Ένα μονοπάτι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς στην Καβάλα που χαρτογραφήθηκε πριν λίγα χρόνια -το 2016-, ο «Δρόμος του Νερού», είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης προσφέροντας μια μαγευτική διαδρομή. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μονοπάτια της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως της ιστορικής και πολιτιστικής.

- Advertisement -

Πρόκειται για μια διαδρομή 10,5 χιλιομέτρων, που ξεκινά από την Παλιά Καβάλα και καταλήγει στη περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος της Καβάλας, είναι δε γνωστή και ως “δρόμος του νερού”. Ο επισκέπτης μπορεί να τη συνδυάσει περπατώντας και το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, καθώς οι δυο διαδρομές συνδέονται.

Το μονοπάτι μετέφερε το νερό από το χωριό της Παλαιάς Καβάλας, στα βορειοανατολικά υψώματα του νομού και μέσα από το μεσαιωνικό υδραγωγείο, τις περίφημες Καμάρες, το έφερνε μέχρι την άνυδρη Χερσόνησο της Παναγίας, την παλιά πόλη της Καβάλας.

Καβάλα Δρόμος του Νερού

Το μονοπάτι

Το μονοπάτι, εύκολο και βατό, ξεκινά από το χωριό της Παλαιάς Καβάλας, διέρχεται μέσα από ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο, παρέχει θέα στα τενάγη των Φιλίππων, στο Θρακικό πέλαγος και τη Θάσο. Στο μέσο περίπου της διαδρομής του, συναντά τη «Μάνα του Νερού», την κύρια πηγή που υδροδότησε επί αιώνες την πόλη της Καβάλας. Από εκεί και μέχρι την απόληξή του στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου στις παρυφές της Καβάλας, η διαδρομή κινείται πάνω στον κτιστό αγωγό του μεσαιωνικού υδραγωγείου.

Περνά τις υδατογέφυρες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διέλευσή του πάνω από τις ρεματιές ενώ συναντά κανείς και τα ερείπια από τις κρήνες και τις ποτίστρες που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες πεζών και ζώων. Το μονοπάτι επίσης διασταυρώνεται με δεξαμενές που αναλάμβαναν τον καθαρισμό του νερού. Το μονοπάτι περνάει από 5 πέτρινα γεφύρια και ελίσσεται πάνω στο παλιό σκεπασμένο αυλάκι, όπου το νερό κυλούσε για να καταλήξει στο εντυπωσιακό υδραγωγείο, τις «Καμάρες», στην Καβάλα.

Το μονοπάτι ανασυνθέτει μια διαδρομή αιώνων, γνωστή από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως «δρόμος του νερού».

Καβάλα Δρόμος του Νερού
Καβάλα Δρόμος του Νερού

Οι Καμάρες

Το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Καβάλας, οι Καμάρες, κατασκευάστηκε το 1525, έχει μήκος 270 μ. και μέγιστο ύψος 25 μέτρα. Είναι χτισμένο από ντόπιο γρανίτη και πλίνθους, πάνω σε 18 ογκώδη μεσόβαθρα και φέρει διπλή και σε ορισμένα σημεία τριπλή σειρά επάλληλων τόξων.

Κατασκευάστηκε για να γεφυρώσει το χαμηλό μέρος που χωρίζει τη χερσόνησο της Παναγίας (παλιά πόλη) από τα απέναντι υψώματα. Έτσι το νερό έφτανε στις δημόσιες κρήνες, στις δεξαμενές, στα λουτρά και στα ιδρύματα της παλιάς πόλης.

Οι Καμάρες που δεσπόζουν επιβλητικά μέχρι σήμερα, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες. Οι Καμάρες είναι η κατάληξη ενός μονοπατιού, που κάποτε εξασφάλιζε την επικοινωνία του χωριού της Παλαιάς Καβάλας με την πόλη της Καβάλας. Στην πραγματικότητα ήταν το “μονοπάτι του νερού” ή αλλιώς “ο δρόμος του νερού”, που μέσω του κτιστού αγωγού μεταφέρονταν το νερό από το βουνό στην πόλη.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ