το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης

Δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης, κοντά στους πρόποδες του Ταϋγέτου, βρίσκεται ο Ξηρόκαμπος, μια πανέμορφη κωμόπολη «πνιγμένη στο πράσινο».

Στην έξοδο του φαραγγιού του Ανακώλου, του οποίου ρέει ο ποταμός Ερασίνος (Ρασίνα), ο επισκέπτης μένει έκθαμβος στο αντίκρισμα του γεφυριού που ενώνει τις 2 όχθες. Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτης πραγματικά δομικής κατασκευής γεφύρι ηλικίας 2.000 χρόνων που χρησιμοποιείται κανονικότατα ως σήμερα, πάνω από τον αρχαίο δρόμο Σπάρτης-Καρδαμύλης.

Δείτε επίσης, Λίµνη Κερκινη: Paradise… Found! Aκολουθήστε μας…

Λέγεται πως είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία γεφύρι της Ευρώπης! Έχει κτιστεί από τους Σπαρτιάτες, την εποχή που ο Αύγουστος (τέλη 1ου π.χ. αιώνα) τους παραχώρησε την Καρδαμύλη ως επίνειο…

Ονομάστηκε από τους χριστιανούς «Ελληνικό» ή «Ελληνιστικό», έργο δηλαδή των αρχαίων Ελλήνων και από τους κατοίκους της γύρω περιοχής «Καμάρα».

Γνωρίστε τις “κρυμμένες” αλπικές λίμνες στις βουνοκορφές της Πίνδου άγνωστες στους περισσότερους!

Ο λαός το συνδύασε με την φυγή προς την Τροία της ωραίας Ελένης και την εμφάνιση τη νύχτα του φαντάσματος της γυναίκας του πρωτομάστορα, η οποία θυσιάστηκε για να θεμελιωθεί το γεφύρι…

Φέρει μία στρώση καμαρόλιθων, η διάμετρος της καμάρας του υπολογίζεται στα περίπου 4 μ., ενώ το κατάστρωμα, ο διάδρομος διάβασης, είναι επίπεδος.

Θαυμάστε τη λίμνη που αλλάζει χρώμα στην στιγμή – Από γαλάζια γίνεται πράσινη!

Η άψογη μηχανική του δεν αλλοιώνεται από τις υποστηρικτικές κατασκευές που έχουν γίνει στο πέρασμα των αιώνων, ιδίως στο αριστερό τμήμα του κατά τον 17ο αιώνα.

Κάντε μια “βόλτα” με drone στις ομορφιές του Ερασινού ποταμού

Σύμφωνα με τοπική παράδοση, 3 μύθοι “συνοδεύουν” το γεφύρι…

Ο πρώτος μύθος λέει ότι από το γεφύρι αυτό πέρασε ο Πάρις, γιος του Πριάμου με την ωραία Ελένη του Μενέλαου, κατευθυνόμενοι προς την νησίδα Κρανάη του Γυθείου, απ’ όπου απέπλευσαν προς την Τροία.

Ο δεύτερος μύθος λέει ότι από το ίδιο γεφύρι πέρασε ερχόμενος από την Καρδαμύλη μέσα από τον Ταΰγετο, ο γιος του Αχιλλέα, Πύρρος ή αλλιώς Νεοπτόλεμος για να πάει στην Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενέλαου και της Ελένης, Ερμιόνη.

Ο τρίτος μύθος λέει ότι ο Τηλέμαχος πέρασε από αυτό το γεφύρι ερχόμενος απ’ την Πύλο, το βασίλειο του Νέστορα για να πάει στην Σπάρτη να ρωτήσει τον Μενέλαο για τον πατέρα του Οδυσσέα.

Καθώς το ρέμα αναζητά τον δρόμο του ανάμεσα στα βράχια και τα τοιχία που ανακόπτουν την ορμή του, σχηματίζει υδάτινα παραπετάσματα και διαδρόμους: ένα θέαμα που βρίσκεται σε μεγάλες δόξες τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Σέρρες: Τα πέτρινα γεφύρια του 19ου αι. στο Αχλαδοχώρι, το φαράγγι του Αγγίτη, το σπήλαιο του Ορφέα, η λίμνη Κερκίνη και το “μυστικό” χωριό…

Κρυμμένα ανάμεσα στα βουνά Όρβηλο και Βροντού, πνιγμένα μέσα στα σκιερά πλατάνια, βορειοανατολικά των Σερρών, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα περίτεχνα τοξωτά γεφύρια της Μακεδονίας!

Πρόκειται για εννέα πέτρινα παραδιοσιακά γεφύρια, από τα οποία πέντε βρίσκονται στο Αχλαδοχώρι -κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας-, πάνω στο ρέμα του Κρουσοβίτη που διασχίζει το χωριό, και τα υπόλοιπα τέσσερα στο χείμαρρο της Μπέλιτσας, τα οποία καταλήγουν στον ποταμό Στρυμόνα.

Χτίστηκαν τον 19ο αιώνα από ντόπιους τεχνίτες ή μάστορες από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και διατηρούν από τότε ανέπαφη την λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση.about:blank

πέτρινο γεφύρι Σέρρες

Χρησιμοποιούνταν για να εξασφαλίσουν στους κατοίκους επικοινωνία τόσο με την πόλη των Σερρών, όσο και με τα κτήματά τους.

Εξάλλλου, το Αχλαδοχώρι, ή αλλιώς Κρούσοβο, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αποτελούσε κόμβο ανάμεσα στα εμπορικά μονοπάτια που ένωναν τις Σέρρες με το Μελένικο και το σημερινό Μπλαγκόεβγκραντ στην Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμαΔιασχίστε το Φαράγγι του Βίκου και μαγευτείτε από την απίθανη ομορφιά του!

Έξω από το χωριό, βρίσκουμε το πέμπτο γεφύρι της Σαμόκβας πάνω στο ρέμα του Κρουσοβίτη, όπου διατηρείται ακόμα και σήμερα το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι. Τα υπόλοιπα τέσσερα γεφύρια βρίσκονται στο ρέμα της Μπέλιτσας, πριν τη συμβολή της με τον Κρουσοβίτη.

Ανεβαίνοντας το ποτάμι ο επισκέπτης συναντά πρώτα την Πεχτσέτα, μετά το μονότοξο Μουβίτσα και στη συνέχεια τα δύο γεφύρια της Κάτω και Άνω Μπελίτσας μέσα σε ένα πυκνό δάσος από πλατάνια, που το καθιστούν σχεδόν αθέατο.

Τα τελευταία χρόνια, τα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου, αποτελούν αγαπημένο προορισμό περιπατητών, που τα διασχίζουν ακολουθώντας τα μονοπάτια στις όχθες των ρεμάτων που ξεκινούν από το μικρό χωριό Καρυδοχώρι, στους πρόποδες των βουνών Όρβηλος και Βροντού.

Δείτε το βίντεο:

Οι Σέρρες είναι ένας νομός με «χίλια πρόσωπα» περικυκλωμένος από αμέτρητες φυσικές ομορφιές… Ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου

Highlight

Αν θέλετε να αναζητήσετε τις ομορφιές της Ελλάδας προγραμματίστε μια εκδρομή στα Άνω Πορόια, το πανέμορφο, “μυστικό” χωριό  των Σερρών! Ένα χωριό με ιστορία και γραφικότητα, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από την όμορφη λίμνη Κερκίνης! Μάθετε εδώ περισσότερα και δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες….

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ