Αρνητές κορονοϊού Ελλάδα μάσκες

Μια αρνητική πρωτιά κατακτήσαμε ως χώρα, με τους αρνητές του κορονοϊού και της μάσκας να μας τοποθετούν στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης!

Είτε το πιστεύετε είτε όχι το 46% των Ελλήνων είναι αρνητές του κορονοϊού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο! “Ο κορονοϊός φτιάχτηκε από ανθρώπους”, “Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει πολύ λιγότερους ανθρώπους απ’ όσους λένε τα επίσημα νούμερα”, “Ο κορονοϊός δεν υπάρχει”, αυτές είναι φράσεις άρνησης που λέει σχεδόν το μισό των Ελλήνων!

Αρνητές κορονοϊού Ελλάδα

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν το YouGov και ο Guardian σε 26.000 ανθρώπους από 25 χώρες, η Ελλάδα παραλίγο και θα είχε τα πρωτεία σε αρνητές του κορονοϊού. Μας ξεπέρασε η Νιγηρία, με το 59% των κατοίκων της να δηλώνουν πως πιστεύουν σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω θεωρίες συνωμοσίας.

Έρευνα: 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν με χρεοκοπία!

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα του Guardian, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38%, στην Ιταλία 30%, στη Γερμανία 28% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 22%. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, ένας στους πέντε ερωτηθέντες εξέφρασε αμφιβολίες ή/και ανησυχίες σχετικά με τα πολυαναμενόμενα εμβόλια.

Η αιτία της άρνησης

Γιατί όμως οι άνθρωποι πιστεύουν πρόθυμα τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας; “Κάθε τρομακτικό γεγονός –μια πανδημία, μια μαζική δολοφονία– που στερεί από τους ανθρώπους την αίσθηση του ελέγχου, σίγουρα δημιουργεί θεωρίες συνωμοσίας”, εξηγεί στον Guardian o Stephan Lewandowsky, γνωσιακός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικός σε θέματα παραπληροφόρησης, και συμπληρώνει:

Ελλάδα αρνητές κορονοϊού γυναίκα με μάσκα

“Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν στους ανθρώπους μια αίσθηση ασφάλειας, ότι δεν βρίσκονται στο έλεος του απρόβλεπτου και του τυχαίου. Είναι επικίνδυνες σε κάθε περίπτωση, αλλά ακόμα περισσότερο σε μια πανδημία, αν κάνουν τους ανθρώπους να αγνοούν τις επίσημες συμβουλές και τους κανόνες”.

Booking: Ποιες ταξιδιωτικές τάσεις διαμορφώνει η πανδημία

Μια άλλη παράμετρος που θέτει ο ψυχολόγος, είναι ότι πολλές φορές, οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οπότε όταν δεν υπάρχει αξιοπιστία, το έδαφος είναι πρόσφορο για να γεννηθούν όλες αυτές οι θεωρίες!

Νέα μέτρα: Σε ποιες περιοχές παραμένει ανοιχτή η εστίαση

Από την Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε εφαρμογή ένα μίνι και κατά τόπους lockdown, βάσει του οποίου η εστίαση παραμένει ανοικτή σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ακολουθώντας τις χώρες της Ευρώπης, που η μία μετά την άλλη προχωρά σε γενικά ή μερικά lockdown, όπως το πανεθνικό lockdown στη Γαλλία για περιορισμό των κρουσμάτων, η Ελλάδα, μετά τα τελευταία μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, από την Τρίτη το πρωί χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

εστιατόριο κλειστό εστίαση νέα μέτρα

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που είναι στην παρούσα φάση στο «πράσινο» και το «κίτρινο» (δείτε εδώ αναλυτικά τις περιοχές). Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ισπανία θα είναι μέχρι τον Μάιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Τα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  3. Όχι συναθροίσεις.
  4. Αποστάσεις και προσωπική υγιεινή. Ωστόσο η εστίαση παραμένει ανοιχτή στις περιοχές που εμφανίζονται λίγα κρούσματα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εν λόγω μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο της εστίασης σε συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας την ανάγκη να «κινηθούμε προληπτικά, με δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο» ώστε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία.

εστιατόριο άφειο εστίαση νέα μέτρα κορονοϊός

Τι μένει ανοικτό

Την ίδια στιγμή, διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.Προσφορά Volotea: Πετάξτε για Ηράκλειο Κρήτης τον Σεπτέμβριο μόνο από 9,00 ευρώ!

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμα: «Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό “πάγωμα” της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ