Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
26.6 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΚόσμος: Ποια Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κινδυνεύουν;

Κόσμος: Ποια Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κινδυνεύουν;

Οι κλιματικές αλλαγές, οι ένοπλες συγκρούσεις και η ανάπτυξη απειλούν μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Γης. Το National Geographic έχει παρουσιάσει τη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο που χρειάζονται προστασία.

Nan Madol, Mικρονησία

Nan Madol, Mικρονησία

Περισσότερες από εκατό νησίδες από την ακτή της Pohnpei αποτελούν χώρο τελετουργίας του Nan Madol. Τα ερείπια πέτρινων ανακτόρων, ναών και τάφων που χρονολογούνται από το 1200 έως το 1500 π.Χ. αποκαλύπτουν τον πολιτισμό του νησιού του Ειρηνικού της δυναστείας Saudeleur. Το 2016, το Nan Madol θεωρήθηκε “σε κίνδυνο” εξαιτίας της υπερθέρμανσης των καταιγίδων και της διάβρωσης των πετρωμάτων.

- Advertisement -

Παλιά πόλη Djenné, Mάλι

Παλιά πόλη Djenné, Mάλι

Σχεδόν δύο χιλιάδες παραδοσιακά πήλινα κτίρια παραμένουν στο Djenné, μια από τις παλαιότερες πόλεις της υποσαχάριας Αφρικής, που κατοικούνταν από το 250 π.Χ. Εκτός από την ισλαμική αρχιτεκτονική, τέσσερις αρχαιολογικοί χώροι – Djenné-Djeno, Hambarkétolo, Kaniana και Tonomba-αποκαλύπτουν ενδείξεις σχετικά με την προ-ισλαμική αστική δομή και την επακόλουθη εξέλιξή της. Η πολιτική ανασφάλεια, η υποβάθμιση των ιστορικών δομικών υλικών, η αστικοποίηση και η διάβρωση, κέρδισαν μια θέση στην λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο.

Εθνικό Πάρκο Everglades, ΗΠΑ

Εθνικό Πάρκο Everglades, ΗΠΑ

Χαρακτηρισμένο ως “ποτάμι γρασιδιού”, οι υποτροπικοί υδροβιότοποι της Φλόριντα είναι ένα ιερό για τα πουλιά, τα ερπετά και περισσότερα από 20 σπάνια, απειλούμενα είδη. Ένας συνδυασμός αστικής ανάπτυξης, ρύπανσης και φυσικής καταστροφής,  το έκανε να κερδίσει μια θέση στη λίστα κινδύνων το 1993 και αργότερα αφαιρέθηκε το 2007 μετά από προσπάθειες αποκατάστασης. Μπήκε  στον κατάλογο για άλλη μια φορά το 2010 μετά από συνεχιζόμενη υποβάθμιση από τη ρύπανση και σημαντικές απώλειες θαλάσσιων οικοτόπων και ειδών.Διαβάστε ακόμα:Τα 4 ομορφότερα ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφθείτε, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, πριν καλοκαιριάσει!

Κτήματα ελιών και σταφυλιών (Land of olives and Vines), Παλαιστίνη

Κτήματα ελιών και σταφυλιών (Land of olives and Vines), Παλαιστίνη

Στα κεντρικά υψίπεδα μεταξύ Nablus και Hebron, μια σειρά από αρχαίους κήπους, γεωργικούς πύργους και ένα σύνθετο σύστημα άρδευσης έχουν χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια της Battir από πολύ παλιά. Οι γεωργικές πρακτικές – που χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα – είναι μερικές από τις παλαιότερες μεθόδους καλλιέργειας που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα. Το 2014, το σημείο αναφέρθηκε “σε κίνδυνο” εξαιτίας των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών μετασχηματισμών στην περιοχή. Σύμφωνα με την UNESCO, το κομμάτι αυτό της Δυτικής Όχθης του Ισραήλ “μπορεί να απομονώσει τους αγρότες από τα αγροκτήματα που έχουν καλλιεργήσει εδώ και αιώνες”.

Ιστορικό Κέντρο της Βιέννης, Αυστρία

Ιστορικό Κέντρο της Βιέννης, Αυστρία

Δομημένο στον ποταμό Δούναβη, τα μπαρόκ κάστρα και οι κήποι της Βιέννης αποκαλύπτουν τη μακρά και πλούσια ιστορία της ως πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Η πόλη έχει επίσης αναγνωριστεί ως η μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης από τον 16ο αιώνα, καθώς “στέγασε” έργα του Mozart, του Beethoven και του Schubert. Το 2017, η πόλη ενεγράφη  μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο λόγω των πολυώροφων κατασκευών στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. “Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι το σχέδιο του Παγοδρομίου της Βιέννης δεν συνάδει πλήρως με τις προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής, ιδίως όσον αφορά το ύψος των νέων κατασκευών, οι οποίες θα επηρεάσουν δυσμενώς την εξαιρετική παγκόσμια αξία του χώρου”, ανέφερε η UNESCO σε ένα δελτίο τύπου.

Εθνικό Πάρκο Virunga, Κονγκό

Εθνικό Πάρκο Virunga, Κονγκό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηφαιστειογενή τοπία στην Αφρική, το εθνικό πάρκο Virunga είναι ένα καταφύγιο για πολλά πουλιά, ερπετά, ιπποπόταμους και το πιο σημαντικό, τον σπάνιο και παγκοσμίως απειλούμενο γορίλλα του βουνού. Το Εθνικό Πάρκο Virunga προστέθηκε στον κατάλογο κινδύνων το 1994. Και οι φύλακες και η άγρια ​​φύση έχουν υποβληθεί σε συνεχιζόμενη βία στις δεκαετίες που ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής των ιπποπόταμων και των γορίλλων. Τον Απρίλιο του 2018, σκοτώθηκαν έξι φρουροί σε μια επίθεση – την τρίτη για αυτήν τη χρονιά.

Διαβάστε ακόμα:National Geographic: Τα 7 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο – Εκπληκτικές τοποθεσίες και στην Ελλάδα το καλύτερο!

Παλιά Πόλη Sana’a, Υεμένη

Παλιά Πόλη Sana’a, Υεμένη

Τα τεράστια γεωμετρικά μοτίβα του καμένου τούβλου και του γύψου διακοσμούν τους τοίχους της Sana’a. Θεωρείται ένα κόσμημα του ισλαμικού πολιτισμού, η πόλη έχει κατοικηθεί συνεχώς για περισσότερα από 2.500 χρόνια και συνδέεται με βιβλικούς και Κορανικούς πολιτισμούς. Το 2015, μια βομβιστική επίθεση στη Sana’a οδήγησε σε ανθρώπινες απώλειες και κατέστρεψε πολλά ιστορικά σπίτια και κτίρια. «Είμαι συγκλονισμένη από τις εικόνες αυτών των μεγαλοπρεπών πολυώροφων πύργων και των γαλήνιων κήπων που μειώνουν τα ερείπια. Η καταστροφή αυτή θα επιδεινώσει μόνο την ανθρωπιστική κατάσταση “, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διευθύντρια Ιρίνα Μποκόβα.

Μεσαιωνικά Μνημεία, Κόσοβο

Μεσαιωνικά Μνημεία, Κόσοβο

Τέσσερα Σερβικά Ορθόδοξα Μοναστήρια, η Μονή Dečani, η Πατριαρχική Μονή Peć, η Παναγία του Ljeviš και η Μονή Gračanica αντιπροσωπεύουν τη συγχώνευση των βυζαντινών και δυτικών μεσαιωνικών παραδόσεων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μεταξύ του 13ου και του 17ου αιώνα. Οι ζωηρές τοιχογραφίες που κοσμούν τους εσωτερικούς χώρους της εκκλησίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μετέπειτα βαλκανικής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Το 2006, τα Μεσαιωνικά Μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο απαριθμούνται “σε κίνδυνο” λόγω “δυσκολιών στη διαχείριση και διατήρησή τους που οφείλονται στην πολιτική αστάθεια της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,422 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ