Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΜια μαγική διαδρομή στα πανέμορφα ορεινά χωριά των Τρικάλων - Ανακαλύψτε κάποιους...

Μια μαγική διαδρομή στα πανέμορφα ορεινά χωριά των Τρικάλων – Ανακαλύψτε κάποιους από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς

Στη γη των Αιθήκων…

Μια ανάσα από τα Τρίκαλα ο ορεινός όγκος του νομού είναι ανάμεσα στους πιο φημισμένους χειμερινούς προορισμούς… ειδικά για τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι ένα όνειρο! Η φύση & τα τοπία της συνθέτουν ένα σύνολο που όμοιό του δεν υπάρχει!

- Advertisement -
Ελάτη
Ελάτη

Ελάτη
Ελάτη

Οδοιπορικό στα χωριά του Δήμου Πύλης

Που σηµαίνει… στον ορεινό όγκο του νοµού Τρικάλων. Παλιότερα ονοµαζόταν Δήµος Αιθήκων και ο µύθος λέει ότι πήρε το όνοµά του από τον οµώνυµο λαό που κατοικούσε εκεί προκειµένου να φρουρεί τα περάσµατα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία. Σε απόσταση αναπνοής από τα Τρίκαλα συναντάµε µοναδικής οµορφιάς διαδροµές γεµάτες δάση, γεφύρια, ποτάµια, εκκλησίες… και διαδοχικά 11 στο σύνολο πανέµορφα χωριά που τα «συνοδεύουν» εκπληκτικά φυσικά τοπία, ξεχωριστοί άνθρωποι και µεγάλη ιστορική διαδροµή, µε γνωστότερα την Ελάτη και το Περτούλι.

Η Ελάτη είναι χτισµένη αµφιθεατρικά σε υψόµετρο 940 µ., πραγµατικά κρυµµένη ανάµεσα στα έλατα, ενώ είναι η πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών γιατί εκτός της οµορφιάς της διαθέτει πληθώρα επιλογών σε διαµονή και παραδοσιακό φαγητό, ενώ στον κεντρικό δρόµο το café-bar Κεχρί είναι απολαυστικό για όλες τις ώρες της ηµέρας! Το Περτούλι είναι περιτριγυρισµένο από πυκνά δάση και περιβάλλεται από τις κορυφές βουνών και είναι γεµάτο πετρόκτιστα δροµάκια και σπίτια τοπικής αρχιτεκτονικής. Περίπου 11 χλµ. από την Ελάτη θα συναντήσετε µέσα στο δάσος το γραφικό χωριό Καλόγεροι. Έχει µια και µοναδική ταβέρνα που αξίζει να επισκεφτείτε. Το Νεραϊδοχώρι, είναι χτισµένο ανάµεσα σε βουνά . Έξω από το χωριό συναντάµε το µοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ένα βυζαντινό µνηµείο του 1793 µε σηµαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.

Ορεινά τοπία ελλάδα Περτούλι
Χιονiσμένο τοπίο στο Περτούλι

Τι να δείτε

Επισκεφθείτε το Μουσείο στην Πύρρα. Το παλιό δηµοτικό σχολείο φιλοξενεί µια αξιόλογη λαογραφική συλλογή εργαλείων και χρηστικών αντικειµένων παλιότερων εποχών. Κάντε µια βόλτα στο Πανεπιστηµιακό Δάσος Περτουλίου που εκτείνεται στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα µέχρι τις βορειοανατολικές της Μπουντούρας σε υψόµετρο 1.150-2.060 µ. Συνδυάστε την επίσκεψη στο Χιονοδροµικό Κέντρο µε µια βόλτα στα περτουλιώτικα λιβάδια που διασχίζονται από ένα καταπληκτικό µικρό ποτάµι, τον «Ξεριά», που πηγάζει από το όρος Κόζιακα (Κερκέτιο) και διαιρείται σε παραποτάµους. Στα περτουλιώτικα λιβάδια, στη δασωµένη πλευρά του βουνού, λειτουργεί το Χιονοδροµικό Κέντρο από το 1985. Το γραφικό εκκλησάκι Αγ. Αποστόλων στη θέση Τζατζά αξίζει σίγουρα µια επίσκεψη, καθώς από εκεί ένα φυσικό µονοπάτι οδηγεί στο καταφύγιο «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» µε θέα όλο τον Θεσσαλικό Κάµπο αλλά και τις κορυφές της Πίνδου!

Κάντε µια βόλτα µέχρι τον Ασπροπόταµο… Ο µυθικός Αχελώος, γιος του Ωκεανού, έχει τις πηγές του στη νότια Πίνδο την οποία διαπερνά, και το πέρασµά του «σφραγίζει» τη φυσιογνωµία του τόπου, «ορίζοντας» τα χωριά της Πίνδου που παίρνουν το όνοµά του: «Τα χωριά του Ασπροπόταµου». Φυσικά, τα πέτρινα γεφύρια, πολλά από τα οποία χτίστηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθηλώνουν ακόµα µε τη στέρεη οµορφιά των επιβλητικών τους τόξων και το περίτεχνο δέσιµο της λαξευµένης πέτρας. Ανάµεσα σε αυτά το λιθόκτιστο γεφύρι της Σµίξης ή Μονοπάτι της Σκάλας που χτίστηκε το 1650-1652. Σίγουρα αξίζουν και οι επισκέψεις σε κάποια από τα πολλά εκκλησάκια και ξωκλήσια µε την τεράστια ιστορική, θρησκευτική και αρχιτεκτονική αξία.

Ασπροπόταμος

Γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα

Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα µε προορισµό την Ελάτη, λίγο µετά την Πύλη συνάντησα τη γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα. Τόσο η ίδια η γέφυρα όσο και το τοπίο συνθέτουν ένα σκηνικό παραµυθένιο… που νοµίζεις πως αν περιµένεις λίγο θα ξεπροβάλουν νεράιδες και ξωτικά… Είναι πέτρινη µε ηµικύκλιο τόξο που ενώνει τον Πορτιάτη ποταµό στο δυτικό όριο της Πύλης. Κατασκευάστηκε το 1527 µε µέριµνα του τότε µητροπολίτη Λάρισας και µετέπειτα πολιούχου των Τρικάλων της Καλαµπάκας και της Πύλης, Αγίου Βησσαρίωνα, για τη γεφύρωση του ποταµού επί της µοναδικής τότε οδού σύνδεσης της Θεσσαλίας µε την Ήπειρο. Το γεφύρι όµως πλαισιώνει ένα τοπίο µοναδικού φυσικού κάλλους… Ένας επιβλητικός ορεινός όγκος ρίχνει τη σκιά του, το ποτάµι κυλάει ακατάπαυστα, πράσινο περικλείει όλη τη σκηνή και το αποτέλεσµα είναι εικόνες εκπληκτικές που µοιάζουν σαν κάποιος να τις έχει ζωγραφίσει…

elati

Δραστηριότητες και Διαδρομές

Ο Δήµος αλλά και ο ιδιωτικός φορέας δεν έχει (ευτυχώς) επαναπαυθεί στην ασύλληπτη οµορφιά του τοπίου, ούτε καν στις ανέσεις που µπορούν να εξασφαλίσουν στους επισκέπτες τους, αλλά εξελίσσονται τουριστικά «εκµεταλλευόµενοι» ό,τι η φύση έδωσε απλόχερα… Εδώ και κάποια χρόνια παρατηρούνται πολλές δράσεις θεµατικού τουρισµού και διαφορετικών δραστηριοτήτων για όσους επιθυµούν να συνδυάζουν την ξεκούραση και τις οµορφιές του τόπου µε δραστηριότητες! 

Περτουλιώτικα Λιβάδεια
Τα περίφημα Περτουλιώτικα Λιβάδεια με το χιονισμένο τοπίο στο φόντο

Ανακαλύψτε την περιοχή µε την καθοδήγηση έµπειρων επαγγελµατιών, καθώς προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, σκι, ιππασία, τοξοβολία καθώς και οικοτουριστική ξενάγηση! Αποτελεί επίσης αγαπηµένο προορισµό για τους φίλους του υγρού στοιχείου για καταβάσεις τόσο µε βάρκες rafting-hot dog- monoraft όσο και µε canoe-kayak και µάλιστα µε άκρως ενδιαφέρουσες προτεινόµενες διαδροµές! 

Ένα από τα πιο γνωστά και οργανωµένα αναρριχητικά πεδία 7 διαδροµών είναι ο Κόκκινος Βράχος, µόλις 15′ από την Ελάτη. Όσο για ορειβασία και πεζοπορία η περιοχή είναι ιδανική, καθώς είναι αποκλειστικά ορεινός όγκος και οι διαδροµές είναι απεριόριστες! Η διαδροµή της πέτρινης Βλαχόστρατας είναι επίσης µια µοναδική εµπειρία!

Περτούλι

pertouli

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Με 4 πίστες και 3 αναβατήρες ενδείκνυται και για οικογένειες, καθώς ναι μεν είναι µικρό, αλλα έχει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, άνετο χώρο πάρκινγκ, είναι φιλικό προς αρχάριους και συνδυάζει το σκι με ένα μοναδικού κάλλους τοπίο ανάμεσα στα έλατα!

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Πηγή Icons Travellers

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,255LikesΚάντε Like
88,396 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ