Τα αεροδρόμια πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι η απάντηση στην αποφυγή των καθυστερήσεων πτήσεων.

Λονδίνο (Heathrow), Άμστερνταμ (Schiphol), Βερολίνο (Berlin Brandenburg): Τα αεροδρόμια που δοκιμάζουν την τεχνολογία AI για τον περιορισμό των καθυστερήσεων πτήσεων


Οι καθυστερήσεις κάποιων λεπτών από τους χρόνους πτήσης μπορεί να φαίνεται κάτι ασήμαντο στη θεωρία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων για τις αεροπορικές εταιρείες. Οι αεροπορικές εταιρείες δοκιμάζουν νέες τεχνικές για να μειώσουν τις διαδικασίες αλλαγής λεπτών, ως τρόπο μείωσης του κόστους.

Οι εταιρείες πτήσεων στις ΗΠΑ πραγματοποιούν αλλαγές για να μειώσουν τους χρόνους τροχοδρόμησης και να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τις εργασίες πύλης. Αυτά είναι καλά νέα για τους μεταφορείς που εξοικονομούν χρήματα, αλλά και για τους ταξιδιώτες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν λιγότερες καθυστερήσεις.

Δείτε πώς τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να γίνουν πιο αποτελεσματικά στο μέλλον

Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τις πτήσεις πιο αποτελεσματικές. Για τις ίδιες τις εταιρείες είναι εξοικονόμηση χρημάτων αλλά
σημαίνει επίσης βελτιωμένη υπηρεσία για τους ταξιδιώτες. Η άφιξη λίγα λεπτά νωρίτερα μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να προλάβετε ή να χάσετε μια σύνδεση.

Μειώνει επίσης το φαινόμενο ντόμινο των καθυστερήσεων , πράγμα που σημαίνει ότι οι πτήσεις είναι πιο πιθανό να είναι στην ώρα τους.

Το Λονδίνο δοκιμάζει την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου

Το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου δοκιμάζει αυτήν τη στιγμή τη χρήση τεχνολογίας AI για τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Το σύστημα θα βοηθήσει το αεροδρόμιο να ανακτήσει τις απώλειες χωρητικότητας κατά 20% λόγω του χαμηλού νέφους και της μειωμένης ορατότητας από τον πύργο ελέγχου. Το Heathrow ελπίζει να ελαχιστοποιήσει τις καθυστερήσεις πτήσεων χρησιμοποιώντας κάμερες υπερυψηλής ευκρίνειας, προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης για να αναλάβει τη διαχείριση από τους ανθρώπινους ελεγκτές όταν οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ορατότητα.

Αυτό θα επιτρέψει τον καθαρισμό των διαδρόμων πιο αποτελεσματικά και θα εξασφαλίσει ότι η επόμενη πτήση μπορεί να φτάσει ή να απογειωθεί στην ώρα της.

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης στα αεροδρόμια Eindhoven, Schiphol και Berlin Brandenburg

Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ εισάγουν τεχνολογία εξοικονόμησης χρόνου. Οι μεγάλοι αερομεταφορείς στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν καινοτόμες διαδικασίες κατά τη διαβόητη χαοτική περίοδο των γιορτών. Πέρυσι, τα αεροπορικά ταξίδια παρουσίασαν σοβαρή αναστάτωση με χιλιάδες ταξιδιώτες εγκλωβισμένους στα αεροδρόμια .

Η American Airlines έχει ήδη εισαγάγει νέα τεχνολογία για την κατανομή πυλών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας/Φορτ Γουόρθ, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο. Το αυτοματοποιημένο σύστημα μειώνει τις πιθανότητες να αναγκαστούν τα αεροπλάνα να περάσουν από τη μια πλευρά του τεράστιου αεροδρομίου στην άλλη. Το αποτέλεσμα ήταν μια μέση εξοικονόμηση δύο λεπτών χρόνου ανά πτήση – ή εξοικονόμηση 11 ωρών ανά ημέρα – σύμφωνα με τον αερομεταφορέα . Για τους επιβάτες, σήμαινε επίσης 50% λιγότερες αλλαγές πύλης και μείωση των καθυστερήσεων .

«Αν προσπαθήσετε να κάνετε αλλαγές πύλης καθώς φτάνουν τα αεροπλάνα […], θα μπορούσατε να μην συγχρονιστείτε με τους τροφοδοτικούς και τους προμηθευτές καυσίμων», δήλωσε στο CNBC ο Αμερικανός COO Ντέιβιντ Σέιμουρ. Αυτό προκαλεί καθυστερήσεις στη στάθμευση και την αναχώρηση.

Ονομάστηκε πρόγραμμα Smart Gating, έχει επίσης κυκλοφορήσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Charlotte Douglas, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι, στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον Ronald Reagan και στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο.

Φέτος, η American κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ για έγκαιρες αφίξεις, από την πέμπτη θέση κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2022.

Οι αεροπορικές εταιρείες δοκιμάζουν ταχύτερες τεχνικές επιβίβασης

Οι αερομεταφορείς προσπαθούν επίσης να μειώσουν τους χρόνους πτήσεων επισπεύδοντας τις διαδικασίες επιβίβασης.

Η United Airlines εισήγαγε ένα νέο σύστημα για την οικονομική θέση, με τους επιβάτες με καθίσματα στο παράθυρο να επιβιβάζονται πρώτα, ακολουθούμενες από τις μεσαίες θέσεις και μετά τον διάδρομο.

«Επιβιβάζει τους ανθρώπους κατά μήκος του διαδρόμου του αεροπλάνου, έτσι ώστε περισσότεροι να μπορούν να βάζουν τις αποσκευές τους ταυτόχρονα. Αυτό είναι το κύριο πράγμα που επιταχύνει τη διαδικασία επιβίβασης», εξηγεί ο Jason Steffen, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας.

Η εταιρεία πτήσεων λέει ότι η τεχνική αυτή μπορεί να εξοικονομήσει έως και δύο λεπτά ανά πτήση

Η Southwest Airlines δοκίμασε τρόπους για να επιταχύνει την επιβίβαση με σαφέστερη σήμανση και μουσική στις γέφυρες πτήσεων για να κάνει τους επιβάτες να μετακινούνται πιο γρήγορα.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Frontier Airlines παραλείπει εντελώς τη γέφυρα, επειδή η αποβίβαση χρησιμοποιώντας σκάλες σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις δύο πόρτες αεροπλάνου αντί για μία.

Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει την αεροπορική εταιρεία έως και 10 λεπτά σε χρόνο ολοκλήρωσης, δήλωσε ο CEO Barry Biffle.

Αυτές οι τεχνικές εξοικονόμησης χρόνου θα μπορούσαν να σημαίνουν περισσότερα διαθέσιμα αεροπλάνα και τη δυνατότητα προσθήκης περισσότερων πτήσεων.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ