Κωνσταντινούπολη: Περπατήστε στις γέφυρες της Πόλης-Εκεί που ενώνονται η Δύση και η Ανατολή

Όταν μια πόλη είναι χωρισμένη στα δύο από τη θάλασσα, πρέπει να υπάρχουν αρκετές γέφυρες για να συνδέουν τις δύο πλευρές. Στην Κωνσταντινούπολη, η ασιατική και η ευρωπαϊκή πλευρά συνδέονται μεταξύ τους μέσω γεφυρών, που με το πέρασμα των χρόνων έχουν γίνει αξιοθέατα της πόλης.

Η γέφυρα του Βοσπόρου

Κωνσταντινούπολη: Περπατήστε στις γέφυρες της Πόλης-Εκεί που ενώνονται η Δύση και η Ανατολή

Από φέτος ονομάζεται και «Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου» για να τιμήσει τα θύματα, που αντιστάθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού. Αυτή η χαλύβδινη κρεμαστή γέφυρα χτίστηκε μεταξύ 1970 και 1973. Σήμερα, περίπου 180.000 οχήματα περνούν καθημερινά και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η γέφυρα του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή

Κωνσταντινούπολη: Περπατήστε στις γέφυρες της Πόλης-Εκεί που ενώνονται η Δύση και η Ανατολή

Ολοκληρώθηκε το 1988 και πήρε το όνομά της από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453. Η χαλύβδινη ανάρτηση γεφυρώνει το Kavacık στην ασιατική πλευρά με το Hisarüstü στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Διαβάστε ακόμαΚωνσταντινούπολη: Επισκεφθείτε την και θα μαγευτείτε με την ανατολίτικη γοητεία της!

Η γέφυρα του Γαλατά

Πέρα από τη γέφυρα του Κεράτιου Κόλπου, η Γέφυρα του Γαλατά έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στην τουρκική λογοτεχνία και το θέατρο και χτίστηκε αρχικά τον 19ο αιώνα. Οι σειρές των ψαράδων και στις δύο πλευρές αυτής της γέφυρας έχουν γίνει ένα από τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τα εστιατόρια balík ekmek (ψαροταβέρνες) που βρίσκονται στο κάτω μέρος της γέφυρας.

Η γέφυρα του Κεράτιου Κόλπου

Κωνσταντινούπολη: Περπατήστε στις γέφυρες της Πόλης-Εκεί που ενώνονται η Δύση και η Ανατολή

Είναι μια από τις νεότερες κατασκευές της πόλης, η γέφυρα του μετρό (όπως την αποκαλούν ανεπίσημα) κατασκευάστηκε το 2014 και συνδέει τις συνοικίες Beyoğlu και Fatih μέσω της γραμμής M2. Η χαλύβδινη καλωδιωμένη γέφυρα προκάλεσε κάποια διαμάχη κατά τη διάρκεια της κατασκευής της επειδή κάποιοι πίστευαν ότι διατάρασσε τον ορίζοντα της ιστορικής περιοχής της πόλης. Ωστόσο ολοκληρώθηκε όπως είχε σχεδιαστεί.

Η γέφυρα του Σουλτάνου Σελίμ ή Γιαβούζ

Παρουσιάστηκε μόλις τον περασμένο μήνα, η γέφυρα Yavuz Sultan Selim βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα και συνδέει το Garipçe στην ευρωπαϊκή πλευρά με το Poyrazköy στην ασιατική πλευρά. Είναι η μακρύτερη γέφυρα με σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου, έχει περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μήκος.

Η υβριδική αναρτημένη γέφυρα καλωδίων θεωρείται δυστυχώς ως προάγγελος έκρηξης της αστικοποίησης, η οποία απειλεί τις πράσινες περιοχές και τους υγροβιότοπους που βρίσκονται κοντά και παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού της πόλης.

Διαβάστε ακόμαPushkar: Ελάτε μαζί μας σε ένα μυστηριακό ταξίδι στον τόπο των Μαχαραγιάδων!

Πηγή: mygreekholiday.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ