Καλοκαιρινή άδεια

Το καλοκαίρι έχει μπει και ξέρουμε ότι όλοι περιμένετε πως και πως να πάρετε την καλοκαιρινή σας άδεια! Γνωρίζετε, όμως, πόσες μέρες είναι ιδανικές; Κι όμως ο αριθμός των ημερών μετράει!

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος ούτε κάποιος μαθηματικός τρόπος ώστε να μπορεί κάποιος να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό ημερών τις άδειας.

- Advertisement -
Καλοκαίρι

Τι λένε οι ψυχολόγοι για τις διακοπές

Σίγουρα σκέφτεστε ότι ένα ολόκληρο καλοκαίρι στη θάλασσα είναι ιδανικό για όλους, αλλά από την άλλη, λειτουργεί κάπως ανασταλτικά για τους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και την επανένταξη σε αυτούς. 

Για τους ψυχολόγους, όλα έχουν να κάνουν με τη ντοπαμίνη, το νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για το αίσθημα της ευημερίας και λειτουργεί ως επιβράβευση για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ο καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία,Peter Vuust, αναφέρει ότι οι διακοπές διεγείρουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, με συνεχείς “προκλήσεις” των επιπέδων προσαρμογής του οργανισμού σε νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και καινούριες καθημερινές συνήθειες. Η συνήθεια όμως ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον, μπορεί να κάνει κάποιον να νοσταλγεί έπειτα από λίγο καιρό το γραφείο και το σπίτι του.

Καλοκαιρινές διακοπές - tips

Πόσες ημέρες άδεια και διακοπών είναι ιδανικές;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό την έδωσε το πανεπιστήμιο της Μπρέντα στην Ολλανδία μέσα από μία νέα έρευνα. Ο επικεφαλής της έρευνας Jeroen Nawijn αναφέρει ότι “Οι δύο εβδομάδες -και όχι παραπάνω- είναι το ιδανικό διάστημα ώστε να αφομοιώσει ο οργανισμός τις νέες συνθήκες, να χαλαρώσει και να αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, χωρίς ωστόσο να πάει στο άλλο άκρο“.

Διαβάστε ακόμα:  Το ελληνικό νησί που εκθειάζουν έγκυρα γαλλικά μέσα

Στην περίπτωση που το διάστημα είναι μικρότερο, υπάρχει το ρίσκο να μην μείνει κάποιος πλήρως ευχαριστημένος οργανικά και να αναζητά διαρκώς περισσότερες ημέρες ξεκούρασης στην μετέπειτα πορεία του, ενώ μπορεί να νιώθει και υψηλά επίπεδα κόπωσης κατά την επιστροφή του στην εργασία.

Το μυστικό των τέλειων διακοπών για αυτές τις 15 μέρες βρίσκεται στην… ποικιλία που μπορεί να προσφέρουν. Για παράδειγμα μπορείτε να ασχοληθείτε με νέες δραστηριότητες και φροντίστε να επικεντρωθείτε και να απολαύσετε στο απόλυτο αυτές τις δύο εβδομάδες. Και βέβαια, αυτές τις μέρες προσπαθήστε να βγάλετε τελείως από το μυαλό σας τη δουλειά και τις υποχρεώσεις – έχετε όλο τον υπόλοιπο χρόνο να ασχοληθείτε με αυτά!

Για να είναι τέλειες οι καλοκαιρινές σας διακοπές, πρέπει να βρείτε και τον ιδανικό προορισμό, γι’αυτό δείτε στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ