Καύσωνας

Ο καύσωνας στην Ινδία έχει αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς ενώ και τα νοσοκομεία κατακλύζονται. Οι αξιωματούχοι ερευνούν τους θανάτους και πόσοι προκλήθηκαν άμεσα από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Ένας καταιγιστικός καύσωνας έχει σαρώσει δύο από τις πολυπληθέστερες πολιτείες της Ινδίας, μεταφέροντας εκατοντάδες νοσοκομεία και σκοτώνοντας σχεδόν 170 ανθρώπους.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 43,5 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα (IMD).

Τα νοσοκομεία είναι κατακλυσμένα και τα νεκροτομεία γεμάτα, αναφέρει το AP.

Οι αξιωματούχοι ερευνούν τώρα τους θανάτους και πόσοι προκλήθηκαν άμεσα από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Τα νοσοκομεία γέμισαν ολοσχερώς εν μέσω του καύσωνα της Ινδίας
Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται στις περιοχές της Ινδίας που έχουν πληγεί από τη ζέστη, ασκώντας τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.
Στη βόρεια πολιτεία του Ούταρ Πραντές, 119 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη τις τελευταίες ημέρες.

Η γειτονική πολιτεία Μπιχάρ ανέφερε 47 θανάτους, σύμφωνα με τοπικές ειδήσεις και αξιωματούχους υγείας. Είναι δύο από τις φτωχότερες πολιτείες της χώρας σύμφωνα με την έκθεση Multidimensional Poverty Index.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από τη ζέστη που δεν προλαβαίνουμε λεπτό να καθίσουμε», λέει ο Jitendra Kumar Yadav, οδηγός νεκροφόρας στην πόλη Deoria, 110 χιλιόμετρα από την Ballia στην πολιτεία Uttar Pradesh. «Την Κυριακή, μετέφερα 26 σωρούς».

Άλλοι κάτοικοι λένε ότι φοβούνται να βγουν έξω μετά το μεσημέρι.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της επαρχίας Μπαλίων αδυνατεί να δεχτεί περισσότερους ασθενείς. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νεκροτομείο ήταν γεμάτο αφού 54 άτομα – όλοι ήταν ηλικιωμένοι και υπέφεραν από διάφορα προβλήματα υγείας – πέθαναν κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Κάποιες οικογένειες κλήθηκαν να μεταφέρουν τους νεκρούς συγγενείς τους στο σπίτι.

Ινδία

Αν και οι βόρειες περιοχές της Ινδίας παρουσιάζουν συνήθως έντονη ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από τις κανονικές πρόσφατα.

Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες 43,5 βαθμών Κελσίου. Κύμα καύσωνα κηρύσσεται στην Ινδία εάν οι θερμοκρασίες είναι τουλάχιστον 4,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό ή εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου.

«Έχουμε εκδώσει προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Atul Kumar Singh, επιστήμονας στο IMD.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ζήτησαν από τον κόσμο να προετοιμαστεί για τη ζέστη, παρά μόνο, όταν ο αριθμός των νεκρών άρχισε να αυξάνεται.

Την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της πολιτείας, Μπράτζες Παθάκ, είπε ότι μια ομάδα θα εξετάσει τι προκάλεσε τον μεγάλο αριθμό θανάτων και θα διερευνήσει πόσοι από αυτούς σχετίζονται άμεσα με τη ζέστη .

Διακοπή ρεύματος εν μέσω καύσωνα στην Ινδία

Το θερμικό στρες επιδεινώνεται επίσης από τις διακοπές ρεύματος στην περιοχή του Uttar Pradesh, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς τρεχούμενο νερό, ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.

Ο Πρωθυπουργός της πολιτείας Yogi Adityanath δήλωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος.

Προέτρεψε επίσης τους κατοίκους να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν το ρεύμα με σύνεση.

«Κάθε χωριό και κάθε πόλη πρέπει να έχει επαρκή τροφοδοσία ρεύματος κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα. Εάν προκύψουν σφάλματα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως», είπε σε δήλωσή του.
Στο περιφερειακό νοσοκομείο Μπαλίων, οι θάλαμοι δεν λειτουργούν κλιματιστικά και οι μονάδες ψύξης που είχαν εγκατασταθεί δεν λειτουργούσαν σωστά λόγω διακυμάνσεων του ρεύματος.

«Όλο το προσωπικό μας είναι εδώ για τρεις συνεχόμενες ημέρες και είναι εντελώς καταπονημένο», λέει ο Δρ Αντίγια Σινγκ, γιατρός έκτακτης ανάγκης.

Οι ειδικοί για το κλίμα λένε ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και η Ινδία πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές τους.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ