Κότορ Μαυροβούνιο

Το Κότορ είναι μια όμορφη πόλη στο Μαυροβούνιο στην ακτή της Αδριατικής, η οποία είναι ένας ιδανικός προορισμός, ειδικά για την άνοιξη που πλησιάζει, και σχετικά κοντινός.

Εδώ συγκεντρώσαμε σημαντικούς λόγους που θα σας πείσουν να βάλετε το Κότορ στα μελλοντικά ταξιδιωτικά σας πλάνα.

Βρίσκεται στον κόλπο του Κότορ, που θεωρείται το νοτιότερο ευρωπαϊκό φιόρδ, η ομώνυμη πόλη με την εντυπωσιακή ιστορία, τα διάσημα τείχη, τις κόκκινες στέγες, τις γαστρονομικές απολαύσεις, τις προσιτές τιμές, προσφέρει πολλά σε όποιον αποφασίσει να την επισκεφτεί.

Στην Παλιά Πόλη

Κληρονομιά της Unesco & Πολιτιστική Ποικιλομορφία

Η Παλιά Πόλη του Κότορ βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1979. Με επάλξεις μήκους 4 χιλιομέτρων και τις τρεις εισόδους της, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η Θάλασσα Πύλη, η ιστορία του Κότορ χρονολογείται από την εποχή πριν από τον Όμηρο και σήμερα, εξακολουθεί να αποπνέει αυτό το πνεύμα της αρχαιότητας.

Για καλύτερη κατανόηση της ιστορικής αφήγησης αυτής της πόλης 2000 ετών, μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο Φρούριο του Κότορ San Giovanni, τις εκκλησίες και τα μουσεία του, το Perast με τα όμορφα νησάκια και το Risan.

Εξευρενήστε τις ακτές της Αδριατικής

Η Αδριατική Θάλασσα ανήκει στις θερμές θάλασσες και όντας από τις πιο καθαρές στον κόσμο, είναι εξαιρετικά πλούσια σε θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Ο κόλπος του Κότορ είναι πλούσιος σε κρυφές παραλίες, ενώ μερικές από τις πιο όμορφες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την παλιά πόλη. Διάσημες παραλίες είναι: Bajova Kula, Orahovac, Risan, Perast και η κύρια παραλία του Kotor, που ξεκινά από το κέντρο της πόλης.

Εκτός από τις όμορφες παραλίες, η περιοχή Boka Kotorska μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο όμορφα νησιά όπως αυτά της περιοχής Perast (St. George and Our Lady of the Rocks), Mamula (πρώην νησί της φυλακής) και ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια που θα δείτε ποτέ, το περίφημο Μπλε Σπήλαιο. Η επίσκεψη σε αυτές τις τοποθεσίες με ταχύπλοο είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες αν επισκεφτείτε το Κότορ.

Boka Kotorska

Το Κότορ επίσης είναι μια εκπληκτική βάση για περαιτέρω εξερευνήσεις στο Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Αν θέλετε να απορροφήσετε την πολιτιστική ποικιλομορφία της περιοχής και επομένως να περάσετε περισσότερες μέρες στο ίδιο το Κότορ, τότε οι ημερήσιες εκδρομές είναι η τέλεια επιλογή για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή.

Φυσικά, η πρώτη επιλογή είναι ένα ταξίδι που εξερευνά σε βάθος την πανέμορφη ακτή του Μαυροβουνίου με μια επίσκεψη στις περιοχές Perast, Risan, Tivat, Budva, Sveti Stefan και Stari Bar. Με αυτόν τον τρόπο έχετε την ευκαιρία σε μια μέρα να επισκεφθείτε τα καλύτερα αξιοθέατα του παραθαλάσσιου τμήματος του Μαυροβουνίου.

Φυσικά, το ηπειρωτικό Μαυροβούνιο είναι κάτι που πρέπει να δείτε στις διακοπές σας στο Κότορ. Μια ημερήσια εκδρομή στο χωριό Njeguši, στην αρχαία Cetinje, μαζί με το Lovćen και το εθνικό πάρκο Skadar είναι ένας ιδανικός τρόπος για να έχετε μια σφαιρική εικόνα της ιστορίας του Μαυροβουνίου.

The Njegos Mausoleum στην κορυφή του Lovcen Mountain κοντά στο Κότορ

Αν πάλι θέλετε να εξερευνήσετε τις ομορφιές της Αδριατικής Θάλασσας και τοποθεσίες όπως το Μπλε Σπήλαιο, η πρώην φυλακή στο νησί Mamula ή τα όμορφα νησιά κοντά στο Perst, ένα ταξίδι μισής μέρας με ταχύπλοο είναι η καλύτερη επιλογή.

Λιγότερο από 2 ώρες οδικώς από το Κότορ βρίσκεται το Ντουμπρόβνικ. Η όμορφη πόλη στην κροατική ακτή της Αδριατικής είναι μια ιδανική ημερήσια εκδρομή από το Κότορ.

Επίσης, ιδανική ημερήσια εκδρομή από το Κότορ είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Μόσταρ. Μόλις 3 ώρες οδικώς από το Κότορ, θα φτάσετε στο Μόσταρ, τον καταρράκτη Kravice, το Vrelo Bune και το Pocitelj. Γνωρίστε το Μόσταρ, τον “κρυμμένο παράδεισο της Βοσνίας

Νόστιμη μεσογειακή κουζίνα

Φυσικά, μια επίσκεψη σε μια τουριστική τοποθεσία δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη αν δεν δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας.

Η γαστρονομική ταυτότητα του Κότορ δημιουργήθηκε από συνταγές ποικίλης προέλευσης, μέσα από επαφές με διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, που ήρθαν, πήγαν, έμειναν και αφομοιώθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό.

Από την εποχή των Ελλήνων, των Ιλλυριών, του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βενετικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αυστρο-Ουγγαρίας μέχρι σήμερα, η βαλκανική κουζίνα δέχεται διάφορες γαστρονομικές επιρροές και τις διαποτίζει με τις οικιακές της δεξιότητες.

Το Κότορ είναι κατά κύριο λόγο μια μεσογειακή πόλη, οπότε περιμένετε το καλύτερο από μια τέτοια κουζίνα με συνδυασμό παραδοσιακών μαυροβουνικών πιάτων. Ειδικά αφού η Αδριατική Θάλασσα προσφέρει μια ποικιλία από θαλασσινά, και πιθανότατα ό,τι κι αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε από τοπικό φαγητό, δεν θα κάνετε λάθος.

Εκτός από τυπικά μεσογειακά πιάτα, όπως ψητό ψάρι και άλλα παρόμοια, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το περίφημο «Brodet from Boka» (είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα που ξεκίνησε ως ένα φτωχό πιάτο των ψαράδων. Όλα εκείνα τα μικρότερα ψάρια, ή όσα ψάρια δεν μπορούσαν να πουληθούν, τα έβαζαν στον ζωμό και ατα έτρωγαν οι ίδιοι. Σήμερα είνα μια από τις τοπικές σπεσιαλιτέ), αρνί με αρακά, «Carnival njokada» ή «gnocchi σπανάκι», γεμιστό καλαμάρι, αλλά και πολλά ακόμα.

Τοπικά / χειροποίητα προϊόντα

Το Μαυροβούνιο, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των βαλκανικών χωρών, κατάφερε να διατηρήσει μια καλή αναλογία εγχώριας παραγωγής τροφίμων. Αν και η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων είναι γενικά εισαγόμενα, αν ξέρετε πού να ψάξετε και τι να δοκιμάσετε, τα εγχώρια τρόφιμα και τα εγχώρια προϊόντα στην περιοχή Boka Kotorska βρίσκονται παντού!

Για παράδειγμα, η κύρια αγορά της πόλης στο Κότορ, που βρίσκεται δίπλα στο Sea Gate, προσφέρει μια εξαιρετική επιλογή από ντόπια φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, μέλι, κρασί και κονιάκ και θα πρέπει να είναι σίγουρα σημείο της επίσκεψής σας στο Κότορ.

Οι τοπικοί παραγωγοί είναι πάντα ευγενικοί και διατεθιμένοι να συστήσουν στους τουρίστες τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα.

Οινικές εμπειρίες του Μαυροβουνίου

Όσοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πάνω από 100 εγγεγραμμένα οινοποιεία στο Μαυροβούνιο που παράγουν πάνω από 50 είδη κρασιού, ότι ο μεγαλύτερος μονοσύνθετος ευρωπαϊκός αμπελώνας βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, και ότι αυτή η μικρή χώρα παράγει περίπου 17 εκατομμύρια λίτρα κρασιού το χρόνο, από το οποίο περίπου το 30% εξάγεται, τότε γνωρίζουν ότι το Μαυροβούνιο παράγει και προσφέρει εξαιρετικό κρασί!

Ιστορικά, το κρασί είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεωργικά προϊόντα στο Μαυροβούνιο, επομένως η δοκιμή τοπικών κρασιών όπως το Vranac, το Kratošija, το Krstač ή το Žižak είναι απαραίτητη αν επισκεφτείτε το Κότορ ή γενικότερα το Μαυροβούνιο.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι τα υπέροχα κρασιά του Μαυροβουνίου είναι φίνα σε γεύση και πολύ προσιτά οικονομικά.

Nightlife: The Best of the Best

Τα παράκτια μέρη του Μαυροβουνίου το καλοκαίρι, όταν οι μέρες αλλά και οι νύχτες είναι ζεστές , θεωρούνται από τις καλύτερες τοποθεσίες για nightlife σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Πρώτον, η Budva, μετά το Tivat με τη Marina Porto Montenegro και την καρδιά του παλιού τμήματος του Κότορ προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές διασκέδασης είτε αναζητάτε μια ελαφριά διασκέδαση είτε δυναμικές εξόδους.

Η ποικιλόμορφη προσφορά αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, μαζί με καλό φαγητό, είναι αρκετά προσιτή σε σύγκριση με άλλους προορισμούς διακοπών στη Δυτική Ευρώπη, και δεδομένου ότι το ίδιο το αλκοόλ μπορεί συχνά να αποτελέσει τη βάση κάθε καλής βραδιάς, σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε στο Μαυροβούνιο!

Επιπλέον, η Μπούντβα που θεωρείται η πρωτεύουσα της νυχτερινής ζωής στην ακτή της Αδριατικής και δεδομένου ότι απέχει μόλις μισή ώρα οδικώς από το Κότορ, είναι must αν στο πρόγραμμά σας η νυχτερινή διασκέδαση είναι μέσα!

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ