Κάνουμε βόλτα στις ατμοσφαιρικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης!

Ανακαλύψτε τη γοητεία, την κουλτούρα, την ενέργεια αλλά και την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από μια βόλτα στις “παλιές” γειτονιές της…

- Advertisement -

Λαδάδικα

Η πιο φημισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα ιστορικά Λαδάδικα, νοτιοανατολικά του κέντρου, είναι μια μίξη της παράδοσης με το σήμερα. H περιοχή έχει αποτελέσει έμπνευση για αρκετούς στιχουργούς.

Αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης και διασκέδασης, με κάθε λογής ουζερί, μεζεδοπωλεία και bars. Τα Λαδάδικα πήραν την ονομασία τους από το εμπόριο λαδιού που γινόταν εδώ στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι πάντα στη μόδα για το παραδοσιακό και cult «χρώμα» τους και την ιδιαίτερη αισθητική των νέων hot spots!

Άνω Λαδάδικα και Πλατεία Εμπορίου

Άνω Λαδάδικα και Πλατεία Εμπορίου

Η περιοχή ανάμεσα στη Βαλαωρίτου και τα Λαδάδικα, πάνω από την Τσιμισκή, είναι γνωστή ως Άνω Λαδάδικα. Αν και για χρόνια παρέμενε στο… περιθώριο, τράβηξε τα βλέμματα πάνω της σταδιακά με την άφιξη trendy café-bars επί της Αγ. Μηνά. Μέχρι τότε οι περισσότεροι έφταναν στο στενό δρομάκι για το γνωστό εστιατόριο Ακαδημία και το έθνικ μεζεδοπωλείο Takadum.

Σήμερα πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για μια καθιερωμένη πιάτσα µε έντονη ζωντάνια την ημέρα αλλά σαφώς πολύ περισσότερη τα βράδια. Εξαιτίας δε και της ανάπλασης της πλατείας, το ενδιαφέρον επιχειρηματιών αλλά και του κόσμου στράφηκε πάνω σε αυτή την ατμοσφαιρική γειτονιά του κέντρου, µε αποτέλεσμα την πολύ πρόσφατη άφιξη του ξενοδοχείου Bahar σε ένα υπέροχο, νεοκλασικό κτήριο και στο ισόγειο all day cafe bar Sebil αλλά και το Τhe Mood Luxury Rooms λίγα βήματα πιο πέρα που επίσης στο ισόγειο του δημιούργησε το εξαιρετικό wine bar, Vin.

Λαδάδικα στενά

Κατά τ’άλλα γύρω από την πλατεία συγκεντρώνονται αγαπημένα στέκια της πόλης που έχουν συμβάλλει πάρα πολύ στην ανάπτυξη και καθιέρωση της περιοχής, όπως το all day & wine bar Chilai, το bar resto Finokio, το café-bar Shelter και το πολυσυζητημένο Ύψιλον σε ένα παλιό διατηρητέο κτήριο, το εστιατόριο Μαιτρ & Μαργαρίτα και το bar Γορίλας έβαλαν πριν από λίγα χρόνια το λιθαράκι του έτσι ώστε το ήσυχο δρομάκι της Βέροιας να προσελκύει το δικό του κοινό… µε την μετέπειτα προσθήκη, το Μahalo civilized food…

Ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω επί της Διαμαντή Ολύμπου, συναντάμε το ολοκαίνουριο all day cafe bar & restaurant, Kazika de Malta σε ένα εντυπωσιακό γωνιακό κτήριο, που σίγουρα το concept του θα δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και στην προσέλευση σε αυτή, απαιτητικού κοινού.

Πλατεία Χρηματιστηρίου & Around

Πλατεία Χρηματιστηρίου Θεσσαλονίκη

Η πρώην συνοικία του Φραγκομαχαλά είναι πλέον hip σημείο συνάντησης της πόλης, αν και η ανάπλαση της πλατείας και η δημιουργία βιοκλιματικού πάρκου συνέβαλαν γενικότερα στο update της περιοχής. Στην πλατεία Χρηματιστηρίου και γύρω, τα βράδια δεν χωράς να περάσεις…την ημέρα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Ηρεμία και εικόνες που μαρτυρούν παλιές εποχές και μια καθημερινότητα άλλη.

Εδώ, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου, Συγγρού και Βηλαρά δεσπόζει ένα εκπληκτικό κτήριο με το μεγάλο ρολόι στην μπροστινή του όψη. Δεν είναι άλλο από την Στοά Μαλακόπη, πάλαι κάποτε το κέντρο του φραγκομαχαλά της οθωμανικής Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1906, σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (ο οποίος έχει επίσης σχεδιάσει κάποια από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της ύστερης οθωμανικής περιόδου) και στέγασε την Τράπεζα Θεσσαλονίκης που είχε ιδρυθεί το 1888 από την οικογένεια Αλλατίνι.

Το κτήριο ήταν ιδιοκτησία του Εδουάρδου Αλλατίνι (μέλος της γνωστής για την οικονομική της δραστηριότητα εβραϊκής οικογένειας). Η τράπεζα άνοιξε τις πόρτες της στη στοά Μαλακοπή το 1907, όταν ο διευθυντής της τράπεζας Αλφρέντο Μισραχί αγόρασε το κτήριο για λογαριασμό της. Από την τράπεζα πήρε και το όνομα της η πλατεία, και ονομάστηκε Χρηματιστηρίου.

Η πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεφε επί 3 μέρες το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της, έκαψε και σχεδόν ολόκληρο το φραγκομαχαλά, όμως το οικοδόμημα του Ποζέλι παρέμεινε άθικτο. Ωστόσο δεν γλίτωσε το οριστικό κλείσιμο το 1940, όταν επιτάχτηκε από τους Ναζί. Το 1978 το ρολόι σταμάτησε να λειτουργεί την ώρα του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας 11:05.

Βαλαωρίτου

Βαλαωρίτου Θεσσαλονίκη

Η ηχηρή άφιξη στην περιοχή το wine bar αλλά και κάβα, Oinovate , τα διαχρονικά στέκια Piccadily και La Doze και η αυθεντική ιταλική pizza του Poseli συμβάλλουν στην διατήρηση της hot πιάτσας αλλά κάνουν και upgrade στην περιοχή.

Οι δρόµοι Βαλαωρίτου, Συγγρού, Βηλαρά, που κάποτε αποτελούσαν το εµπορικό κέντρο, ήταν γνωστοί για τα ραφεία και τα καταστήµατα λευκών ειδών. Εκεί λοιπόν, όπου δέσποζε η Οθωµανική Τράπεζα, αργότερα έδρευε η κεραµοποιία Αλλατίνη, σήµερα µια πολύβουη πιάτσα παίζει… µπάλα! Τα ρολά των καταστηµάτων κατεβαίνουν, τα τραπεζάκια «εξαπλώνονται» και ο κόσµος από τις 22:00 και µετά αρχίζει να πληµµυρίζει τους δρόµους…

Καποδιστρίου

Καποδιστρίου Θεσσαλονίκη

Κάθετα της πολύβουης Βαλαωρίτου και παράλληλα της κεντρικής Ίωνος Δραγούμη, ο μικρός πεζόδρομος της Καποδιστρίου είναι σίγουρα μια food & fun πιάτσα της πόλης που φέτος την βρήκαμε ανανεωμένη τόσο με την άφιξη του all day cafe bar Arrogant στην γωνία με το πεζοδρομημένο στενάκι της Πάικου λίγο πριν την Ίωνος Δραγούμη, αλλά και της σημαντικής αλλαγής του old fashioned παντοπωλείου Μπακάλ που θα γίνει προσεχώς εστιατόριο με το όνομα “Μπακάλ Fine Dining by Ελιά Λεμόνι”.

Downtown

Θεσσαλονίκη κέντρο

H καρδιά των εξελίξεων… Θα συναντήσετε το stylish crowd της πόλης να απολαμβάνει ένα coffee break από το shopping ή τη δουλειά στις νευραλγικές Κ. Ντηλ, Μητροπόλεως, Πρ. Κοροµηλά, Βογατσικού, Κούσκουρα και Π.Π. Γερμανού. Γνωστά και αγαπημένα café-bars έχουν μετατραπεί σε στέκια όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και τη νύχτα!

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Στη Μητροπόλεως ξεχωρίζουν τα δημοφιλή Sinatra, Apallou και Noοon, ακριβώς δίπλα το ατμοσφαιρικό Cheval, φυσικά το εξαιρετικό Salto πάνω στην Κ. Ντηλ, ενώ στην up & coming Πρ. Κορομηλά ξεχωρίζει το Pantheon. Στον all day & night χάρτη της διασκέδασης δυναμικό «παρών» δίνει και η Βογατσικού, µε το Vogatsikou 3, µε δυνατή µπάρα. Σε διαφορετικό ύφος αλλά πάλι στην καρδιά της πόλης και η πιάτσα της Ικτίνου µε τη Ζεύξιδος, όπου ξεχωρίζει το κομψό Cin Cin.

Λεωφόρος Νίκης

Λεωφόρος Νίκης, Θεσσαλονίκη

Σταθερή αξία στις προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών, µε τον Θερμαϊκό να… έχει χρέη φυσικού background, η παραλιακή περαντζάδα συγκεντρώνει all day & night νεανικά στέκια, ιδανικά από το πρωί για καφέ, µε θέα θάλασσα μέχρι το βράδυ, όπου η μουσική ανεβάζει το κέφι στα ύψη!

Δίπλα στα all time classic Αχίλλειον και Θερμαϊκό, το Boulevard µε νεοϋορκέζικη αισθητική και το Sherlock µε λονδρέζικο στυλ, το φημισμένο Ζucca µε τα γνωστά parties πρόσφατα άλλαξε και έγινε Basement, το τροπικό.. El Sayar, το Hostel 9 αλλά και το High School δίπλα, και πολλά ακόμα είναι αυτά που προσελκύουν τον κόσμο στον γνωστότερο δρόμο της πόλης, μέρα και νύχτα. Περνώντας η ώρα, φυσικά δεν λείπουν οι προτάσεις για clubbing, µε σταθερή αξία το Markiz στην αρχή της Νίκης.

Πηγή: Best in Travel Thessaloniki 2019

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Θεσσαλονίκη!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ