SHORT BREAK

Στη γη των Αιθήκων…

Μια ανάσα απο τα Τρικαλα… ο ορεινός όγκος του νομού ειναι ανάμεσα στους πιο φημισμένους χειμερινούς προορισμούς… Η φυση & τα τοπία της συνθέτουν ένα σύνολο που όμοιό του δεν υπάρχει!

elati

elati

elatiΟδοιπορικό στα χωριά του δηµου Πύλης

Που σηµαίνει… στον ορεινό όγκο του νοµού Τρικάλων. Παλιότερα ονοµαζόταν Δήµος Αιθήκων και ο µύθος λέει ότι πήρε το όνοµά του από τον οµώνυµο λαό που κατοικούσε εκεί προκειµένου να φρουρεί τα περάσµατα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία. Σε απόσταση αναπνοής από τα Τρίκαλα συναντάµε µοναδικής οµορφιάς διαδροµές γεµάτες δάση, γεφύρια, ποτάµια, εκκλησίες… και διαδοχικά 11 στο σύνολο πανέµορφα χωριά που τα «συνοδεύουν» εκπληκτικά φυσικά τοπία, ξεχωριστοί άνθρωποι και µεγάλη ιστορική διαδροµή, µε γνωστότερα την Ελάτη και το Περτούλι. Η Ελάτη είναι χτισµένη αµφιθεατρικά σε υψόµετρο 940 µ., πραγµατικά κρυµµένη ανάµεσα στα έλατα, ενώ είναι η πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών γιατί εκτός της οµορφιάς της διαθέτει πληθώρα επιλογών σε διαµονή και παραδοσαικό φαγητό, ενώ στον κεντρικό δρόµο το café-bar Κεχρί είναι απολαυστικό για όλες τις ώρες της ηµέρας! Το Περτούλι είναι περιτριγυρισµένο από πυκνά δάση και περιβάλλεται από τις κορυφές βουνών και είναι γεµάτο πετρόκτιστα δροµάκια και σπίτια τοπικής αρχιτεκτονικής. Περίπου 11 χλµ. από την Ελάτη θα συναντήσετε µέσα στο δάσος το γραφικό χωριό Καλόγεροι. Έχει µια και µοναδική ταβέρνα που αξίζει να επισκεφτείτε. Το Νεραϊδοχώρι, είναι χτισµένο ανάµεσα σε βουνά . Έξω από το χωριό συναντάµε το µοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ένα βυζαντινό µνηµείο του 1793 µε σηµαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.

Τι να δειτε

Επισκεφθείτε το Μουσείο στην Πύρρα. Το παλιό δηµοτικό σχολείο φιλοξενεί µια αξιόλογη λαογραφική συλλογή εργαλείων και χρηστικών αντικειµένων παλιότερων εποχών. Κάντε µια βόλτα στο Πανεπιστηµιακό Δάσος Περτουλίου που εκτείνεται στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα µέχρι τις βορειοανατολικές της Μπουντούρας σε υψόµετρο 1.150-2.060 µ. Συνδυάστε την επίσκεψη στο Χιονοδροµικό Κέντρο µε µια βόλτα στα περτουλιώτικα λιβάδια που διασχίζονται από ένα καταπληκτικό µικρό ποτάµι, τον «Ξεριά», που πηγάζει από το όρος Κόζιακα (Κερκέτιο) και διαιρείται σε παραποτάµους. Στα περτουλιώτικα λιβάδια, στη δασωµένη πλευρά του βουνού, λειτουργεί το Χιονοδροµικό Κέντρο από το 1985. Το γραφικό εκκλησάκι Αγ. Αποστόλων στη θέση Τζατζά αξίζει σίγουρα µια επίσκεψη, καθώς από εκεί ένα φυσικό µονοπάτι οδηγεί στο καταφύγιο «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» µε θέα όλο τον Θεσσαλικό Κάµπο αλλά και τις κορυφές της Πίνδου! Κάντε µια βόλτα µέχρι τον Ασπροπόταµο… Ο µυθικός Αχελώος, γιος του Ωκεανού, έχει τις πηγές του στη νότια Πίνδο την οποία διαπερνά, και το πέρασµά του «σφραγίζει» τη φυσιογνωµία του τόπου, «ορίζοντας» τα χωριά της Πίνδου που παίρνουν το όνοµά του: «Τα χωριά του Ασπροπόταµου». Φυσικά, τα πέτρινα γεφύρια, πολλά από τα οποία χτίστηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθηλώνουν ακόµα µε τη στέρεη οµορφιά των επιβλητικών τους τόξων και το περίτεχνο δέσιµο της λαξευµένης πέτρας. Ανάµεσα σε αυτά το λιθόκτιστο γεφύρι της Σµίξης ή Μονοπάτι της Σκάλας που χτίστηκε το 1650-1652. Σίγουρα αξίζουν και οι επισκέψεις σε κάποια από τα πολλά εκκλησάκια και ξωκλήσια µε την τεράστια ιστορική, θρησκευτική και αρχιτεκτονική αξία.

elatiΓέφυρα Αγίου Βησσαρίωνα

Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα µε προορισµό την Ελάτη, λίγο µετά την Πύλη συνάντησα τη γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα. Τόσο η ίδια η γέφυρα όσο και το τοπίο συνθέτουν ένα σκηνικό παραµυθένιο… που νοµίζεις πως αν περιµένεις λίγο θα ξεπροβάλουν νεράιδες και ξωτικά… Είναι πέτρινη µε ηµικύκλιο τόξο που ενώνει τον Πορτιάτη ποταµό στο δυτικό όριο της Πύλης. Κατασκευάστηκε το 1527 µε µέριµνα του τότε µητροπολίτη Λάρισας και µετέπειτα πολιούχου των Τρικάλων της Καλαµπάκας και της Πύλης, Αγίου Βησσαρίωνα, για τη γεφύρωση του ποταµού επί της µοναδικής τότε οδού σύνδεσης της Θεσσαλίας µε την Ήπειρο. Το γεφύρι όµως πλαισιώνει ένα τοπίο µοναδικού φυσικού κάλλους… Ένας επιβλητικός ορεινός όγκος ρίχνει τη σκιά του, το ποτάµι κυλάει ακατάπαυστα, πράσινο περικλείει όλη τη σκηνή και το αποτέλεσµα είναι εικόνες εκπληκτικές που µοιάζουν σαν κάποιος να τις έχει ζωγραφίσει…elati

Δραστηριότητες και διαδροµές

Ο Δήµος αλλά και ο ιδιωτικός φορέας δεν έχει (ευτυχώς) επαναπαυθεί στην ασύλληπτη οµορφιά του τοπίου, ούτε καν στις ανέσεις που µπορούν να εξασφαλίσουν στους επισκέπτες τους, αλλά εξελίσσονται τουριστικά «εκµεταλλευόµενοι» ό,τι η φύση έδωσε απλόχερα… Εδώ και κάποια χρόνια παρατηρούνται πολλές δράσεις θεµατικού τουρισµού και διαφορετικών δραστηριοτήτων για όσους επιθυµούν να συνδυάζουν την ξεκούραση και τις οµορφιές του τόπου µε δραστηριότητες! pertouliΑνακαλύψτε την περιοχή µε την καθοδήγηση έµπειρων επαγγελµατιών, καθώς προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, σκι, ιππασία, τοξοβολία καθώς και οικοτουριστική ξενάγηση! Αποτελεί επίσης αγαπηµένο προορισµό για τους φίλους του υγρού στοιχείου για καταβάσεις τόσο µε βάρκες rafting-hot dog- monoraft όσο και µε canoe-kayak και µάλιστα µε άκρως ενδιαφέρουσες προτεινόµενες διαδροµές! pertouliΈνα από τα πιο γνωστά και οργανωµένα αναρριχητικά πεδία 7 διαδροµών είναι ο Κόκκινος Βράχος, µόλις 15′ από την Ελάτη. Όσο για ορειβασία και πεζοπορία η περιοχή είναι ιδανική, καθώς είναι αποκλειστικά ορεινός όγκος και οι διαδροµές είναι απεριόριστες! Η διαδροµή της πέτρινης Βλαχόστρατας είναι επίσης µια µοναδική εµπειρία!

elati

pertouliΧιονοδρομικο κεντρο Περτουλιου

Με 4 πίστες και 3 αναβατήρες ενδείκνυται και για οικογένειες, καθώς ναι μεν είναι µικρό, αλλα έχει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, άνετο χώρο πάρκινγκ, είναι φιλικό προς αρχάριους και συνδυάζει το σκι με ένα μοναδικού κάλλους τοπίο ανάμεσα στα έλατα!

# best cafe bar

Κεχρί cafe bar

H Ελάτη είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό με εύκολη πρόσβαση που σίγουρα αξίζει να βρεθείτε, είτε ως επιλογή για διαμονή είτε για ημερήσια εκδρομή με αφετηρία τα Τρίκαλα. Όταν λοιπόν την επισκεφτείτε, επιλέξτε το all day φιλόξενο Κεχρί cafe bar πάνω στον γραφικό κεντρικό δρόμο για να απολαύσετε τον αρωματικό καφέ σας και (οπωσδήποτε) ένα χειροποίητο γλυκό δίπλα στο τζάκι! Ο κατάλογος εκτός αυτών είναι μεγάλος καθώς περιλαμβάνει λογιών λογιών απολαυστικά ροφήματα, όπως σοκολάτα -μάλιστα σε περισσότερες από 40 γεύσεις-, τσάι βουνού, μέντα αλλά και ποτά, ενώ δεν λείπουν οι λίγες αλλά εκλεκτές προτάσεις σε πρωινό. Σε έναν χώρο άνετο, ευχάριστο και χρωματιστό αλλά πολύ cozy και ζεστό, φιλόξενο, εναρμονισμένο με το χωριό και την αρχιτεκτονική του, το Κεχρί είναι ιδανικό για να χαλαρώσετε με την παρέα σας, να κουβεντιάσετε και να απολαύσετε την εκδρομή σας!

elati

pertouliHIGHLIGHT

Τα πεντανόστιµα σπιτικά γλυκά κουταλιού ή ταψιού… όπως η ζουµερή καρυδόπιτα, το γλυκό κάστανο, το γαλακτοµπούρεκο, το ραβανί, το malt chocolate cake αλλά και το oreo double choco… ενώ λαχταριστές είναι και οι κρέπες!

INFO Καθηµερινά από τις 08:00. Ελάτη, Τ. 2434 071341pertouli

Πηγή Icons Travellers

Διαβάστε ακόμα:  Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα επιστρέφει και επιπλέον φέτος θα είναι «Green & Smart»!

cover

Κατεβάστε το καινούριο μας τεύχος!

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ