Αναλυτικές… οδηγίες για τους αρχηγούς κρατών που αναμένεται να παραστούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO), με βάση τα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του POLITICO.

Οι ηγέτες που είχαν σχεδιάσει να μεταβούν στη βρετανική πρωτεύουσα με ιδιωτικά τζετ και λιμουζίνες, θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους, όπως αναφέρει ο ιστότοπος. Οι ξένοι αρχηγοί κρατών και οι σύζυγοί τους που θα είναι παρόντες στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, κλήθηκαν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εμπορικές πτήσεις και τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν ελικόπτερα για τις μετακινήσεις τους. Επιπλέον, ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κρατικά αυτοκίνητα για να παραστούν στην κηδεία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Για το λόγο αυτό θα μεταφερθούν μαζικά με λεωφορεία από μια τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο.

- Advertisement -

Τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του POLITICO επιβεβαιώνουν επίσης ότι μόνο οι αρχηγοί κρατών και οι σύζυγοι ή οι σύντροφοί τους από κάθε χώρα έχουν προσκληθεί για να παραστούν στην κηδεία, η οποία εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα που φιλοξενεί το Ηνωμένο Βασίλειο το τελευταίο διάστημα.

«Μπορείς να φανταστείς τον Τζο Μπάιντεν σε λεωφορείο;», διερωτήθηκε χθες το πρωί ένας ξένος πρεσβευτής με έδρα το Λονδίνο σε μήνυμά του στο WhatsApp. Το Αβαείο του Ουέστμινστερ θα έχει τόσο κόσμο που θα είναι αδύνατο για περισσότερους από έναν, ανώτερους εκπροσώπους ανά χώρα και τους συζύγους/συντρόφους να παρευρεθούν, υποστηρίζει το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO), στο μήνυμά του με βάση το πρωτόκολλο σχετικά με την τελετή.

Στο έγγραφο, που εστάλη στις πρεσβείες του εξωτερικού αργά το βράδυ του Σαββάτου, το γραφείο διευκρινίζει ότι, οι αρχηγοί κρατών που δεν μπορούν να παρευρεθούν, μπορούν να επιλέξουν κάποιον άλλο ως επίσημο εκπρόσωπό τους, όπως έναν υπουργό.

Διαβάστε ακόμα:  Cycladic: Τα πρώτα ηλεκτρικά αεροπλάνα στην Ελλάδα και προσθήκη δρομολογίων

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο βασιλιάς Κάρολος ο Τρίτος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν όλων των ξένων ηγετών στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το βράδυ, πριν την κηδεία της αγαπημένης του μητέρας. Οι ξένοι ηγέτες θα μπορούν επίσης να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων στο Lancaster House αποτίοντας φόρο τιμής στην βασίλισσα.

Την ημέρα της κηδείας, οι αρχηγοί κρατών και οι σύζυγοι/σύντροφοί τους θα φθάσουν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ συνοδεία πούλμαν από τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο. Θα εφαρμοστούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οδικοί περιορισμοί στην ευρύτερη περιοχή.

«Όπου είναι εφικτό», συνέστησε το γραφείο FCDO, οι ξένοι ηγέτες θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εμπορικές πτήσεις, προειδοποιώντας ότι το διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου του Λονδίνου δεν θα είναι διαθέσιμο για ιδιωτικές πτήσεις ή στάθμευση αεροσκαφών. Όσοι ηγέτες επιμένουν να ταξιδεύουν με ιδιωτικό τζετ θα πρέπει να κατευθυνθούν σε «λιγότερο πολυσύχναστα αεροδρόμια» γύρω από το Λονδίνο, πρόσθεσε το γραφείο FCDO.

Για τους Βρετανούς επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου την ημέρα της κηδείας , η FCDO προειδοποίησε επίσης ότι «απρόβλεπτα γεγονότα μπορεί να απαιτήσουν εμπορικές και ιδιωτικές πτήσεις να εκτρέπονται από το προβλεπόμενο αεροδρόμιο άφιξης».

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ