επιστροφή από ταξίδι σε εξωτερικό

Νέα αεροπορική οδηγία εκδόθηκε σήμερα και αφορά στους επιβάτες του εξωτερικού, στο πόσες μέρες θα μπαίνουν καραντίνα αλλά και τι ισχύει για τους Βρετανούς και τους επιβάτες από άλλες χώρες…

Σήμερα Παρασκευή 8/1 εκδόθηκε νέα ΝΟΤΑΜ σχετικά με την καραντίνα που θα επιβάλλεται σε όσους έρχονται από το εξωτερικό αλλά και τι θα γίνει με τους επιβάτες από Βρετανία και άλλες χώρες.

7ήμερη καραντίνα χωρίς εξαιρέσεις

Πιο συγκεκριμένα επτά μέρες καραντίνα θα μπαίνουν όλοι όσοι έρχονται από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών από χώρες μέλη της Ε.Ε. Η αεροπορική οδηγία για την επταήμερη καραντίνα αφορά σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από διεθνή αεροπορικά ταξίδια, ενώ σε ό,τι αφορά στους Βρετανούς ταξιδιώτες, όλοι θα υποβάλλονται σε rapid test κατά την άφιξή τους και θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ μετά το πέρας των 7 ημερών για να τους επιτραπεί η άρση του περιορισμού.

Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι επεκτείνονται οι notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Ryanair: Χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό οι επιβάτες – Δεν θα απαιτείται εμβολιασμός στις πτήσεις

Αεροδρόμιο, επιστροφή από εξωτερικό

Η νέα ΝΟΤΑΜ προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες που έρχονται στην Ελλάδα έως και τις 21 Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τίθεται σε 7 μέρες καραντίνα είτε κατ’ οίκον είτε στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους.

Ποιες ΝΟΤΑΜ επεκτείνονται

Όσον αφορά στις επεκτάσεις των αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι:

*Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα μπαίνουν στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης θα τους γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του plf.

* Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Ποιες θα είναι οι χώρες που θα έχουν ταχύτερη ανάκαμψη στον τουρισμό μετά την πανδημία; Οι 10 πρώτες στη λίστα…

*Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

*Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

*Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

*Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.

*Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

Εμβόλιο & ταξίδια… 5 ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις!

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται με τα νέα δεδομένα στα ταξίδια, οπότε εύλογα οι ταξιδιώτες επιζητούν απαντήσεις σχετικά με πλοία και αεροπλάνα αλλά και τι θα ισχύει με τον εμβολιασμό…

εμβόλιο κορονοϊός

Η έγκυρη Independent συλλέγει 5 ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό και τα ταξίδια και απαντά στους βασικούς προβληματισμούς που αφορούν στο αν θα αρθούν οι περιορισμοί, θα αυξηθεί η αίσθηση ασφάλειας και εάν θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο εμβολιασμός για να ταξιδέψει κάποιος…

εμβόλιο για να ταξιδέψει κάποιος με αεροπλάνο

Θα έχουν οι ταξιδιώτες προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Αν κάποιος πρέπει να ταξιδεύει στο εξωτερικό συχνά, θα πρέπει να μπορεί να προχωρήσει σε εμβολιασμό με προτεραιότητα. Σε πιο ευρεία κλίμακα, αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό εάν αεροπορικές εταιρείες έκαναν ιδιωτικά τα εμβόλια στους ταξιδιώτες τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πραγματοποιήσιμο στο προσεχές μέλλον, καθώς θα γινόταν εις βάρος των ευπαθών ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτες.

Θα χρειάζεται εμβολιασμός για να ταξιδέψει κάποιος;

Οι απαντήσεις εδώ ποικίλλουν ανάλογα με την πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρείας, με το σκεπτικό πάντα ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Ο επικεφαλής της Qantas, Alan Joyce, ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μελλοντικά στα ταξίδια με αεροπλάνο, ενώ η Ryanair ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαίτηση εμβολιασμού στις σύντομες πτήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ειδικοί αναφέρουν πως ο εμβολιασμός των επιβατών θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στις πτήσεις, οπότε το άμεσο μέλλον θα δείξει τι ακριβώς θα υιοθετήσουν οι αεροπορικές εταιρείες.

ταξίδι με αεροπλάνο με βεβαίωση εμβολιασμού

Τι θα ισχύσει στην κρουαζιέρα;

Οι εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες κλίνουν περισσότερο προς την υιοθέτηση του εμβολιασμού ως παράμετρο για να ταξιδέψει κάποιος, αφού οι συνθήκες στα ταξίδια με πλοία είναι διαφορετικές από αυτές στα αεροπλάνα. Υπάρχει συγχρωτισμός των επιβατών και συνωστισμός στους χώρους όπου συγκεντρώνονται για φαγητό ή διασκέδαση, εντός πλοίου. Επιπλέον οι κρουαζιέρες προτιμώνται περισσότερο από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε αυτοί μάλλον θα εμβολιαστούν νωρίτερα καθώς θα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Φυσικά, δεν θα ήταν καλό να βρεθεί ένα κρουαζιερόπλοιο σε απομακρυσμένο λιμάνι και να ξεσπάσει εντός του πλοίου πανδημία!

Αν κάποιος έχει νοσήσει μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανοσία του αντί του εμβολίου;

Με τα στοιχεία που υπάρχουν προς το παρόν σχετικά με την ανοσία που δημιουργεί κάποιος μετά τη νόσηση με κορονοϊό κάτι τέτοιο δεν φαντάζει εφικτό. Εν καιρώ, και όταν θα γνωστοποιηθούν περισσότερα για τον ιό και τη συμπεριφορά του, πιθανόν μια εξέταση αίματος αντισωμάτων να προσφέρει μια αποδεκτή εναλλακτική του εμβολιασμού.Δύο και μοναδικοί κάτοικοι σε χωριό στην Ιταλία φοράνε μάσκες και… κρατάνε αποστάσεις!

Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα με επιβάτες εμβολιασμένους

Φέρνει ο εμβολιασμός την απόλυτη ασφάλεια στα ταξίδια;

Τα εμβόλια του κορονοϊού δεν θα εξαλείψουν από μόνα τους τον θανατηφόρο ιό, ξεκαθάρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για τον εφησυχασμό. Είναι, λοιπόν, λανθασμένη η πεποίθηση πως η κρίση τελείωσε, επειδή τα εμβόλια βρίσκονται στον ορίζοντα. “Τα εμβόλια δεν ισούνται με μηδέν COVID-19, ούτε κάνουν δουλειά από μόνα τους, οπότε οι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν την προσωπική τους υγιεινή και ασφάλεια. Η πανδημία θα αργήσει να τελειώσει…”, δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ