Φιδάκια Κεφαλονιά

Κάθε χρόνο, η Παναγία η Φιδούσα της Κεφαλονιάς δέχεται πλήθος προσκυνητών αλλά και μερικούς… αλλιώτικους επισκέπτες. Ο λόγος αφορά στα μικρού μεγέθους φιδάκια, ακίνδυνα, που εμφανίζονται από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου στα βράχια πίσω από το φράγκικο καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας Φιδούσας και έρπουν άφοβα ανάμεσα στον κόσμο και μέσα στην εκκλησία.

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο χωριό Μαρκόπουλο στο Νοτιανατολικό άκρο και κοντά στη Σκάλα, όπου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Φιδιώτισσας». Το όνομά της προήλθε από τα φιδάκια τα οποία την επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο. Το από πού βγαίνουν και που πάνε όταν φεύγουν παραμένει ένα μυστήριο που δεν γνωρίζει κανείς.

Η παράδοση

Η παράδοση λέει πως πριν χρόνια, οι χωρικοί είδαν στο μέρος στο οποίο βρίσκεται ο ναός σήμερα, να καίγεται ένα δέντρο προκαλώντας μεγάλες φλόγες. Φοβούμενοι να μην πιάσει το δάσος φωτιά έτρεξαν να το σβήσουν. Όταν έφτασαν στο σημείο, είδαν το δέντρο εντελώς καμένο και μια εικόνα της Παναγίας ανέγγιχτη από τις φλόγες, να ακουμπάει πάνω του.  Βαθύτατα συγκινημένοι πήραν την εικόνα και την τοποθέτησαν στην εκκλησία του χωριού. Την επόμενη μέρα, πλήθος κόσμου έτρεξε να την προσκυνήσει αλλά η εικόνα δεν ήταν εκεί. Βρέθηκε την επόμενη στο δάσος, ακουμπισμένη στο ίδιο καμένο δέντρο.  Ενοχλημένοι οι χωρικοί ρώταγαν ποιος την πήγε εκεί και εφόσον απάντηση δεν έπαιρναν, κλείδωσαν την εκκλησία για να είναι ασφαλής. Κι όμως, τις επόμενες ημέρες συνέβαινε το ίδιο και έβρισκαν την εικόνα κάθε φορά στο καμένο δέντρο.

Οι πειρατές και τα φιδάκια

Οι χωρικοί πίστεψαν πως ήταν ένα σημάδι από την Παναγία και έτσι έχτισαν μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος, το μέρος δηλαδή που η ίδια, όπως πίστευαν, ήθελε να είναι και τοποθέτησαν μέσα την εικόνα. Μετά από καιρό χτίστηκε εκεί μοναστήρι γυναικών. Οι μοναχές που διέμεναν σε αυτό είδαν μια μέρα πειρατές που προσέγγιζαν το μοναστήρι με σκοπό να τον λεηλατήσουν. Προσευχήθηκαν στην Παναγία και της ζήτησαν βοήθεια και προστασία. Τότε έγινε το θαύμα. Το μοναστήρι περικυκλώθηκε από εκατοντάδες φίδια από τα οποία οι πειρατές φοβήθηκαν και έφυγαν. Από τότε, κάθε χρόνο εμφανίζονται τα φιδάκια και αν μάλιστα κάποια χρονιά δεν παρουσιασθούν, θεωρείται κακό σημάδι. Αυτό συνέβη μάλιστα το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάσθηκε από σεισμούς.

Οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης εκείνες τις μέρες είναι  πράγματι εντυπωσιακές. Φίδια κατακλύζουν το μοναστήρι, και τριγυρίζουν ανάμεσα στους πιστούς, στα στασίδια και τα προσκυνητάρια, στην εικόνα της Παναγίας, στο Ευαγγέλιο ακόμη και στον άρτο της αρτοκλασίας.  Έχουν δέρμα βελούδινο και στο κεφάλι  και τη γλώσσα τους, σχηματίζεται από ένα μικρό σταυρουδάκι.

Πληροφορίες από το www.kefalonia-tours.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ