοση ως νομάδες ιερούς, οι Βεδουίνοι της Ιορδανίας ανέπτυξαν τη δική τους ιορδανική κουζίνα η οποία προσαρμόστηκε τέλεια στη μαγειρική πάνω σε φωτιές στην έρημο. Ένα χορταστικό γεύμα που μπορείτε να απολαύσετε κάτω από τα αστέρια είναι το Ζάαρμο, ένα πιάτο που αποτελείται από μαριναρισμένο κρέας με κομμάτια λαχανικών, ψημένο σε πήλινο δοχείο πάνω από κάρβουνα που καλύπτονται με άμμο. Όταν το κρέας βγει από το έδαφος μετά από πολλές ώρες ψησίματος, η τρυφερή σάρκα θα πέφτει από τα κόκαλα. Για να το φάτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.

Φάτετ Χούμους

Φάτετ Χούμους - ιορδανική κουζίνα

Παρόλο που τα πιάτα με το κρεμώδες χούμους έχουν εξαπλωθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή, εμείς εννοούμε μια παραλλαγή του της αρχικής συνταγής. Είναι ένας πουρές από αφράτα ρεβύθια, αναμεμειγμένος με πίτα, ταχίνι και κουνουνάρια και περιχυμένος από ελαιόλαδο. Αυτή η εκδοχή σερβίρεται στο εστιατόριο Hashem στο Αμμάν και είναι βελούδινη και πλούσια και ένα ιδανικό πιάτο που συνδυάζεται με κρεμμύδια και πικάντικα βότανα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,199LikesΚάντε Like
89,237 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ