Η «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, η «γαλάζια πολιτεία» του Βορρά, η όμορφη Καβάλα είναι μια πόλη… καλλονής της Μακεδονίας αλλά και… πολύ ερωτεύσιμη, γεμάτη ομορφιές και φιλόξενους ανθρώπους.

Τα 680 χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Αθήνα, την καθιστούν δύσκολο προορισμό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Η Καβάλα, όμως, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας, είναι μια από αυτές τις όμορφες πόλεις που πρέπει να επισκεφτούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, για πολλούς λόγους.

Λοιπόν, για να ξεφύγουμε γρήγορα από τις τυπικές συστάσεις ο νομός Καβάλας καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και πληθυσμό περίπου 140.000 ανθρώπους με πρωτεύουσα την Καβάλα. Γύρω της συγκεντρώνει άφθονη ομορφιά καθώς συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Δράμας, στα νότια βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, στα ανατολικά με τη Ροδόπη και στα δυτικά με τις Σέρρες.

Αυτό τώρα που σας καλεί να κάνετε είναι να βρείτε χρόνο, καλή παρέα, ένα μέσο μεταφοράς και να ετοιμάσετε βαλίτσες για έναν τόπο που θα ανανεώσει και θα φορτίσει τους θετικούς πόλους της μπαταρίας σας.. Στις αποσκευές, αφήστε χώρο για αναζωογονητικές εμπειρίες που προσφέρει μια επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα σε παροχές και ποιότητες, τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Καβάλα πανοραμική άποψη
Πανοραμική άποψη της πόλης

Παρακάτω ξεδιπλώνεται όλη η χάρη του τόπου αυτού, μέσα από έναν οδηγό στις χαρακτηριστικές γωνιές και γεύσεις που συνθέτουν την ταυτότητά της και τη διαφοροποιούν.

Καβάλα, η Γαλάζια πολιτεία του βορρά

Ο Θεός φαίνεται πως έπλασε με μαεστρία και μεράκι αυτή την πόλη. Χτισμένη αμφιθεατρικά ατενίζει το βαθύ γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας, πατάει σε Δύση και Ανατολή προσφέροντας σε επισκέπτες και ντόπιους, σοβαρούς λόγους να την ανακαλύψουν.

Η Καβάλα ζει στους ρυθμούς της γοητείας της, στο σήμερα, κάτω από τα φώτα της πόλης και του σύμπαντος. Οι κάτοικοί της και οι τουρίστες της γνωρίζονται και ερωτεύονται σε ανεξερεύνητες ακτές, σε γραφικά ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, σε αμμώδεις παραλίες, σε μπαρ, στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης… Η πόλη αναπνέει ελληνικό και ευρωπαϊκό αέρα, με σύγχρονες τουριστικές υποδομές με σεβασμό στην παράδοση και ιστορία ενώ μεγάλα εμπορικά καταστήματα ικανοποιούν κάθε καταναλωτική ανάγκη.

Κάτω στο λιμάνι της, δένουν πλεούμενα από όπου θες, καθώς αποτελεί και ιδανικό προορισμό κρουαζιέρας. Με το τέλος της ημέρας, απλώνεται μια γλυκιά χαλάρωση που βρίσκει καταφύγιο σε υπαίθρια ταβερνάκια και μαγαζιά για ούζο και μεζέδες με θέα το Φρούριο και την παλιά πόλη. Μια πόλη όμορφη και φιλόξενη που διαρκώς ανανεώνεται σε διάθεση και προσφορά.

Τα 18 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Καβάλα

1.Παλιά Πόλη

Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας είναι μια μοναδική εμπειρία, πλακόστρωτα σοκάκια, μαγευτική θέα, ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία, σπίτια με ξύλινους εξώστες, ευωδιαστούς κήπους και αυλές, και αλλεπάλληλες “ανακαλύψεις” της μακράς διαδρομής μιας πόλης που, μεταξύ άλλων, έχει άφθονες και πλούσιες ιστορίες να αφηγηθεί!
Η φυσική ομορφιά της περιοχής σε συνδυασμό με τα γραφικά ταβερνάκια, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα νεότερα νεοκλασικά κτίσματα ερεθίζουν τις αισθήσεις και συνθέτουν εικόνες μοναδικές.

Στην κορυφή της Παλιάς Πόλης στέκεται επιβλητικό το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης. Η κάθοδος από το Φρούριο προς την άλλη πλευρά της πόλης οδηγεί το βλέμμα στο υπέροχο παλιό ναυπηγείο και μετά, στις εντυπωσιακές Καμάρες, το μεσαιωνικό Υδραγωγείο της πόλης, το οποίο αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της Καβάλας.

Παλιά Πόλη Καβάλα
Στην Παλιά Πόλη

2.Φρούριο – Ακρόπολη

Σήμα κατατεθέν της Καβάλας, αποτελεί το επιβλητικό φρούριο, η Ακρόπολη, που στέκει στην κορυφή της Παλιάς Πόλης και αποτελεί το στολίδι της. Το μεγαλύτερο μέρος χτίστηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα μ.Χ. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, δέχτηκε τροποποιήσεις και ενισχύσεις, με τη σημερινή του μορφή να τη «χρωστά» στην Οθωμανική ανακατασκευή του 1425. Η ακρόπολη, χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα των κατακτητών. Εντός των τειχών του εξωτερικού περιβόλου, ξεχωρίζουν δυο πύργοι, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί ένα υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το φρούριο που δεσπόζει πάνω από την Παλιά Πόλη

3,Καπναποθήκες

Δεν είναι υπερβολή πως η Καβάλα υπήρξε η Μέκκα του καπνού. Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1950, η πόλη υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Κατά την περίοδο της ακμής της, η Καβάλα αποκτά κοσμοπολίτικο χαρακτήρα καθώς εδώ άρχισαν να συγκεντρώνονται προξενεία και εμπορικοί οίκοι από την Ευρώπη. Οι καπναποθήκες από εκείνη την περίοδο, που αρκετές αποτελούν μικρά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη και επί το πλείστον σήμερα στεγάζουν τοπικές υπηρεσίες.

4.Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Ανακαλύψτε τα ίχνη που άφησαν πίσω τους Ρωμαίοι στρατηγοί και χιλιάδες στρατιώτες, στον ιδιαίτερα αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τον σημαντικότερο της ανατολικής Μακεδονίας και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχαία πόλη, αρχικά υπήρξε αποικία των Θασίων με το όνομα Κρηνίδες (360 π.Χ.), κατακτήθηκε από τον ισχυρό Φίλιππο Β’, Βασιλιά της Μακεδονίας. Αξίζει να επισκεφτείτε το θέατρο, την αγορά με το μοναδικό ψηφιδωτό, τα τείχη, την ακρόπολη, την παλαίστρα, τη ρωμαϊκή δεξαμενή όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι Ρωμαίοι φυλάκισαν τον Απόστολο Παύλο. Αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο εντυπωσιακό κτίσμα, είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων.

.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Φίλιπποι
Το χωριό Φίλιπποι

Ο Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων συνορεύει ανατολικά με τον οικισμό των Κρηνίδων και δυτικά με τον οικισμό της Λυδίας, όπου βρίσκεται το ομώνυμο βαπτιστήριο. Το όνομα Φίλιπποι έχει δοθεί σήμερα σε έναν οικισμό που βρίσκεται 10χλμ. από τις Κρηνίδες.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

5.Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων

Σε μια χώρα με πλούσια ιστορία, η Καβάλα προσφέρει το δικό της λιθαράκι με ένα πλούτο ευρημάτων που φυλάσσονται σαν φυλαχτό, στο εν λόγω μουσείο. Χωρισμένο σε δυο ενότητες εκθεσιακών χώρων, ο επισκέπτης περιπλανιέται στην ιστορία των ευρημάτων από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται επιγραφές, αγγεία, κοσμήματα από την πόλη των Φιλίππων, από τους προϊστορικούς χρόνους ως το τέλος της ρωμαϊκής αρχαιότητας. Στη δεύτερη ενότητα, παρουσιάζεται η χριστιανική πόλη έως την οριστική ερήμωσή της μετά την τουρκική επέλαση στα τέλη του 14ου αιώνα. (Κρηνίδες, Τ.2510 516251)

6.Παλαιό Υδραγωγείο – Καμάρες

Αν θέλαμε να δείξουμε την Καβάλα μόνο μέσα από εικόνες, μία από τις χαρακτηριστικές θα ήταν το τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό με το όνομα «Καμάρες» που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης. Με μήκος τα 270 μέτρα και μέγιστο ύψος τα 25 μέτρα, το επιβλητικό έργο στηρίζεται σε 18 ογκώδη μεσόβαθρα και η σημερινή του δομή χρονολογείται από τον 16ο αιώνα που αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Οι καμάρες χτίστηκαν μεταξύ των ετών 1520-1530 στο πλαίσιο της ανακατασκευής της πόλης μετά την καταστροφή του 1391. Εικάζεται πως εντός του χώρου υπήρχε ρωμαϊκό υδραγωγείο το οποίο υδροδοτούσε την Καβάλα, στα ερείπια του οποίου χτίστηκαν οι Καμάρες.

Καμάρες Καβάλα

7.Ιμαρέτ

Περίοπτη θέση εντός των τειχών της πόλης, στη Χερσόνησο της Παναγίας, έχει το Ιμαρέτ, ένα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα που χτίστηκε μεταξύ 1817 -1821 αλλά πήρε την τελική του μορφή στις αρχές του 19ου αιώνα. Δείγμα της τελευταίες Οθωμανικής περιόδου, το Ιμαρέτ μέχρι το 1902 λειτουργούσε ως ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο ενώ στα τέλη του 1922 φιλοξένησε πρόσφυγες. Πριν παραχωρηθεί σε ιδιώτη το 2001 για τη μετατροπή του σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, λειτουργούσε ως εστιατόριο, μουσείο αλλά και καφετέρια. Αν πάντως έχετε την ευκαιρία, η διαμονή εκεί είναι μια πραγματική εμπειρία!

8.Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή

Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην Καβάλα ίσως αξίζει να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του για να περάσει το κατώφλι του εν λόγω κτίσματος που αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Το κονάκι του Μεχμέτ Αλή, ο ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, δεσπόζει στην πλατεία της παλιάς πόλης και αποτελείται από δυο μέρη, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο- στον πάνω όροφο υπήρχαν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα και το χαρέμι του πασά, ενώ ο κάτω εξυπηρετούσε ως στάβλος και κουζίνα. Το κτίσμα χτίστηκε στα 1720 και διατηρείται μέχρι και σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση.

9.Αρχαιολογικό Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1934 και λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή από το 1964. Προσφέρει στέγη στα προϊστορικά ευρήματα από όλο τον νομό Καβάλας και τα ευρήματα από τις ανασκαφές της Νεάπολης, της Αμφίπολης αλλά και από άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο επισκέπτης κάνει μια βουτιά στο παρελθόν, στη νεολιθική περίοδο και θαυμάζει τα ευρήματα από τον οικισμό Ντικιλί Τας. Περίοπτη θέση καταλαμβάνει και η αναφορά στη θεά Παρθένο, την πολιούχο θεά της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα) και στο ιερό της, έναν μεγαλοπρεπή ιωνικό ναό των αρχών του 5ου π.Χ. (Ερυθρού Σταυρού 17, Τ.2510 222335)

10.Μουσείο Καπνού

Η Καβάλα ως άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανία του καπνού, δε θα μπορούσε να μην διαθέτει ένα χώρο όπου θα προέβαλε αντικείμενα και αρχειακό υλικό από την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού που προσέφερε αίγλη και κύρος στην περιοχή. Επισκεπτόμενος κανείς το χώρο, θα ενημερωθεί για την αγροτική και εμπορική επεξεργασία του καπνού, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και θα δει να περνάνε μπροστά από τα μάτια του δείγματα και είδη καπνού.

Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 2003 προκειμένου «να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δημιούργησαν έναν κοινωνικό πλούτο, τον οποίο γευόμαστε σήμερα εμείς, σε τούτο το χώρο όπου υπάρχει καπνός και η μυρωδιά αγγίζει τις αισθήσεις του επισκέπτη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σελίδα του Μουσείου. (Κ. Παλαιολόγου 4, Τ. 2510 223344)

11.Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

Μίκης Θεοδωράκης, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Κάλλας, Μίμης Πλέσσας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα… Ονόματα θρυλικά, εν ζωή και μη, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ταλέντου τους, συνυπάρχουν αρμονικά σε μια γωνιά της Καβάλας. Ανέγγιχτοι από το σαρωτικό πέρασμα του χρόνου, στέκουν αγέρωχα μέσα στο κέρινο καλούπι τους όπως το έπλασε ο Θεόδωρος Κοκκινίδης. Το μουσείο βρίσκεται στο χωριό Κηπιά, στην Ελευθερούπολη Καβάλας και λειτουργεί από το 2010. (Κήπια Ελευθερούπολης, Τ.6937 803780)

12.Λαογραφικό Μουσείο Καβάλας

Σκοπός του εκάστοτε μουσείου είναι να φυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού, την ιστορία του τόπου. Εδώ, διαφυλάσσεται αλλά και διαδίδεται η ιστορία του ελληνισμού της Καππαδοκίας. Στις φωτεινές αίθουσες, ο εκάστοτε επισκέπτης θαυμάζει σημαντικά κειμήλια του παρελθόντος και αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι παλιές εφημερίδες, τα περιοδικά και τα σχολικά βιβλία που είναι γραμμένα στα καραμανλίδικα, δηλαδή στα τουρκικά με ελληνική γραφή. Στο μουσείο θα βρείτε επίσης μία σπάνια συλλογή βιβλίων (14ου, 15ου, 18ου και 19ου αιώνα). (Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, 2510 316192)

13.Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Από τα βάθη της ιστορίας της, η θάλασσα ήταν πάντοτε το κυρίαρχο στοιχείο της πόλης, καθώς υπήρξε τροφοδότης της οικονομίας της. Οι κάτοικοι της Καβάλας, η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, έχουν άρρηκτο δέσιμο με τη θάλασσα και αυτό το μουσείο το πιστοποιεί. Εδώ ο επισκέπτης θα δει πίνακες Καβαλιωτών ζωγράφων με θέματα από τη θάλασσα και τη ζωή της, μοντέλα πλοίων πιστά αντίγραφα παλαιών καραβιών, όργανα ναυσιπλοΐας, αντικείμενα από την αρματωσιά των καραβιών και ναυτικά φυλλάδια με μαρτυρίες περιπετειών από ναυτικούς. (Ραψάνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1, Τ. +2510.240 668, 6977 391 605)

14.Μουσείο Ελιάς

Είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στους χώρους του μουσείου, που καταλαμβάνει έκταση τριών στρεμμάτων σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, όσοι επιλέξουν να περάσουν το κατώφλι του έρχονται σε επαφή με την ιστορία, την παράδοση και τη λαογραφία της περιοχής μέσω της αξιοποίησης του ευλογημένου αυτού καρπού. Εντός του χώρου, λειτουργεί -μεταξύ άλλων-υπαίθριο θέατρο και παλαιό ελαιοτριβείο που αναπαλαιώθηκε. Το μουσείο λειτουργεί από το 2008, χρονιά που πήρε ζωή ο ιστορικός χώρος του Συνεταιριστικού Ελαιοτριβείου της τοπικής κοινότητας Ελαιοχωρίου του Δήμου Παγγαίου, που εγκαταλείφθηκε το 1970. (Ελαιοχώρι, Τ. 25940 92425)

15.Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν το Ισλαμικό τέμενος του Ιμπραήμ Πασά και ο σημαντικότερος μουσουλμανικός χώρος λατρείας της Καβάλας για περίπου 400 χρόνια, και το μεγαλύτερο τέμενος το οποίο χτίστηκε το 1530, σε θέση που πιθανόν προϋπήρχε Ναός, από τον Ιμπραήμ Πασά, βεζίρη του Σουλεϊμάν Β΄. Το τέμενος μετατράπηκε στην σημερινή ιστορική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου τη δεκαετία του 1920 και πάνω από την βάση του μιναρέ σήμερα υπάρχει το νεόχτιστο καμπαναριό.

Το κύριο ερώτημα που έχει απασχολήσει είναι αν πριν το 1530 αν προϋπήρχε του τεμένους, στον ίδιο χώρο βυζαντινός ναός.Κατά την παράδοση στο χώρο του τζαμιού του Ιμπραήμ πασά βρισκόταν ο βυζαντινός ναός του Αγίου Λαζάρου. Γεγονός είναι ότι ο χώρος γύρω της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου έχει δώσει αρκετά ανασκαφικά ευρήματα. Σήμερα, με βάση τις ανασκαφικές εργασίες 80 χρόνων, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι στην περιοχή του ναού μπορεί να υπήρχε παλαιοχριστιανική εκκλησία, όμως δε συνδέουν κανένα εύρημα με αρχαιότερη οικοδομική φάση του τεμένους του Ιμπραήμ πασά.

Ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου
Ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου

16. Δοκιμάστε το φαγητό & τα τοπικά προϊόντα

Ο έρωτας λένε περνάει από το στομάχι. Ο έρωτας για την Καβάλα, το σίγουρο… κεραυνοβόλημα για τους επισκέπτες, θα επισφραγιστεί από τις τοπικές λιχουδιές και προϊόντα που φέρουν τη σφραγίδα και το μεράκι των ντόπιων. Μετά το πέρασμα από τα δεκάδες αξιοθέατα, θα σας μείνει αξέχαστο και το γαστρονομικό ταξίδι στον ευλογημένο αυτό τόπο που κρύβει γεύσεις αναλλοίωτες στο χρόνο.

Για όσους αγνοούν το «μενού» της Καβάλας, ας μάθουν πως το καλά κρυμμένο μυστικό της είναι ένας γλυκός πειρασμός, γνωστός σε όλη την Ελλάδα, οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης. Η φήμη που ακολουθεί αυτό το πασπαλισμένο με ζάχαρη λιχουδιά δεν είναι τυχαία. Με καταγωγή από την Καππαδοκία, η πολυταξιδεμένη συνταγή έφτασε στην Καβάλα από πρόσφυγες με δυο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: το σχήμα μισοφέγγαρου και το ολόκληρο αμύγδαλο με τη φλούδα. Ίσως το μυστικό κρύβεται και στο άριστης ποιότητας βούτυρο – μείγμα από αγελαδινό και πρόβειο στην αρχική συνταγή και αγελαδινό με φυτικό στην πιο μοντέρνα του εκδοχή-, στο σωστό ζύμωμα ενώ μετά το ψήσιμο και το πασπάλισμα, είναι έτοιμα να απογειώσουν τις αισθήσεις.

Οι περίφημοι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης - Καβάλα
Οι περίφημοι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης

Εκτός από τα ολόλευκα αυτά εδέσματα, στα ράφια των καταστημάτων με παραδοσιακά προϊόντα θα βρείτε και μια αφθονία από γλυκά του κουταλιού, όπως το σύκο και το καρυδάκι. Γλυκά που προετοιμάζονται την εποχή ωρίμανσης του κάθε φρούτου και με συνταγές που πηγαίνουν από γενιά σε γενιά.

Η Καβάλα, ως ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της Ελλάδας, δε θα μπορούσε να μη προσφέρει στον εραστή των εκλεπτυσμένων γεύσεων, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Οι γραφικές ψαροταβέρνες της περιοχής προσφέρουν πιάτα από τοπικές μακεδονίτικες συνταγές. Φεύγοντας από το ψάρι, η Καβάλα φημίζεται και για την ιδιαίτερα νόστιμη πατάτα της που παράγεται στη Λεκάνη, τόπο που διοργανώνεται κάθε χρόνο και η «Γιορτή της Πατάτας» την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη.

Εξίσου μοναδικό και εύγευστο είναι και το κάστανο της Καβάλας, και ιδιαίτερα αυτό που παράγει το Παλαιοχώρι Παγγαίου, εκεί όπου κάθε Οκτώβρη οι γνώστες σπεύδουν στη «Γιορτή του Κάστανου» με άφθονους μεζέδες, με βάση το εύγευστο ξηρό καρπό, να προσφέρονται στους επισκέπτες.

17. Κάντε μπάνιο & ηλιοθεραπεία στην παραλία Αμμόλοφοι

Ανάλογα την εποχή και αν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε και το μπάνιο σας στη θάλασσα! Οι Αμμόλοφοι είναι μία εξαιρετική επιλογή παραλίας κοντά στην Καβάλα. Έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε τρία τμήματα, οπότε επιλέγετε που θα πάτε ανάλογα με το πως προτιμάτε να περάσετε τη μέρα σου. Αυτή η παραλία της Καβάλας εκτός από πολύ όμορφη είναι και πολύ ζωντανή, με beach parties να διαρκούν μέχρι αργά τη νύχτα και να δίνουν δυνατά vibes, ενώ στους Αμμόλοφους θα βρείτε και ευκαιρίες για water sports, αλλά και πιο ήσυχα σημεία. Το τοπίο μοιάζει χωρίς υπερβολή… με τροπικό, με ψιλή λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και καταπράσινες πλαγιές πίσω από την παραλία

Παραλία Αμμόλοφοι - Καβάλα
Παραλία Αμμόλοφοι

18. Highlight: 7 κοντινές εκδρομές

Η Καβάλα εκτός από όλα όσα μπορεί η ίδια να προσφέρει στον επισκέπτη της, μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική αφετηρία γι αν αεπισκεφτείτε κοντινούς προορισμούς

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην καβάλα και αφού έχετε φτάσει μέχρι εκεί, μπορείτε συνδυαστικά να δείτε κοντινά μέρη και πόλεις! βΣας προτείνουμε…

1.Παγγαίο

Ο τόπος βρίθει από ιστορία, η φύση εδώ οργιάζει, οι φυσιολάτρες το αναζητούν και οι Καβαλιώτες το επιλέγουν για τις εξορμήσεις τους. Ο ορεινός όγκος που βυθίζεται στους μύθους- στην κορυφή του βρισκόταν το φημισμένο ιερό του Διονύσου – μαγνητίζει κάθε επισκέπτη που αναζητά ηρεμία αλλά και περιπέτεια, παραδοσιακές γεύσεις, τρεχούμενα νερά και ομορφιά όπου απλώνεται το βλέμμα. Αφιερώστε χρόνο για να προσκυνήσετε στα βυζαντινά μοναστήρια και να ανακαλύψετε την απλοϊκή ζωή στα ορεινά χωριά. Η πίστη φωλιάζει εδώ, με αρκετές μοναστικές κοινότητες όπως οι μονές της Παναγίας Εικοσιφόνισσας, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Δημητρίου.

2.Θάσος

Τι καλύτερο για έναν τόπο να έχει για γείτονα ένα νησί όπως τη Θάσο! Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Θάσος ήρθε στο φως χάρη σε μια από τις άπειρες ερωτικές ατασθαλίες του Δία. Άρα νησί θεϊκό που ξελογιάζει τους κοινούς θνητούς, νησί που χάνεται από το πράσινο και το απέραντο γαλάζιο, και σαγηνεύει με τις σειρήνες τις ομορφιάς του επισκέπτες και ντόπιους. Τόπος ευλογημένος με άρτιες ξενοδοχειακές μονάδες, γραφικά χωριά, εκστατικές παράλιες, φιλόξενους κατοίκους αποτελεί λες μια τέλεια συνέχεια της Καβάλας. Πεζοπορία, θαλάσσια σπορ, ψάρεμα, ορειβασία, κυνήγι αλλά και παρατήρηση πουλιών είναι μερικά από τις δραστηριότητες που προσφέρει το νησί. Συνδέεται καθημερινά με την Καβάλα με τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Παραλία Πόρτο Βαθύ Θάσος
Παραλία Πόρτο Βαθύ Θάσος

3.Νέστος

Το «Ποτάμι της ζωής», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον ποταμό Νέστο, αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα παρθένα μέρη της Ελλάδας, με πλούσια δάση και σημαντικούς υδροβιότοπους. Επισκεπτόμενος κανείς τον ποταμό και τις γύρω περιοχές, θα συναντήσει παραδοσιακούς οικισμούς, λιμνοθάλασσες, καταπράσινες όχθες, άγρια πανίδα και χλωρίδα, απόκρημνες πλαγιές, χωριουδάκια πνιγμένα στο πράσινο, πλούσια δάση, υδροβιότοπους… Ένας ολοκληρωμένος παράδεισος. Η ιδιαίτερη κλίση του ποταμού, ο όγκος και η ροή του νερού, το μετατρέπουν σε ιδανική πίστα για rafting και Canoe kayak.

Νέστος
Νέστος

4.Ξάνθη

Υπολογίστε περίπου 50 λεπτά οδήγησης (55χλμ.) και θα έχετε φτάσει από τη Καβάλα στη Ξάνθη, την πόλη που ονειροβατεί ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Αυτή η όλο ζωντάνια κυψέλη, παντρεύει με επιτυχία το παρελθόν με το παρόν, το τώρα με το χθες, τα αρώματα της ανατολής και αυτά της μοντέρνας εποχής. Γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά κτίσματα που μπολιασμένα με ιστορία αποτελεί μια άκρος ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Χτισμένη αμφιθεατρικά, φημίζεται για το πολιτισμικό της πρόσωπο και τη ζωντάνια της.

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό μας τη βασίλισσα της Θράκης αλλά και τις ΕΙΚΟΝΕΣ του Τάσου Δούση στην πανέμορφη Ξάνθη!

Ξάνθη Παλιά Πόλη
Ξάνθη – Παλιά Πόλη

5.Δράμα

Μόλις 36 χιλιόμετρα χωρίζουν την Καβάλα από τη Δράμα, τη μια ομορφιά από την άλλη. Το διαμάντι της Ανατολικής Μακεδονίας ξελογιάζει τον επισκέπτη με τα σαγηνευτικά τοπία, τα πυκνά δάση, τα χωριά που κρύβουν ιστορίες και μελένιους ανθρώπους, τα γαστρονομικά μυστικά που περιμένουν να αποκαλυφθούν σε εκλεκτούς ουρανίσκους… Όλα συνηγορούν σε ένα ταξίδι που απελευθερώνει τις αισθήσεις. Με ορμητήριο τη Δράμα, μπορείτε να εξορμήσετε στο Νευροκόπι, το Δοξάτο, το Φαλακρό, την Προσοτσάνη, τα Κύργια.

Πηγές Αγίας Βαρβάρας - Δράμα
Πηγές Αγίας Βαρβάρας Δράμα

6.Κεραμωτή

Επίσης, πολύ κοντά στην πόλη της Καβάλας θα συναντήσετε την Κεραμωτή… το θέρετρο που άγγιξε ο Θεός!

Μια από τις κορυφαίες αποδράσεις για τους ντόπιους της Καβάλας, ακούει στο όνομα Κεραμωτή. Τους θερινούς μήνες, η περιοχή γίνεται… keramoti όπως τη γνωρίζουν οι πολλοί τουρίστες που την επιλέγουν – όχι άδικα- για να περάσουν ένα ανεπανάληπτο Greek summer. Αν και απέχει πολλά χιλιόμετρα από τα παγκοσμίου φήμης θέρετρα, εντούτοις η πανέμορφη αυτή χερσόνησος στα νότια του Νομού, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα καθώς δεν υπολείπεται σε ομορφιά, παραλίες, τουριστικές ομορφιές, γραφικότητα και φιλοξενία.

Χτισμένη στον μυχό του ομώνυμου κόλπου, στο Δέλτα του ποταμού Νέστου, αποτελεί μια όαση για κάθε απαιτητικό αλλά και κουλ ταξιδιώτη. Γραφικά ταβερνάκια, ήρεμη θάλασσα, φρέσκο ψάρι, ο τόπος προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές και υπηρεσίες για μια ειδυλλιακή απομόνωση από το αστικό θόρυβο. Μόλις 40 χιλιόμετρα από την Καβάλα, στέκει ατρόμητη απέναντι από το Αιγαίο Πέλαγος και απέχει ελάχιστα μίλια από τη Θάσο- συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το νησί. Προκλητικά όμορφη για να μην την επιλέξετε.

Κεραμωτή Καβάλας
Κεραμωτή Καβάλας

7.Οι λιμνοθάλασσες με τα ροζ φλαμίνγκο

Οι λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής, πέρα από την πλούσια πηγή του πρωτογενούς τομέα, φιλοξενεί και έναν μοναδικό παράδεισο. Έναν μοναδικό υδροβιότοπο που φιλοξενεί με φροντίδα σπάνια είδη πουλιών που κατακλύζουν την περιοχή ειδικά κατά τη Φθινοπωρινή μετανάστευση, που ξεκινά από τον Αύγουστο. Τους χειμερινούς μήνες μάλιστα, ο πληθυσμός τους μπορεί να φτάσει τα 10.000 πουλιά ενώ τα είδη που αναπαράγονται εδώ είναι μεταξύ άλλων, ο Κορμοράνος ενώ στα είδη που μεταναστεύοντας παρατηρούνται στην περιοχή είναι και τα ροζ φλαμίνγκο.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ