Μεσαιωνικά μοναστήρια Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι μία καταπράσινη χώρα, με ιδιαίτερη ιστορία και παράδοση, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι τα πανέμορφα μεσαιωνικά μοναστήρια της. Εμείς στο travelstyle επιλέξαμε τα 5 πιο χαρακτηριστικά και σας τα παρουσιάζουμε…

Οι Κέλτες, που κατοικούσαν στο νησί από τα προχριστιανικά χρόνια, είχαν ήδη αναπτύξει έναν αξιόλογο πολιτισμό, που φαίνεται να εντυπωσίασε τον Άγιο Πατρίκιο όταν κατέφθασε στη χώρα το δεύτερο μισό του 5ου  μ.Χ. αιώνα, ως ιεραπόστολος του χριστιανισμού.

Από εκείνη την περίοδο κι έπειτα, στην Ιρλανδία σημειώνεται μία έντονη αρχιτεκτονική δραστηριότητα. Μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και μοναστήρια, διακοσμημένα με εντυπωσιακά γλυπτά και βιτρό, αποτελούν τεκμήρια της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας, ενώ, λειτουργώντας έως και σήμερα τα περισσότερα, είναι σημείο αναφοράς του ιρλανδικού πολιτισμού.

Εκατομμύρια επισκεπτών ετησίως, επιλέγουν να περιηγηθούν στα ιδιαίτερα ιρλανδικά μοναστήρια, που δίνουν την αίσθηση μιας μεσαιωνικής, «παραμυθένιας» ατμόσφαιρας. Εμείς στεκόμαστε στα 5 πιο χαρακτηριστικά και απολαμβάνουμε το επιβλητικό και απόκοσμο τοπίο…

Μοναστήρι Skellig Michael

Μοναστήρι Skellig Michael

Το μοναστήρι Skellig Michael, ή βράχος του Μιχαήλ στην ιρλανδική γλώσσα, βρίσκεται στο Kerry. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Fionán, που πιστεύεται ότι ταξίδεψε εκεί τον 6ο αιώνα και σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο οικισμός, που βρίσκεται στην κορυφή ενός πολύ μικρού νησιού πιστεύεται ότι στέγαζε έως και 12 μοναχούς κατά τον μεσαίωνα.

Αβαείο Jerpoint

Αβαείο Jerpoint

Το αβαείο Jerpoint βρίσκεται κοντά στο Kilkenny στη πόλη Thomastown και χτίστηκε από τον μεσαιωνικό βασιλιά του Osraige. Αν και δεν έχει διασωθεί σε καλή κατάσταση, τα πέτρινα γλυπτά του και ο τετράγωνος πύργος συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τους ταξιδιώτες.

Αβαείο Glenstal

Αβαείο Glenstal

Πρόκειται για ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Λίμερικ και βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό κάστρο μέσα σε 500 στρέμματα δάσους. Ιδρύθηκε το 1927, ενώ μέχρι το 2010 λειτουργούσε και ως σχολείο από τις μοναχές Αν και πλέον λειτουργεί ως οικοτροφείο αρρένων, στο αβαείο Glenstal υπάρχει ένα αγρόκτημα και ένας ξενώνας που μπορεί να φιλοξενήσει όσους επισκέπτες επιθυμούν να περάσουν λίγες μέρες εκεί, βιώνοντας την αξέχαστη εμπειρία της ιρλανδικής υπαίθρου.

Μονή Τιμίου Σταυρού

Μονή Τιμίου Σταυρού Ιρλανδία

Η ιστορία της μονής φαίνεται να είναι περιπετειώδης. Ιδρύθηκε το 1168 από το Κιστερσιανό Τάγμα των μοναχών. Το 1233, η βασίλισσα Ισαβέλλα της Angoulême, η χήρα του βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας, δώρισε στο αβαείο ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να σταυρώσουν τον Ιησού. Το 2011, ο σταυρός που περιέχει τα λείψανα του Τιμίου Σταυρού εκλάπη, ωστόσο φέρεται να βρέθηκε το επόμενο έτος.

Μονή Glendalough

Μονή Glendalough

Ο μοναστικός οικισμός βρίσκεται στην αγροτική κομητεία Wicklow μια από τις σημαντικότερες παλαιοχριστιανικές περιοχές της Ιρλανδίας. Το Glendalough  ή «κοιλάδα των δύο λιμνών», ιδρύθηκε από τον Άγιο Kevin τον 6ο αιώνα. Αρχικά, ο Άγιος Kevin έζησε στην απομακρυσμένη, όμορφη κοιλάδα ως ερημίτης, μέσα σε ένα τάφο που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Σύντομα οι πιστοί άρχισαν να τον ακολουθούν για πνευματική καθοδήγηση. Στον οικισμό, θα συναντήσει κανείς έναν επιβλητικό πύργο τριάντα μέτρων, έναν μεγάλος καθεδρικός ναός και μια σειρά από καλοδιατηρημένα μνημεία.

5 μοναστήρια που έγιναν ξενοδοχεία

Μια φορά και έναν καιρό, πριν πολλούς αιώνες, χτίστηκαν μεγαλοπρεπή κτίρια με στόχο να τιμήσουν τον Θεό και να ενισχύουν την πίστη. Έτσι κατασκευάστηκαν πολλές εκκλησίες, μονές και μοναστήρια που με το πέρας των ετών άλλα έμειναν ατόφια, άλλα εγκαταλείφθηκαν, άλλα αλλοιώθηκαν και άλλα αναδιαμορφώθηκαν.

Διατηρώντας  τη μεγαλοπρέπεια και την εξαιρετική αρχιτεκτονική τους κάποια από αυτά τα κτίρια μετατράπηκαν σε πολυτελή ξενοδοχεία. Για διαμονή που υπόσχεται ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία, κλείστε δωμάτιο στα παρακάτω  ξενοδοχεία.

Κατάνυξη & ιστορικό παρελθόν

Parador de Plasencia, Ισπανία

Για μια ξεχωριστή εμπειρία ταξιδιού, το ξενοδοχείο προσφέρει περισσότερες από 40 διαδρομές για να ανακαλύψεις τη γύρω περιοχή και πάνω από 40 μοναδικά δωμάτια για να διαλέξεις. Επέλεξε την εμπειρία που σου ταιριάζει και να ανακάλυψε τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, τη φύση και τους ανθρώπους της Ισπανίας.

Στις όχθες του ποταμού Jerte στην επαρχία Cáceres, βρίσκεται  η πόλη της Plasencia και το ξενοδοχείο Parador. Το ξενοδοχείο στεγάζεται στο μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο, που χτίστηκε τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

Parador de Plasencia, Ισπανία

Χοντροί  πέτρινοι τοίχοι, θολωτές οροφές και όμορφη διακόσμηση σε περιμένουν μέσα σε ένα γοτθικό επιβλητικό σκηνικό. Το ξενοδοχείο είναι η ιδανική βάση για να εξερευνήσεις την πόλη και τη φυσική ομορφιά  που περιβάλλει  τον τόπο.

Martin’s Patershof, Μεσελέν, Βέλγιο

Η ιστορία του Μάρτιν Patershof  ξεκινά γύρω στο 1231. Εκείνη την περίοδο μια τάξη Φραγκισκανών, οι  Friar Minors, δημιουργήθηκαν στην πόλη Mechelen και έλαβαν ενεργό ρόλο στην τοπική ζωή για σχεδόν 600 χρόνια. Στο τέλος του 18ου αιώνα, οι Friar Minors εκδιώχθηκαν από την πόλη (όπως και όλα τα μέλη του κλήρου). Στην πορεία των ετών επιτράπηκε η επιστροφή των θρησκευτικών ταγμάτων – συμπεριλαμβανομένου των Friar Minors. Αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο μοναστήρι, σε νέο-γοτθικό στυλ, στο Heihoekwijk.

Martin’s Patershof, Μεσελέν, Βέλγιο

Η εκκλησία τους κατασκευάστηκε κάτω από το άγρυπνο μάτι του αρχιτέκτονα της Αμβέρσας Paul Stoop. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου η εκκλησία είχε επιταχθεί προσωρινά από τους Γερμανούς. Στη συνέχεια, οι Friar Minors διεξήγαγαν διάφορες ανακαινίσεις και ανακατασκευές, έως ότου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αποφάσισαν να πουλήσουν τα κτίρια. Το 1999, το συγκρότημα ανακατασκευάστηκε για να μετατραπεί σε μια αστική περιοχή με κήπους από έναν κτηματομεσίτη.

Θέλει τέχνη για να μετατρέψει κανείς έναν οίκο λατρείας σε ξενοδοχείο διατηρώντας την ιστορία και εκπληρώνοντας τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Είναι γεγονός ότι το Martin’s Patershof έχει επιτύχει να βρει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο.

Το 2006, Martin’s Hotels Group ζήτησε την άδεια προκειμένου να μετατραπεί η πρώην εκκλησία σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων – ένα φιλόδοξο σχέδιο, μοναδικό για το Βέλγιο. Τον Ιούνιο του 2009, το Martin’s Patershof άνοιξε τις πόρτες του και από τότε υποδέχεται ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο σε ένα εξαιρετικό σκηνικό προσφέροντας μοναδική εμπειρία διαμονής.

Διαβάστε ακόμα:Coral Bloom: Ένα “giga resort”… ανθίζει στην Ερυθρά Θάλασσα – Με 11 ξενοδοχεία πάνω σε τεχνητό νησί!

Sofitel Legend Santa Clara, Καρταχένα, Κολομβία

Λίγα κτίρια στην Κολομβία είναι τόσο μοναδικό και ιδιαίτερα όσο το ξενοδοχείο Santa Clara. Θεωρείται το πιο ξεχωριστό ξενοδοχείο της Κολομβίας και αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 17ου αιώνα. Επίσης  θεωρείται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του ένθους και της ανθρωπότητας.

Σήμερα, το ξενοδοχείο Santa Clara προσφέρει μια εξαιρετικές υπηρεσίες συνδυάζοντας την πολυτέλεια και την άνεση με την κολομβιανή  πολιτιστική κληρονομιά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πορεία των ετών, το Hotel Santa Clara έχει συμβάλει στην εδραίωση της πόλης της Καρταχένα, ως σημαντικός τουριστικό προορισμό. Το ξενοδοχείο βρίσκεται  στην καρδιά της παλιάς πόλης στην Καρθαγένη.

Sofitel Legend Santa Clara, Καρταχένα, Κολομβία

Kruisherenhotel, Μάαστριχτ, Ολλανδία

Οι αρχιτεκτονικές αντιθέσεις ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν είναι φανερές σε κάθε χώρο του. Η εντυπωσιακή μεσαιωνική αρχιτεκτονική κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών καθώς τους καλεί σε ένα ταξίδι στον χωροχρόνο, όπου τα βήματα της εκκλησίας μετατράπηκαν σε σαλόνι, ρεσεψιόν, βιβλιοθήκη, και  wine bar για να απολαύσουν πολυτέλεια και άνεση.

To Kruisherenhotel Maastricht είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων που βρίσκεται στο κέντρο του Μάαστριχτ. Το ξενοδοχείο είναι  πρώην μοναστήρι Kruisheren (Crutched Friar), και  χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Μαζί με τη μνημειώδες γοτθική εκκλησία, το συγκρότημα αυτό αναδιαμορφώθηκε για να στεγάσει το ξενοδοχείο. Αποτελεί ένα μοναδικό μέρος στο οποίο συνδυάζονται αρμονικά παλαιό και μοντέρνο.

Kruisherenhotel, Μάαστριχτ, Ολλανδία

Mandarin Oriental Prague, Πράγα, Τσεχία

Με 99 δωμάτια και σουίτες, εξαιρετική κουζίνα και ένα υπέροχο spa- το μοναδικό στον κόσμο που βρίσκεται σε ένα πρώην αναγεννησιακό παρεκκλήσι-  προσφέρεται ως ένα ήσυχο καταφύγιο εμποτισμένο από αιώνες ιστορίας. Βρίσκεται διπλά στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα, σε μια ήσυχη τοποθεσία κοντά σε πολλά από τα σημαντικά αξιοθέατα της Πράγας.

Συνδυάζοντας μια όμορφη, σύγχρονη σχεδίαση με αρχιτεκτονικά στοιχεία εποχής, το Mandarin Oriental στην Πράγα είναι ένα πρώην μοναστήρι που μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο διατηρώντας  με θαυμάσιο τρόπο ένα κομμάτι της ιστορίας. 

Mandarin Oriental Prague, Πράγα, Τσεχία

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ