Η Κροατία είναι μια καλή λύση για ένα κοντινό ταξίδι σε ωραίους προορισμούς που θα δεις πολλά, θα περάσεις καλά και δεν θα χρειαστείς μια περιουσία. Η αλήθεια είναι ότι η Κροατία, συχνά παραβλέπεται σε σχέση με άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ωστόσο έχει μπει στον τουριστικό χάρτη τα τελευταία χρόνια (κυρίως λόγω του Ντουμπρόβνικ) και το έχει κάνει δυναμικά. Ωραία μέρη, παραλίες, παλιές πόλεις, καλές τιμές… η κοντινή Κροατία διαθέτει πολλά για να σε πείσει να κλείσεις ένα ταξίδι ακόμα και ένα Σαββατοκύριακο.

- Advertisement -

Αλήθεια είναι επίσης, ότι η πρωτεύουσά της, το Ζάγκρεμπ, “χάνει” σε σύγκριση με το παραλιακό Ντουμπρόβνικ με την επιβλητική οχυρωμένη Παλιά Πόλη, το οποίο έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των τουριστών. Μήπως όμως δεν θα έπρεπε; Όσοι έχουν επισκεφτεί (και) το Ζάγκρεμπ το καταλαβαίνουν, όσοι όμως σκέφτονται να κάνουν ένα ταξίδι στην Κροατία εδώ θα δουν ότι το Ντουμπρόβνικ δεν είναι η μόνη (ή η καλύτερη) επιλογή.

Συγκρίνουμε την πρωτεύουσα της Κροατίας με την πιο δημοφιλή της πόλη και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα!

Ζάγκρεμπ vs Ντουμπρόβνικ: Πώς να επιλέξετε ανάμεσα στις δύο

Εδώ θα εξηγήσουμε γιατί η Κροατία που συχνά παραβλέπεται αξίζει τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Είτε είστε solo traveler, είτε ρομαντικός που αναζητά ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο είτε οικογένεια με μικρά παιδιά, η Κροατία σας καλύπτει. Αλλά με ποια πόλη ξεκινάτε – το Ζάγκρεμπ, με τον αέρα της γαλήνιας αρχαιότητας ή το Ντουμπρόβνικ, όπου τα μεσαιωνικά τείχη συναντούν τη λαμπερή θάλασσα; Εάν προσπαθείτε να διαλέξετε μεταξύ του Ζάγκρεμπ και του Ντουμπρόβνικ, έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε.

Ζάγκρεμπ εναντίον Ντουμπρόβνικ: Ποιο είναι καλύτερο;

Ιστορία

Ζάγκρεμπ

Χαλαρά φωλιασμένο εκατέρωθεν του ποταμού Σάβα στη βορειοδυτική Κροατία, το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της χώρας και μια πόλη που μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από χίλια χρόνια συνεχούς κατοίκησης. Από την ταπεινή της καταγωγή ως επαρχιακή πόλη υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έως την ανάδειξή της ως διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, έχει γίνει το σπίτι του ενός τέταρτου του πληθυσμού της Κροατίας. Σήμερα, βρίσκεται στο σταυροδρόμι της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι ήσυχο και ήρεμο, αλλά είναι επίσης διάσημο για την διαφοροποιημένη οικονομία του, στην οποία η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει διαρκώς διευρυνόμενο ρόλο.

Άποψη του καθεδρικού ναού στο Ζάγκρεμπ

Ντουμπρόβνικ

Ιστορικά γνωστό ως Ragusa, το Ντουμπρόβνικ βρίσκεται στην ακτή της Αδριατικής, πολύ νότια του Ζάγκρεμπ. Όπως και η πρωτεύουσα, ξεκίνησε επίσης ως πόλη της ρωμαϊκής εποχής. Με την πάροδο του χρόνου διαμορφώθηκε από βυζαντινές, βενετσιάνικες και αυστριακές επιρροές, που άφησαν διαρκή σημάδια στην αρχιτεκτονική, την τέχνη και την κουζίνα του. Στη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το Ντουμπρόβνικ είναι πιο διάσημο για τα γυρίσματα του King’s Landing στην τηλεοπτική σειρά Game of Thrones. Χάρη σε κάποια νεράιδα της ποπ κουλτούρας, είναι ίσως η πόλη της Κροατίας που φέρνει τους περισσότερους τουρίστες ετησίως.

Σοκάκι στην Παλιά πόλη, Ντουμπρόβνικ

Φτάνοντας / Μετακινήσεις

Το καμάρι της βιομηχανίας μεταφορών της Κροατίας είναι το οδικό της δίκτυο. Ωστόσο, διαθέτει επίσης ένα καλά ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό σύστημα και διεθνή αεροδρόμια σε 6 μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Ζάγκρεμπ και του Ντουμπρόβνικ. Ανάλογα με το πόσο καιρό σκοπεύετε να μείνετε στη χώρα και πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε, μπορείτε να φτάσετε είτε αεροπορικώς είτε με τρένο. Μέσα σε κάθε πόλη, τα λεωφορεία, τα τραμ και τα τοπικά τρένα είναι φθηνοί και αποτελεσματικοί τρόποι μετακίνησης, αφήνοντάς σας έναν υψηλότερο προϋπολογισμό για αναμνηστικά και, το πιο σημαντικό, φαγητό!

Πριν φτάσετε στην Κροατία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν και η χώρα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει υιοθετήσει πλήρως το ευρώ. Αντίθετα, χρησιμοποιεί το κροατικό kuna, το οποίο αποτιμάται σε περίπου 1 ευρώ = 7,58 κούνα.

Ζάγκρεμπ

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, το οποίο απέχει περίπου 15χλμ. από το κέντρο της πόλης. Συνδέεται με πολλές πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία μέσω αερομεταφορέων όπως η Lufthansa, η Qatar Airways και η Air France. Για να φτάσετε από το αεροδρόμιο στην κύρια πόλη, πάρτε ένα λεωφορείο – ανήκουν στην Croatia Airlines, αλλά χρησιμοποιούνται από όλους τους διεθνείς επιβάτες.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, τα ταξί στο Ζάγκρεμπ ήταν αρκετά ακριβά, αλλά η είσοδος πολλών διεθνών ανταγωνιστών το άλλαξε αυτό. Μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με τοπικά όπως το Radio Taxi Zagreb και το Eko Taxi, ή διεθνείς εταιρείες όπως η Uber, η οποία πρόσφατα πρόσθεσε το Ζάγκρεμπ στο δίκτυό της. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να πάρετε τα τοπικά τρένα του Zagreb Commuter Rail, τα τραμ (τα οποία είναι πιο χρήσιμα στο κέντρο της πόλης) ή τα λεωφορεία (τα οποία εκτελούν περισσότερα από 120 δρομολόγια). Αν δεν φοβάστε τα ύψη, μπορείτε να δοκιμάσετε το Zagreb Funicular – είναι ένα από τα πιο κοντά, πιο απότομα και ασφαλή τελεφερίκ στον κόσμο!

Zagreb

Ντουμπρόβνικ

Το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ, που βρίσκεται 15,5χλμ. από το κέντρο της πόλης, είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο στην Κροατία. Συνεργάζεται με πολλούς διεθνείς αερομεταφορείς όπως η British Airways, η Turkish Airlines και η EasyJet, είναι πιο πολυσύχναστο το καλοκαίρι. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε από το αεροδρόμιο στην πόλη είναι επίσης να πάρετε ένα λεωφορείο. Αυτά φεύγουν από το αεροδρόμιο περίπου μισή ώρα μετά από κάθε άφιξη πτήσης.

Ο κύριος τρόπος για να ταξιδέψετε μέσα στο Ντουμπρόβνικ είναι να χρησιμοποιήσετε τα τοπικά λεωφορεία της Libertas Dubrovnik. Καλύπτουν 12 γραμμές και η κύρια στάση του λεωφορείου βρίσκεται στην περιοχή Pile, κοντά στην Παλιά Πόλη. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια είτε από τα περίπτερα της Libertas είτε από τους οδηγούς λεωφορείων (αλλά τα περίπτερα τα πωλούν φθηνότερα). Ένα τυπικό εισιτήριο ισχύει για 59 λεπτά μετά την αγορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταξίδι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ως τουρίστας, όμως, ίσως θελήσετε να αγοράσετε ένα εισιτήριο μιας ημέρας!

Τα ταξί Uber είναι διαθέσιμα στο Ντουμπρόβνικ, αλλά αν θέλετε να αποκτήσετε μια πιο πρακτική αίσθηση της πόλης, θα σας συνιστούσαμε να περπατήσετε. Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε το πλοιάριο αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το κοντινό νησί Lokrum.

Tο διάσημο τελεφερίκ στο βουνό Srd και πανοραμική θέα της Παλιάς πόλης του Ντουμπρόβνικ

Καιρός και κλίμα

Ζάγκρεμπ

Το Ζάγκρεμπ είναι μια πόλη της ενδοχώρας χωρίς άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εύρος θερμοκρασιών. Τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά, αλλά οι επισκέπτες δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν πολύ για την ξηρή ζέστη, επειδή η πόλη τυχαίνει να είναι η ένατη πιο υγρή πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα τουριστικά της αξιοθέατα βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους.

Ξενοδοχείο «Esplanade», Ζάγκρεμπ
Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Esplanade», Ζάγκρεμπ

Ντουμπρόβνικ

Όντας στην ακτή, το Ντουμπρόβνικ απολαμβάνει μεσογειακό κλίμα, με υγρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Όπως οι περισσότερες παραθαλάσσιες πόλεις, συχνάζουν τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η Αδριατική Θάλασσα είναι πιο γοητευτική. Αν σκοπεύετε να κολυμπήσετε αναγκαστικά θα μπείτε στο πλήθος των καλοκαιρινών τουριστών, αλλά αν θέλετε να περάσετε πολύ χρόνο περπατώντας στην πόλη και να αποφύγετε κάπως τα πλήθη τουριστών, προγραμματίστε να το επισκεφτείτε στις αρχές του χειμώνα.

Στην Παλιά Πόλη στο Ντουμπρόβνικ

Μέρη για να δεις

Ζάγκρεμπ

Η πρωτεύουσα της Κροατίας είναι περισσότερο γνωστή για την αξιοσημείωτη γκάμα των μουσείων της. Ορισμένα από αυτά, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, προβάλλουν την ελληνική, ρωμαϊκή και μεσαιωνική ιστορία του. Ορισμένα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Mimara, εκθέτουν αυθεντικά έργα της Αναγέννησης διάσημων ζωγράφων όπως ο Rembrandt και ο Van Dyck. Ωστόσο, το πιο μοναδικό μουσείο στο Ζάγκρεμπ είναι πιθανότατα το Museum of Broken Relationships, μια συλλογή από απομνημονεύματα και προσωπικά εφέ που αφηγούνται τις ιστορίες ενός αποτυχημένου έρωτα.

Το Ζάγκρεμπ έχει επίσης πολλές παλιές εκκλησίες χτισμένες σε κεντροευρωπαϊκό στυλ, που θυμίζουν Πράγα ή Βουδαπέστη. Μια από αυτές είναι η εκκλησία του Αγίου Μάρκου, με εσωτερικούς χώρους από εκπληκτικά γλυπτά και τοιχογραφίες. Τα περισσότερα μέρη είναι αρκετά φθηνά ή ακόμα και δωρεάν για επίσκεψη.

Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, Ζάγκρεμπ
Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην ομώνυμη πλατεία στην Άνω Πόλη του Ζάγκρεμπ

Ντουμπρόβνικ

Από την κυκλοφορία του Game of Thrones, το Ντουμπρόβνικ έχει προσελκύσει πολλούς φαν της φαντασίας που θέλουν να ξαναδημιουργήσουν το Cersei’s Walk ή την επιφυλακή στον κόλπο Blackwater. Περιπλανώμενος στην πόλη, με τα τείχη και τους πύργους της, είναι σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο. Ό,τι κι αν ψάχνετε να βρείτε, θα πρέπει να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας στην Παλιά Πόλη, τον κύριο κόμβο της τουριστικής δραστηριότητας της πόλης.

Το Fort Lovrijenac, που βρίσκεται λίγο έξω από τα δυτικά τείχη, προσφέρει επιβλητική θέα στις θάλασσες και η παραλία Banje είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να τραβήξετε φωτογραφίες πριν φάτε σε ένα από τα πολλά ιδιόμορφα παραθαλάσσια εστιατόρια. Λόγω της συνεχούς εισροής τουριστών, το Ντουμπρόβνικ είναι ελαφρώς πιο ακριβό από άλλες πόλεις της Κροατίας.

Fort Lovrijenac

Φαγητό και ποτό

Το φαγητό και το ποτό που θα βρείτε στις δύο πόλεις αντικατοπτρίζουν τόσο την ιστορία, τη γεωγραφία τους, όσο και την εμπειρία τους με τους τουρίστες. Συνολικά, είναι πιο πιθανό να βρείτε διεθνή κουζίνα στο Ντουμπρόβνικ. Το Ζάγκρεμπ, από την άλλη πλευρά, προσφέρει μια πιο τοπική εμπειρία κροατικής κουζίνας.

Ζάγκρεμπ

Υπάρχουν τρία πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε εδώ. Το Zagorski Štrukli είναι ένα τραγανό σνακ από ζύμη και διαφορετικές επιλογές γέμισης: τυρί κότατζ, κρέμα γάλακτος, αυγά και σοκολάτα. Οι ντόπιοι μπορεί να σας προτείνουν να το φάτε με μπουράκ, μια τούρκικη πίτα. Το Sir i vrhnje είναι ένα απλό αλλά υπέροχο μείγμα από φρέσκο ​​τυρί cottage και ξινή κρέμα. Τέλος, το cuspazj είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για πολλά κροατικά μαγειρευτά – τα οποία περιλαμβάνουν επιλογές για χορτοφάγους καθώς και επιλογές κρέατος. Ένα καλό μέρος για να δοκιμάσετε φρέσκα προϊόντα είναι η αγορά Dolac.

Zagorski Štrukli

Ντουμπρόβνικ

Οι παράκτιες πόλεις έχουν γενικά εξαιρετικές επιλογές θαλασσινών και το Ντουμπρόβνικ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ξεκινήστε τις γαστρονομικές σας αποδράσεις με mušule na buzaru – μύδια στον ατμό σε ζωμό από λευκό κρασί και άλλα οστρακοειδή. Δοκιμάστε επίσης το crni rižot, ένα ριζότο με μελάνι καλαμαριού. Για να το ολοκληρώσετε, απολαύστε ένα τοπικό κέικ, που περιέχει ως γέμιση ζυμαρικά πένες, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα! Tip. Το D’Vino Wine Bar είναι ιδιαίτερα διάσημο για τα κρασιά του από την Κροατία και το Μαυροβούνιο.

crni rižot

Λοιπόν, Ζάγκρεμπ ή Ντουμπρόβνικ;

Το Ντουμπρόβνικ είναι μακράν η πιο δημοφιλής πόλη μεταξύ των τουριστών, αλλά μην ξεγελιέστε από την ανεπιτήδευτη πρόσοψη του Ζάγκρεμπ. Θα ζήσετε ωραίες εμπειρίες και στις δύο πόλεις.

Αν ψάχνετε για μια γρήγορη απόδραση με την οικογένειά σας, πιθανότατα θα εκτιμούσατε τις παραλίες, τα ιστορικά μνημεία και τις περιηγήσεις στην πόλη του Ντουμπρόβνικ. Ωστόσο, πιθανότατα θα ξοδέψετε περισσότερα χρήματα εδώ. Αν, από την άλλη πλευρά, προτιμάτε να αφιερώσετε τον χρόνο σας και να γνωρίσετε την κροατική κουλτούρα καλύτερα, το Ζάγκρεμπ μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Τα μουσεία και οι δρόμοι του θα αφήσουν μόνιμες εντυπώσεις ειδικά σε solo και low budget ταξιδιώτες.

Στην ιδανική περίπτωση, όμως, ωραίο θα ήταν να επισκεφθείτε και τις δύο πόλεις – κατά προτίμηση στις αρχές του καλοκαιριού ή στα τέλη του φθινοπώρου.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ