Αθήνα, Ελλάδα

Η καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας χτυπά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά, σε αντίθεση με όσα μπορεί να πιστεύετε, δεν υπάρχει μεγάλη σχέση με τα αρχαία ερείπια.

Shopping, πολιτική και σημαντικά σχέδια

Μνημεία Ελλάδα

Οι περισσότεροι επισκέπτες της Αθήνας μπορεί να φαντάζονται ότι η Ακρόπολη είναι το “ιστορικό κέντρο” της πόλης. Αλλά όπως και η κλασική Ελληνική κοινωνία επικεντρωνόταν στην πολιτική και το εμπόριο. Το ίδιο συμβαίνει και στη σύγχρονη Ελλάδα. Το εμπόριο παραμένει συγκεντρωμένο στο τρίγωνο που σχηματίζεται ανάμεσα στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Το “ιστορικό τρίγωνο” της Αθήνας που περιλαμβάνει και τα τραπεζικά ιδρύματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, και τις ατομικές επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν την ψυχή της. Η πολιτική είναι επίσης βαθιά ριζωμένη εδώ: η Βουλή δεσπόζει πάνω από τη μεγαλύτερη πλατεία της Αθήνας.

Σύνταγμα

Πλατεία Συντάγµατος, Ναύπλιο
Η πλατεία Συντάγµατος

Το επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας και της Αθήνας βρίσκεται στο Σύνταγμα από το 1843, όταν μια εξέγερση ανάγκασε το Βασιλιά Όθωνα να υποχωρήσει στις απαιτήσεις για δημιουργία εθνικού συντάγματος. Η τοποθεσία της πλατείας σε απόσταση αναπνοής από τη Βουλή έκτοτε την έχει καθιερώσει ως τον κεντρικό χώρο διαδηλώσεων και εκλογικών αγώνων. Όπως και η ίδια η Αθήνα, η Πλατεία Συντάγματος έχει αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων. Τα πολυτελή ξενοδοχεία στη βόρεια πλευρά της πλατείας αντιπροσωπεύουν την αίγλη της εποχής του Όθωνα και την πνευματική ζωή στα καφέ της δεκαετίας του 1970.

Ραντεβού στο Σύνταγμα

Ακόμα και οι ίδιοι οι Αθηναίοι κλείνουν ραντεβού στο Σύνταγμα, αναφέροντάς το απλά ως “το κέντρο”, αφού εκεί “συναντιούνται” οι κεντρικοί δρόμοι και τα δρομολόγια των δημόσιων συγκοινωνιών. Και αυτό επεδίωκαν οι σχεδιαστές της πόλης, Έντουαρντ Σάουμπερτ και Σταμάτης Κλεάνθης το 1830 όταν τους ανατέθηκε να σχεδιάσουν την πρωτεύουσα του ανεξάρτητου πλέον κράτους. Σταθείτε στην κορυφή της πλατείας, κοιτάξτε κάτω και φανταστείτε την πόλη που οραματίστηκαν, όχι κλεισμένη μέσα στα τείχη της αρχαιότητας, αλλά ανοιχτή.

Shopping στην Ερμού & την Αιόλου

Ερμού, Καπνικαρέα, Αθήνα
Στο κέντρο της Αθήνας, στην Ερμού, ενώ στο βάθος διακρίνεται η Καπνικαρέα

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν τραβήξει τους καταναλωτές εκτός κέντρου, παρόλα αυτά, η οδός Ερμού διατηρεί το status της ως η κορωνίδα της εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα. Στον όμορφο πεζόδρομο, οι διεθνείς αλυσίδες έχουν παραγκωνίσει τις τοπικές μάρκες, παρόλο που μικρότερα καταστήματα ακμάζουν στους δρόμους ανάμεσα στην Ερμού και την Αιόλου, ένα άλλο στέκι οικογενειακών ή οικονομικών καταστημάτων. Εδώ θα βρείτε ό,τι θέλετε, από είδη ραπτικής, υφάσματα κι αμπαζούρ, μέχρι κρυστάλλους διαλογισμού, φτερά, μαργαριτάρια, κουμπώματα και χάντρες.

Βαρβάκειος Αγορά

Κεντρική Αγορά Αθηνών

Τα ψώνια για τα σαρακοστιανά θαλασσινά, το αρνί του Πάσχα και το χοιρινό των Χριστουγέννων στην κεντρική κρεαταγορά και ψαραγορά της πόλης αποτελεί παράδοση για τους κατοίκους της πόλης και ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αλλά και εκτός από τις γιορτές, η Βαρβάκειος Αγορά είναι μια σύγχρονη ενσάρκωση της αρχαίας αγοράς, αφού οι έμποροι και οι καταναλωτές παζαρεύουν κομμάτια κρέατος μιλώντας για πολιτική. Πεινάσατε; Μπείτε σε κάποιο από τα παλιομοδίτικα μαγειρεία μέσα ή γύρω από την αγορά.

Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία της πόλης, το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, βρίσκεται μέσα στο τείχος στη βάση των μαρμάρινων σκαλιών της Βουλής. Αποσπάσματα από τον επικήδειο του Περικλή είναι σκαλισμένα στο μάρμαρο, ως οδυνηρή υπενθύμιση της φρίκης του πολέμου, ακόμα και από την πλευρά του νικητή: “Ένα άδειο κρεβάτι βρίσκεται εδώ προς τιμήν των πεσόντων”. Η προεδρική Φρουρά, οι Εύζωνοι, φρουρούν τον τάφο συμβολίζοντας τον ελληνικό στρατό. Η χαρακτηριστική τους ενδυμασία βασίζεται στην παραδοσιακή πελοποννησιακή φορεσιά του 19ου αιώνα.

Η Νεοκλασική Τριάδα

Ακαδημία

Οι μεγάλες φιλοδοξίες των σύγχρονων σχεδιαστών της πόλης επικεντρώνονται στα τρία εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια: την Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη. Η δραστηριότητα στρέφεται γύρω και μέσα σε αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια, αφού η είσοδος του πανεπιστημίου είναι συχνά τόπος διεξαγωγής διαμαρτυριών, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ποιητή της Επανάστασης, Ρήγα Φεραίου, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται μπροστά. Μπείτε μέσα στο αυστηρό πρόστωο, στα πολύχρωμα τείχη που απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία και τη μυθολογία.

Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη με τη φαρδιά μαρμάρινη σκάλα και η Ακαδημία, με την περίτεχνη συλλογή αγαλμάτων, σχεδιάστηκαν από το Θεόφιλο Χάνσεν αλλά σε πιο πολυτελή κλίμακα. Η Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο είναι συχνά ανοιχτά, και αξίζει να μπείτε μέσα για να την θαυμάσετε. Η κύρια συλλογή της Βιβλιοθήκης έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο.

Διαβάστε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ