Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
36.9 C
Athens
ΑρχικήΑσίαΙορδανίαΚίνδυνος για την Πέτρα της Ιορδανίας; Δείτε τι συμβαίνει με το εντυπωσιακό...

Κίνδυνος για την Πέτρα της Ιορδανίας; Δείτε τι συμβαίνει με το εντυπωσιακό παγκοσμίου φήμης μνημείο!

Η Ιορδανία έχει μετατραπεί σε τοπ τουριστικό προορισμό παγκοσμίως και μερικά μόνο πράγματα που έχουν συμβάλλει σε αυτό είναι το χολιγουντιανό σκηνικό της Πέτρας, το «κομφούζιο» της ιστορικής πρωτεύουσας του Αμμάν, η περίφημη έρημος Wadi Rum, οι Βεδουίνοι, η Νεκρά Θάλασσα, τα ατελείωτα ιστορικά μνημεία και η αραβική κουλτούρα.

Τον τελευταίο καιρό όμως το εμβληματικό μνημείο της χώρας, η κινηματογραφική Πέτρα κινδυνεύει να ερημώσει.

- Advertisement -
Ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, αρχαία πόλη της Πέτρας
Πέτρα

Έρημο είναι το θησαυροφυλάκιο (Χαζνέ Φαραούν), το πιο γνωστό μνημείο της αρχαίας πόλης της Πέτρας, καθώς οι μόνοι θόρυβοι που ακούγονται τώρα είναι από τις καμήλες και τα πουλιά!

Και μιλάμε για ένα διάστημα που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν περίοδος αιχμής για τον τουρισμό. Όμως οι τελευταίοι τουρίστες εγκατέλειψαν την περιοχή της Μέσης Ανατολής στις 17 Μαρτίου, λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας του κορονοϊού.

Από τότε η Πέτρα και οι γύρω πόλεις έχουν εγκαταλειφθεί.   «Είχαμε την καλύτερη χρονιά μας από την αραβική άνοιξη, η οποία μας επηρέασε πολύ άσχημα», λέει ένας οδηγός που ειδικεύεται στη μεταφορά χριστιανών τουριστών σε ξεναγήσεις σχετικές με τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτοί οι επισκέπτες ήταν συνήθως ηλικιωμένοι ή ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. «Αν γνωρίζαμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ας πούμε σε δύο χρόνια, θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε. Αλλά δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση. Κανείς δεν ξέρει».   Οι άδειοι δρόμοι, τα δωμάτια και τα εστιατόρια στη Wadi Musa, η πόλη – πύλη στην Πέτρα, δείχνουν επίσης την μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια. Αν και έχουν αποφύγει το άμεσο υγειονομικό πλήγμα από τον ιό, δεν θα γλιτώσουν το οικονομικό. Οι χώρες που κύρια απασχόλησή τους είναι ο τουρισμός αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  

Η περίοδος χωρίς βροχοπτώσεις ήταν η πρώτη δοκιμασία των κατοίκων της Πέτρας. Το να επιβιώσουν ένα χρόνο ή και παραπάνω χωρίς τουρίστες είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα. «Σε μια κοινότητα όπως αυτή στη Wadi Musa, έως και το 80% των ανθρώπων βασίζονται στον τουρισμό ως πηγή εισοδήματος», λέει ο Suleiman Farajat, επικεφαλής επίτροπος της τουριστικής αρχής στην Πέτρα.

Σε όλη την Ιορδανία, ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας και σχετίζεται με περίπου 55.000 θέσεις εργασίας.   Η Πέτρα καλωσόρισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ξένους τουρίστες πέρυσι, ένα ορόσημο που πυροδότησε μια κατασκευαστική «έκρηξη» στη Wadi Musa. Ο Suleiman Hasanaat ετοιμαζόταν να ανοίξει ένα νέο ξενοδοχείο στα τέλη Μαρτίου. «Μόλις σταμάτησαν τις πτήσεις, όλες οι κρατήσεις ακυρώθηκαν», λέει. «Σε κάθε οικογένεια στην Πέτρα, υπάρχει κάποιος που επηρεάζεται από αυτό», συμπληρώνει.   Όπως και πριν εκατοντάδες χρόνια, πριν από την ανακάλυψη του μνημείου από έναν Ελβετό εξερευνητή το 1812, οι Βεδουίνοι είναι το μόνο σημάδι ζωής μέσα στην πόλη.«Είμαστε κουρασμένοι από το να μην κάνουμε τίποτα», λέει ο Umar Ayyad ο οποίος επιβιώνει με μικρές επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση, από την πώληση των προβάτων του και από βοήθεια από της οικογένειάς του.

  Το σύστημα πρόνοιας στην Ιορδανία είναι σχετικά προηγμένο σε σύγκριση με πολλούς από τους γείτονές της, αλλά εξακολουθεί να έχει τεράστια κενά. Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, το οποίο έχει ήδη διανείμει τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας. Χωρίς εξωτερική βοήθεια, το ταμείο θα αδειάσει σε λίγους μήνες.   Για το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, δεν υπάρχει καθόλου δίχτυ ασφαλείας και οι εργαζόμενοι είναι ευάλωτοι απέναντι στις αντιξοότητες και την κρίση.   Η κυβέρνηση της Ιορδανίας προσπαθεί να μετριάσει τον αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία ανακοινώνοντας μη πληρωμή φόρων και λογαριασμών κοινής ωφελείας για κάποιους μήνες και προσφέροντας δάνεια σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Αυτά τα μέτρα μπορεί να λειτουργήσουν σε καταστάσεις όπου ο αριθμός των τουριστών έχει μειωθεί απλά, λέει ένας επιχειρηματίας, αλλά όταν είναι μηδέν για μήνες στο τέλος, χρειάζονται περισσότερα.   «Είμαστε ευγνώμονες στην κυβέρνησή που περιόρισε τον ιό. Είμαστε σε ασφαλή χέρια. Αλλά, μόλις η Ιορδανία απαλλαχθεί από τον ιό, θα κοιτάξουμε γύρω και θα δούμε το πραγματικό πλήγμα του τουρισμού. Η Πέτρα θα πεθάνει χωρίς άμεση υποστήριξη». προσθέτει.  

Για να προσελκύσουν τους ανθρώπους πίσω, οι τουριστικές αρχές αναπτύσσουν σχέδια για να προωθήσουν την Πέτρα  ως ασφαλή προορισμό με την στρατηγική να τονίζει πως η επίσκεψη στο μνημείο δεν περιλαμβάνει κλειστούς χώρους. Επίσης θα ρυθμιστεί η ροή των τουριστών, έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Το αισιόδοξο σενάριο θέλει μερικές χιλιάδες επισκέπτες να επιστρέφουν φέτος και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες το επόμενο έτος. Θα χρειαστούν όμως αρκετά χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, για να επιστρέψει ο τουρισμός στα επίπεδα του 2019.

Παρόλα αυτά, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί μην ξεχνάμε ότι η Πέτρα όπως και γενικότερα η Ιορδανία είναι από αυτά τα μέρη που πρέπει κάθε ταξιδιώτης να επισκεφτεί!

Εμείς έχουμε φτιάξει έναν πλήρη οδηγό με ερωτοαπαντήσεις για να είστε προετοιμασμένοι πριν πάτε!

Ιορδανία: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν πάτε… για την “Ελβετία της Μέσης Ανατολής”!

Η Ιορδανία είναι ψηλά στις λίστες των Ελλήνων ταξιδιωτών λόγω της πολύ κοντινής απόστασης (περίπου 2 ώρες) και των απευθείας πτήσεων.

Εδώ συγκεντρώσαμε κάποιες συχνές ερωτήσεις που δημιουργούνται σε όποιον θέλει να ταξιδέψει στην Ιορδανία, τις απαντάμε και να είστε σίγουροι, ότι με το που φτάσετε θα είστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Από την άλλη δεν λείπουν, τα πιο σημαντικά που θα δείτε και θα κάνετε, τα οποία θα μετατρέψουν την επίσκεψη σας σε μια one in a lifetime εμπειρία!

Ιορδανία: Οδηγός για αρχάριους

Τι νόμισμα έχει;

Η χώρα έχει δηνάριο Ιορδανίας και η αντιστοιχία του με το ευρώ είναι 1δηνάριο (JOD)=1,2654€ .

Πού να κάνω συνάλλαγμα;

Συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε στο αεροδρόμιο. Καλύτερα όμως να βγάλετε λεφτά απευθείας από ένα ATM ώστε να πετύχετε την ακριβή ισοτιμία αλλά προσέχετε για ενδεχόμενες κρατήσεις. Όπως και να έχει προτιμήστε να βγάζετε μικρά ποσά. Αν φύγετε από το Αμμάν ή από άλλα κεντρικά σημεία, θα είναι δύσκολο να βρείτε ATM, οπότε φροντίστε να έχετε πάνω σας χρήματα.

Φυσική πέτρινη γέφυρα και έρημος Wadi Rum Ιορδανία
Πανοραμική θέα της φυσικής πέτρινης γέφυρας & της ερήμου Wadi Rum

Ποιά είναι η διαφορά ώρας;

Η Ιορδανία έχει ακριβώς την ίδια ώρα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Χρειάζομαι βίζα;

Από το αεροδρόμιο της Άκαμπα η βίζα δίνεται δωρεάν. Στο αεροδρόμιο του Αμμάν χρεώνεται περίπου 40 δηνάρια (δηλαδή €45). Προτιμήστε καλύτερα να αγοράσετε την Jordan Pass. Η τιμή της ξεκινάει από 70 δηνάρια (€87) και περιλαμβάνει τη βίζα, το εισιτήριο για Πέτρα, την έρημο Wadi Rum και πολλά ακόμα αξιοθέατα της χώρας.

Τι γλώσσα μιλάνε;

Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα αραβικά αλλά θα συνεννοηθείτε με ευκολία σχεδόν παντού αν μιλάτε αγγλικά.

Υπαίθρια μαγαζιά στην Πέτρα, Ιορδανία
Υπαίθριο μαγαζί με σουβενίρ στην Πέτρα

Είναι ασφαλής χώρα;

Παρόλη την έκρυθμη κατάσταση σε γειτονικές χώρες, η Ιορδανία είναι μια απόλυτα ασφαλής χώρα, από άποψη εσωτερικών προβλημάτων, κινδύνων και εγκληματικότητας. Οι ντόπιοι και οι αρχές σέβονται απόλυτα τους τουρίστες και η περίπτωση να σας κλέψουν είναι σχεδόν απίθανη. Άλλωστε ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας και γι’ αυτό θέλουν και επιδιώκουν οι επισκέπτες να φεύγουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Επίσης, σε πολλά σημεία θα δείτε τουριστική αστυνομία που πρόθυμα θα σας βοηθήσει αν χρειαστείτε κάτι. Tip. Υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια από τους ντόπιους προς τους Έλληνες και τους Κύπριους. Οπότε μην αμελήσετε γενικά να τους ενημερώνετε, θα σας εξυπηρετήσουν ακόμα πιο πρόθυμα!

Τι χαρτιά χρειάζομαι;

Δεν χρειάζεστε κάτι περαιτέρω εκτός από το διαβατήριο και τη βίζα που θα προμηθευτείτε στο αεροδρόμιο. Προσοχή όμως, φροντίστε φτάνοντας στην Ιορδανία το διαβατήριο σας να λήγει οπωσδήποτε σε περισσότερους από 6 μήνες. Διαφορετικά θα έχετε σίγουρα πρόβλημα και αν μπορέσετε να πετάξετε από εδώ, στο αεροδρόμιο που θα προσγειωθείτε στην Ιορδανία δεν θα σας επιτρέψουν την είσοδο.

Πώς είναι το κλίμα;

Τον χειμώνα (Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο) το κλίμα είναι ήπιο ενώ το καλοκαίρι ξηρό με υψηλές θερμοκρασίες γι αυτό αποφύγετε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ιδανικές περίοδοι για να επισκεφτείτε τη χώρα είναι Μάιος – Ιούνιος και μετά Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος, που οι μέρες είναι ζεστές και οι νύχτες δροσερές. Για επίσκεψη στη Νεκρά θάλασσα το καλύτερο διάστημα ξεκινάει το Σεπτέμβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο. Σε γενικές γραμμές η επίσκεψη στην Ιορδανία δεν είναι απαγορευτική κάποια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου καλά όλο το χρόνο. Το παράδοξο εδώ είναι ότι παρόλο που η χώρα είναι μικρή, έχει μεγάλες κλιματικές διαφορές μεταξύ των περιοχών της, πχ. το Αμμάν, η Πέτρα και η έρημος Wadi Rum βρίσκονται σε περισσότερο από 800μ. υψόμετρο ενώ η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται 423 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα σε κάποια πόλη της χώρας που μια μέρα θα χιονίζει, την ίδια μέρα στις ακτές της Ερυθράς θάλασσας να κάνετε ηλιοθεραπεία.

Είναι οικονομικά;

Η χώρα δεν είναι φθηνή χωρίς να σημαίνει ότι είναι και ιδιαίτερα ακριβή αλλά υπολογίστε περίπου ένα 20% με 30% παραπάνω από τις τιμές στην Ελλάδα σχεδόν σε όλα (εστιατόρια, supermarkets κτλ). Αυτό που πρέπει να προσέξετε περισσότερο είναι ότι συνήθως οι τιμές δεν αναγράφονται κάπου και ο πωλητής θα σας ζητήσει ότι νομίζει. Από την άλλη το «παζάρεμα» είναι μέρος της καθημερινότητας και σχεδόν… επιβάλλεται! Μην αγοράσετε κάτι με την πρώτη τιμή που θα σας πουν. Από την άλλη, μην παζαρεύετε αν δεν έχετε σκοπό να το αγοράσετε.

Γεύμα με παραδοσιακό φαγητό στην Ιορδανία
Τυπικό αραβικό γεύμα

Πώς είναι το φαγητό;

Η Ιορδανία όπως πολλές αραβικές χώρες ακολουθείται από μια μακρά γαστρονομική κουλτούρα. Η τοπική κουζίνα έχει έντονες, πικάντικες γεύσεις και μυρωδιές, διαφορετικές από αυτές που ξέρουμε αλλά όχι ξένες καθώς η ιορδανική κουζίνα αγαπάει το κρέας κυρίως το μοσχάρι, το αρνί και το κοτόπουλο και καθόλου το χοιρινό. Τα γεύματα εδώ ακολουθούν μια ιεροτελεστία καθώς το καθένα ξεκινάει παραδοσιακά με μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων, από τα γνωστά χούμους και φαλάφελ μέχρι καρυκευμένες σαλάτες και πίκλες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το εθνικό τους φαγητό, το mansaf που είναι αρνί μαγειρεμένο με γιαούρτι που σερβίρεται με σάλτσα πάνω σε πιλάφι με ξηρούς καρπούς.

Επίσης, πολύ δημοφιλές πιάτο είναι το maqluba που περιλαμβάνει κρέας, ρύζι και τηγανητά λαχανικά τα οποία βάζουν σε μια κατσαρόλα και για να σερβιριστεί τη γυρίζουν ανάποδα εξού και το όνομα maqluba που κυριολεκτικά στα αραβικά σημαίνει «ανάποδα». Από εκεί και πέρα, οι επιλογές στο φαγητό είναι πολλές καθώς θα βρείτε από εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα μέχρι εκείνα με μοντέρνα – δημιουργική, ακόμα και εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά. Ακόμη, μεγάλη γκάμα θα βρείτε σε γλυκά, με τα σιροπιαστά βεβαίως να πρωταγωνιστούν! Τέλος, μην αμελήσετε να απολαύσετε παραδοσιακό αραβικό καφέ με κάρδαμο! Ανακαλύψτε αναλυτικά τα φαγητά και τα ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε!

Tip. Προσοχή, το νερό ΔΕΝ είναι πόσιμο. Πρέπει να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο.

Μανσάφ παραδοσιακό πιάτο της Ιορδανίας
Το εθνικό τους Πιάτο, Μανσάφ

Πώς πρέπει να ντυθώ;

Τα πράγματα στην Ιορδανία για τις γυναίκες δεν είναι τόσο αυστηρά όπως σε άλλες Αραβικές χώρες. Αυτό σημαίνει, αν είστε γυναίκα δεν χρειάζεται να φορέσετε και χιτζάμπ αλλά από την άλλη δεν μπορείτε να βγαίνετε με προκλητικά και κοντά ρούχα. Απλώς σεβαστείτε τα ήθη και την κουλτούρα των ντόπιων και θα είστε μια χαρά!

Τι ισχύει με τα tips;

Ότι ισχύει πάνω κάτω στις περισσότερες χώρες, δηλαδή οι σερβιτόροι, οι οδηγοί, οι ξεναγοί κτλ. θα περιμένουν το φιλοδώρημα τους, το λεγόμενο «baksheesh», 2 – 3 JOD είναι ένα καλό φιλοδώρημα.

Πώς θα μετακινούμαι;

Οι μετακινήσεις εδώ γίνονται με λεωφορεία, ταξί, ιδιωτική μεταφορά ή ενοικίαση αυτοκινήτου. Παρόλα αυτά, καλύτερα να μην νοικιάσετε αυτοκίνητο καθώς η οδήγηση όπως και πολλοί δρόμοι είναι επικίνδυνοι ειδικά τη νύχτα.

Tips:

 • σίγουροι κάντε τη συμφωνία με τον οδηγό από πριν.
 • Αν η ώρα είναι περασμένη θα πληρώσετε περισσότερα.
 • Από το αεροδρόμιο υπάρχει επίσης express bus όλο το 24ωρο με τιμή εισιτηρίου 2,5 JOD που θα το προμηθευτείτε από τα ειδικά κιόσκια στο αεροδρόμιο.
 • Μέσα στο Αμμάν όπως και σε άλλες πόλεις το καλύτερο είναι να μετακινήστε με ταξί τα οποία είναι πολύ οικονομικά αλλά και με uber, και εδώ για το ταξί ισχύει το ίδιο, συνεννοηθείτε από πριν με τον οδηγό για την τιμή.

Σημ. Η τιμή για μετακινήσεις μέσα στη πόλη φτάνει μέχρι 3 JOD γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι, τι θα σας πει ο οδηγός. Επίσης καλό είναι να έχετε εικόνα μέσω google maps για το που θέλετε να πάτε γιατί το Αμμάν είναι μια τεράστια πόλη. Για να μετακινηθείτε από πόλη σε πόλη επιλέξτε ταξί ή προσωπικό οδηγό με δικό του αυτοκίνητο ή πάτε με οργανωμένα μονοήμερα tours.

Ενδεικτικά, από την Άκαμπα στην Πέτρα επιλέξτε να πάτε με ταξί, με ένα μέσο κόστος περίπου 60 δηνάρια ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο με οδηγό που θα σας στοιχίσει περίπου 60 με 70 δηνάρια για 12 ώρες. Από την Άκαμπα στην έρημο Wadi Rum επίσης θα πάτε με ταξί με ένα μέσο κόστος περίπου 40 δηνάρια.

To Know. Μπορεί το να πάρετε προσωπικό οδηγό να κοστίσει λίγο περισσότερο αλλά είναι η καλύτερη επιλογή από άποψη ευελιξίας, ασφάλειας αλλά και καθοδήγησης καθώς ο ντόπιος θα σας κατευθύνει καλύτερα από όλους ώστε να δείτε όλα όσα πρέπει! Επίσης, είναι εύκολο να βρείτε προσωπικό οδηγό.

Πού να μείνω;

Θα βρείτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μέλη παγκοσμίως γνωστών brands, όπως Intercontinental, Crowne Plaza κ.α. Πέρα αυτών όμως, θα βρείτε και μικρότερα ξενοδοχεία σε πιο προσιτές τιμές.

Tip. Καλύτερα μην επιλέξετε πολύ οικονομικό ξενοδοχείο γιατί μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεων. Επίσης προτιμήστε να έχει πρωινό.

Ιορδανία σκηνές Βεδουίνων στην έρημο Wadi Rum
Κοιμηθείτε κάτω από τα αστέρια σε σκηνές Βεδουίνων στην έρημο Wadi Rum

Πότε να πάω;

Είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο αλλά η καλύτερη εποχή από άποψη θερμοκρασιών για να πάτε είναι η Άνοιξη που ναι μεν έχει ζέστη αλλά υποφερτή, αντίθετα το καλοκαίρι η ζέστη είναι σχεδόν αφόρητη γι’ αυτό από Ιούνιο ως Σεπτέμβριο θα ήταν καλό να το αποφύγετε. Από το Δεκέμβριο μέχρι αρχές Μαρτίου υπάρχουν βροχές και κρύο χωρίς όμως να λείπουν αυτό το διάστημα οι ανοιξιάτικες μέρες. Επίσης να γνωρίζετε ότι το ταξίδι σας δεν θα επηρεαστεί σχεδόν καθόλου κατά το μήνα του Ραμαζανιού (23 Απριλίου μέχρι 23 Μαϊου για το 2020) καθώς πολλά είναι εκείνα τα μαγαζιά που μένουν ανοιχτά για να σερβίρουν τουρίστες.

Πώς θα πάω;

Με απευθείας πτήση της Aegean Airlines (www.aegeanair.com) σε 2 ώρες και 10’ από την Αθήνα για το Αμμάν από €253 το άτομο με επιστροφή (τιμή Οκτωβρίου).

Ενδεικτικό πρόγραμμα ταξιδιού για την Ιορδανία

Μπορεί το κείμενο να προσανατολίζεται σε χρηστικές συμβουλές και tips αλλά για την Ιορδανία μιλάμε! Έναν από τους πιο θελτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς! Οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα highlights της, έστω και επιγραμματικά. Αυτά που την έχουν κάνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου και έχουν προσελκύσει αναρίθμητους τουρίστες από παντού και έχουν ξετρελάνει παραγωγούς και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ!

Τζαμί Αμπτουλάχ στο Αμμαν Ιορδανία
Το Τζαμί του βασιλιά Αμπτουλάχ στο Αμμάν

Top εμπειρίες

Επισκεφτείτε αρχικά το Αμμάν, όπου θα φτάσετε εύκολα και γρήγορα με την απευθείας πτήση της Aegean. Δύο με τρεις μέρες εδώ αρκούν. Συνδυάστε τη διαμονή στο Αμμάν έστω με μια μονοήμερη στην ιστορική Γέρασα μόλις 50 χλμ μακριά από το Αμμάν. Η Γέρασα πλέον είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός και Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Το Ηλιοβασίλεμα στη Νεκρά Θάλασσα Ιορδανία
Το ηλιοβασίλεμα πάνω από τη Νεκρά Θάλασσα

Φεύγοντας από το Αμμάν προς το Νότο της χώρας κάντε οπωσδήποτε μια στάση στη Νεκρά θάλασσα για μια μοναδική εμπειρία που δεν μπορείτε να ζήσετε πουθενά αλλού! Πρόκειται για την πιο βαθιά λίμνη στον κόσμο με νερό τόσο αλμυρό που είναι αδύνατο να επιβιώσει εδώ οποιοδήποτε είδος ζωής ενώ είναι σχεδόν ακατόρθωτο να κολυμπήσει κάποιος στα νερά της, καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, το νερό είναι πηχτό και δεν γίνεται κάποιος να βυθιστεί! Κάντε ηλιοθεραπεία όση ώρα θέλετε χωρίς να καείτε, κάντε σπα με τα φημισμένα προϊόντα και αφού αναζωογονηθείτε συνεχίστε πιο νότια…

Στην Πέτρα

Αρχαιολογικός χώρος Πέτρας Ιορδανία
Στο μυθικό αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας

Μόνο στη θέαση της πρόσοψης θα νιώσετε δεός! Είναι σίγουρο ότι έχετε ακούσει πολλά για την περίφημη Πέτρα, την έχετε δει ως «σκηνικό» σε χολιγουντιανές ταινίες αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό που θα νιώσετε όταν βρεθείτε εδώ και αντικρίσετε με τα μάτια σας αυτό το αρχαιολογικό θαύμα, δεν συγκρίνεται με τίποτα από αυτά που έχετε ακούσει και έχετε δει από φωτογραφίες και τηλεόραση. Για να δείτε όσα περισσότερα γίνεται σε αυτόν τον περίφημο χώρο πρέπει να ξεκινήσετε από νωρίς και να έχετε στη διάθεση σας αρκετές ώρες- χωρίς βεβαίως να λείπουν οι σύντομες στάσεις για ξεκούραση αλλά κυρίως για φωτογραφίες!

Tip. Επισκεφτείτε τη Μικρή Πέτρα (Siq – Al – Barid) που ουσιαστικά είναι μια μικρογραφία του αρχαιολογικού χώρου και απέχει μόλις 15΄ με ταξί από το Wadi Musa (το χωριό έξω από τον αρχαιολογικό χώρο).

Ακόμα πιο νότια…

Η Έρημος Wadi Rum στην Ιορδανία
Η περίφημη έρημος Wadi Rum

Η φημισμένη έρημος Γουάντι Ραμ (Wadi Rum)…ένα μέρος που μοιάζει σαν να μην είναι επίγειο! Αξίζει οπωσδήποτε εδώ μια διανυκτέρευση σε παραδοσιακό κατακλυσμό Βεδουίνων, jeep tour ή και tour με καμήλα για να δείτε έστω ένα μέρος από το μεγαλείο της φύσης.

Τελευταία στάση θα κάνετε στην Άκαμπα

Λιμάνι Άκαμπα Ιορδανία
Στο λιμάνι της Άκαμπα

Είναι το μοναδικό λιμάνι της χώρας. Δεν θα σας εντυπωσιάσει ιδιαίτερα, κυρίως αν συγκριθεί με αυτά που είδατε νωρίτερα αλλά σίγουρα αξίζει μαι επίσκεψη ειδικά αν είστε λάτρης του snorkeling (εδώ υπάρχει πλούσιο κοραλλιογενές οικοσυστήμα). Επίσης στην Άκαμπα θα βρείτε επιβλητικές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και κάθε είδους κατάλυμα για τη διαμονή σας, εστιατόρια και ότι άλλο μπορεί να αναζητήσει ο τουρίστας. Ιδανικό θα ήταν να επιστρέψετε στην Αθήνα από την Άκαμπα χωρίς να χρειαστεί δηλαδή να κάνετε όλη την διαδρομή πίσω για Αμμάν. Το καλό είναι ότι έχει απευθείας πτήση η Ryanair (www.ryanair.com) από Άκαμπα για Αθήνα. Το κακό όμως είναι ότι αυτές οι πτήσεις δεν είναι καθόλου συχνές (αφορούν σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου με 2 συγκριμένα δρομολόγια ανά εβδομάδα)

More info / Useful Tips

 • Η οδήγηση είναι δεξιά
 • Μπορείτε να βρείτε ξεναγό για ελληνόφωνη ξενάγηση
 • Μια οικονομική και πολύ καλή επιλογή για να επισκεφτείτε τα δημοφιλή σημεία και αξιοθέατα της Ιορδανίας (Πέτρα, Άκαμπα, Νεκρά Θάλασσα και Γέρασα) είναι η Jordan Express Tourist Transportation που είναι εταιρεία με κλιματιζόμενα λεωφορεία που εκτελούν τακτικά δρομολόγια για τις παραπάνω περιοχές σε προσιτές τιμές (10 δηνάρια περίπου η διαδρομή). Σημ. Κάντε online κράτηση από την προηγούμενη μέρα.

Γλωσσάρι για την Ιορδανία

Θα είναι ωραία στο ταξίδι σας να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες λίγες λέξεις στην καθημερινή σας επαφή με τους ντόπιους!

 • Ναι: Νεμ
 • Όχι: Λα
 • Καλημέρα: Σάμπα Ελ Χαϊρ
 • Καληνύχτα: Τισμπαχ Αλάλ Χαϊρ
 • Ευχαριστώ: Σιούκραν
 • Γεια: Μέρχαμπα
 • Αντίο: Μαέ Αλσαλάμα
 • Τι κάνεις; Κάιφα Χάαλακ (αν απευθύνεστε σε άντρα) & Κάιφα Χάαλικ (αν απευθύνεστε σε γυναίκα)
 • Καλά: Τζιαγίιντ
 • Συγγνώμη: Ισμαχλι
 • Δεν καταλαβαίνω: Λαα Άφχαμ

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,296LikesΚάντε Like
88,201 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ