Γεφύρι Μανώλη Καρπενήσι

Πολύ κοντά στο Καρπενήσι, και συγκεκριμένα στον ποταμό Αγραφιώτη, υπάρχει ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ένα πέτρινο γεφύρι, γνωστό και ως το “γεφύρι-φάντασμα” της Ευρυτανίας, το οποίο εμφανίζεται και… εξαφανίζεται ανάλογα με την εποχή και τον καιρό

- Advertisement -

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο περίεργο φαινόμενο, αλλά για ένα γεγονός που οφείλεται στην άνοδο και στην κάθοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού, γεγονός που κάνει το γεφύρι να εμφανίζεται ή να εξαφανίζεται από τα μάτια των θεατών.

Και μιας και μιλάμε για ιστορικά γεφύρια, εσείς γνωρίζετε ότι το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα;

Γεφύρι Μανώλη καρπενήσι

Το “Γεφύρι του Μανώλη”, όπως ονομάζεται, είναι ένα πέτρινο μονοτοξοτό γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από το Καρπενήσι, στον ποταμό Αγραφιώτη. Έργο του 17ο αιώνα και συγκεκριμένα του 1659 όπως δηλώνει και η επιγραφή του «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ».

Η ιστορία του γεφυριού

Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή. Το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει απογόνους, γι’ αυτό το λόγο τρία μεγάλα έργα του παραλληλίζονται ως παιδιά του, ως αγόpι το γεφύρι και ως κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά.

Πέτρινο γεφύρι Καρπενήσι που εξαφανίζεται

Το γεφύρι ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Το 1964 όμως με την κατασκευή του φράγματος της λίμνης των Κρεμαστών που δημιούργησε και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη πλήθος αξιόλογων χτισμάτων χάθηκαν κάτω από τα νερά της. Το γεφύρι δεν είχε ακριβώς την ίδια τύχη, καθώς χάνεται και αναδύεται, περιοδικά, από τη στάθμη του νερού της λίμνης.

Γεφύρι Μανώλη Ευρυτανία

Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο, μερικές φορές, ανάλογα και με το ύψος της βροχής, και τον Οκτώβριο. Ύστερα το γεφύρι χάνεται κάτω από τα νερά.  Το γεγονός ότι ακόμη στέκεται όρθιο, παρά τις φυσικές αντιξοότητες κάτω από τα νερά της λίμνης, αποτελεί ένα μικρό θαύμα.

Γεφύρι Μανώλη βυθισμένο Καρπενήσι

Δείτε το υπέροχο βίντεο:

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ