Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
30.1 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΤαξίδι στο Ζάγκρεμπ: Η ήρεμη δύναμη της Κροατίας

Ταξίδι στο Ζάγκρεμπ: Η ήρεμη δύναμη της Κροατίας

Το Ζάγκρεμπ, η πρωτεύουσα της Κροατίας, είναι το µεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της χώρας µε πληθώρα µουσείων και πινακοθήκες! Μια ευρωπαϊκή πόλη µε ένα κέντρο του 19ου αιώνα και µια πολύ καλά διατηρηµένη Παλιά Πόλη στο λόφο.

Απέχει από αυτό που έχουµε στο νου µας για µια πρωτεύουσα µε τους φρενήρεις ρυθµούς και την κίνηση. Μάλλον το αντίθετο. Ένα ταξίδι στο Ζάγκρεμπ σε «αναγκάζει» να ρίξεις τους ρυθµούς και να αφεθείς στις εικόνες και την ατµόσφαιρά της. O αστικός ιστός της, το λεγόµενο «πράσινο πέταλο» το δηµιούργησε ο αρχιτέκτονας Milan Lenuci ανασχεδιάζοντας την πόλη µετά τον καταστροφικό σεισµό του 1880.

- Advertisement -
Ζάγκρεμπ, Κροατία

To πολύ καλό είναι ότι η περιήγηση τουλάχιστον στο κέντρο αλλά και στη Παλιά Πόλη µπορεί εύκολα να γίνει µε τα πόδια, δεδοµένων των κοντινών αποστάσεων και της έκτασης της, αποκαλύπτοντας έτσι στον επισκέπτη την οµορφιά, τον πολιτισµό και την ιστορία της.

Ξενάγηση στο Ζάγκρεμπ και τα αξιοθέατα του

Οι πλατείες

πλατεία Tomislava
Το κτήριο του καλλιτεχνικού Pavillon στο κέντρο της Κροατικής πρωτεύουσας

Η ξενάγηση ξεκινάει από την δηµοφιλή πλατεία Tomislava µπροστά από τον ιστορικό σιδηροδροµικό σταθµό του 19ου αι. όπου οι επισκέπτες βγαίνοντας αντίκριζαν τα 4 σύµβολα του Ζάγκρεµπ, το άγαλµα του Κροάτη βασιλιά που έχει δώσει και το όνοµα στην πλατεία, το κτήριο του καλλιτεχνικού Pavillon, τα δίδυµα κωδωνοστάσια του Καθεδρικού Ναού και την οροσειρά Μεντβεντνίτσα όπου το 1/3 της είναι πάρκο φύσης.

Στην Πλατεία Tomislava κάθε Μάιο πραγµατοποιούνται open air πολιτιστικές εκδηλώσεις δωρεάν, ενώ τα Χριστούγεννα εδώ στήνεται το παγοδρόµιο του Ζάγκρεµπ, όπου είναι και η πιο δυνατή τουριστική περίοδος της πόλης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά της χαρακτηρίζεται ως η ωραιότερη της Ευρώπης!

Εξίσου δηµοφιλής είναι η Πλατεία της Δηµοκρατίας στο κέντρο της πόλης, η οποία µέχρι πέρσι είχε το όνοµα του Τίτο – ο οποίος γεννήθηκε σε ένα χωριό, 50χλµ. από το Ζάγκρεµπ-  και είναι αυτή που άλλαξε τελευταία. Γενικά µετά το πόλεµο άρχισε ένα κύµα αλλαγών  σε δρόµους, πλατείες, κτήρια, καθώς οι Κροάτες ήθελαν να «σβήσουν» οτιδήποτε θύµιζε τον κουµµουνισµό.

Ζάγκρεμπ σοκάκια
Σε σοκάκι τη νύχτα, στο Ζάγκρεμπ

Άλλη πλατεία του κέντρου, είναι η Jelacic, σήµα κατατεθέν της εµπορικής ζωής της πόλης µε το άγαλµα του σπουδαίου  εφευρέτη και  µηχανολόγου, και ένός από τους σηµαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήµης, Νικολά Τέσλα, είναι τόπος συναντήσεων των ντόπιων ενώ ο δρόµος µε το όνοµα του, περιλαµβάνει κάποια από τα πιο hip στέκια της πρωτεύουσας για φαγητό και ποτό.

Η Πλατεία του Πέταρ Πετράντοβιτς γνωστή στους ντόπιους ως η Πλατεία των Άνθεων είναι επίσης από τα πιο δηµοφιλή σηµεία της πόλης, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Μεταµορφώσεως του Σωτήρα που είναι Σέρβικη Ορθόδοξη την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν Εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Esplanade»

Ξενοδοχείο «Esplanade», Ζάγκρεμπ
Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Esplanade»

Στο κέντρο της πόλης και κοντά στο σιδηροδροµικό σταθµό στέκει το εµβληµατικό 5 αστέρων ξενοδοχείο «Esplanade», ένα από τα πιο γνωστά κτήρια της πόλης και ένα από τα πλέον επικά ξενοδοχεία καθώς δηµιουργήθηκε για να φιλοξενεί τους επιβάτες του θρυλικού Orient Express που έκανε το δροµολόγιο Παρίσι – Κωνσταντινούπολη µε στάση στο Ζάγκρεµπ. (www.esplanade.hr)

Τα ιστορικά κτήρια

Η πόλη είναι γεµάτη ιστορικά κτήρια που σταδιακά ανακαινίζονται, µάλιστα αρκετά από αυτά είναι κίτρινα και λέγεται πως «οφείλουν» το χρώµα τους στην Μαρία Θειρεσία, αρχιδούκισσα της Αυστρίας καθώς το κίτρινο ήταν το αγαπηµένο της χρώµα (αν και το χρώµα του Ζάγκρεµπ είναι το µπλε -η σηµαία της πόλης, οι φανέλες της οµάδας, τα µέσα µεταφοράς όλα είναι µπλε!)

Το κτήριο Κροατικού Αρχείου, που κάποτε ήταν η Εθνική και Πανεπιστηµιακή βιβλιοθήκη είναι το πιο ωραίο δείγµα art nouveau του Ζάγκρεµπ µε τον αριθµό των βιβλίων να ξεπέρνα τα 2.000.000! Σε αντίθεση µε όλα τα ιστορικά κτήρια της πρωτεύουσας, έρχεται η Μουσική Ακαδηµία το κτήριο της οποίας είναι το πιο µοντέρνο του Ζάγκρεµπ.

Τα Μουσεία

Η πόλη έχει επίσης και πολλά µουσεία όπως το Mimara το οποίο άρχισε να λειτουργεί σαν µουσείο το 1989 µε πάνω από 4.000 εκθέµατα και 3 πτέρυγες εκ ων οποίων η µια είναι αρχαιοελληνική όπου γίνονται µαθήµατα εκµάθησης της αρχαίας ελληνικής περισσότερο από 400 χρόνια! Το Μουσείο Τεχνών και χειροτεχνηµάτων (λαογραφικό), όπου στεγάζει το Πρυτανείο του πανεπιστηµίου του Ζάγκρεµπ (από τα πιο παλιά πανεπιστήµια της Ευρώπης) και τη Νοµική Σχολή.

Το Know:

  • Η πρωτεύουσα της Κροατίας είναι µια από τις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης, απόδειξη τα πολλά πάρκα µε λίµνες, ο ζωολογικός κήπος αλλά και ο βοτανικός κήπος που έχει περισσότερα από 10.000 φυτά από όλο τον κόσµο!
  • Μόλις σε 3 ώρες µπορείτε να κάνετε µια πλήρη ξενάγηση στο κέντρο της κάτω πόλης.

Η Άνω Πόλη

Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, Ζάγκρεμπ
Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην ομώνυμη πλατεία στην Άνω Πόλη του Ζάγκρεμπ

Έφτασε η στιγµή για µια βόλτα τετ α τετ µε την πρόσφατη παγκόσµια και ευρωπαϊκή ιστορία µέσω της παλιάς ή πιο συγκεκριµένα Άνω Πόλης του Ζάγκρεµπ. Ένας µικρόκοσµος, µια πόλη µέσα στην πόλη που ξετυλίγει στα δαιδαλώδη στενάκια της εικόνες και ιστορίες άλλων εποχών.

Θα ανεβείτε µε το τελεφερίκ το οποίο είναι το µικρότερο του κόσµου µε τη διαδροµή του να διαρκεί µόλις ένα λεπτό! Μάλιστα είναι το πιο παλιό µέσο µαζικής µεταφοράς στην πόλη (1890) ενώ µόλις ένα χρόνο µετά άρχισε να λειτουργεί το τραµ το οποίο αρχικά έσερναν άλογα!

Τι θα δείτε στην Άνω Πόλη του Ζάγκρεμπ

Φτάνοντας στην Άνω Πόλη θα βρεθείτε στον ιστορικό πυρήνα του Ζάγκρεµπ. Αποτελείται από 2 λόφους, το δυτικό που αποκαλείται «κοσµικός» και τον ανατολικό, τον «εκκλησιαστικό» λόφο οι οποίοι είναι  περιτριγυρισµένοι από αµυντικά τείχη αλλά και το πιο καλοδιατηρηµένο αµυντικό πύργο αυτόν του Γκρατετς. Μάλιστα σε αυτόν, στον τελευταίο όροφο, στο δεξιό παράθυρο θα δείτε να «ξεπροβάλει» η άκρη ενός ένα κανονιού, που εδώ και 100 χρόνια κάθε µεσηµέρι στις 12 ακριβώς ηχεί εκκωφαντικά! Ο θρύλος λέει πως όταν οι Τούρκοι πλησίαζαν απειλητικά στον ποταµό Σάβα και ο Τούρκος Πασάς ήταν πεπεισµένος για την κατάκτηση της πόλης συνέβη ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια του οποίου χτύπησε το κανόνι και τότε οι Τούρκοι κατάλαβαν πόσο δύσκολη ήταν η µάχη µε τους ντόπιους.

Θα περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη πλακόστρωτα στενάκια και θα θαυµάσετε τα εµβληµατικά κτήρια. Εδώ βρίσκεται ο καθεδρικός Ναός µε τους εντυπωσιακούς πολυελαίους και τα πιο παλιά βιτρό της χώρας, το Κροατικό Κοινοβούλιο και το Κυβερνητικό Μέγαρο, η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου του 13ου. αι., µε τα έγχρωµα κεραµίδια της στέγης της, που απεικονίζουν εµβληµατικά ιστορικά σύµβολα, η Ελληνική Πρεσβεία (µάλιστα το κτήριο ανήκει στο Ελληνικό δηµόσιο) και πολλά ακόµα ενώ εντύπωση κάνει το µοντέρνο µουσείο του… χωρισµού (Museum of Broken Relationships), που είναι αφιερωµένο στις αποτυχηµένες ερωτικές σχέσεις γι’ αυτό τα αντικείµενα που φιλοξενεί είναι αντικείµενα ζευγαριών που κάποτε συµβόλιζαν την αγάπη και τον έρωτα!

Υπαίθρια αγορά Dolac
Η τεράστια υπαίθρια αγορά Dolac

Επίσης, εντυπωσιακή είναι η τεράστια υπαίθρια αγορά Dolac που στήνεται καθηµερινά, όπου κάτω από τις κόκκινες οµπρέλες (σύµβολο της κροατικής αγροτικής ζωής) θα βρείτε όλων των ειδών τα τρόφιµα και όχι µόνο. Το µεσηµέρι οι πάγκοι µαζεύονται, το σηµείο καθαρίζεται και τα τραπεζάκια από τα καφέ και τα εστιατόρια εξαπλώνονται.

Η βόλτα σας Πάνω Πόλη αξίζει να τελειώσει στη γνωστή οδό Tkalciceva που είναι γεμάτη καφέ, bars και street food, σημείο συνάντησης και διασκέδασης ντόπιων, φοιτητών και επισκεπτών.

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το Ζάγκρεμπ, δείτε και πως θα κάνετε ένα μοναδικό οδοιπορικό στην Κροατία!

Ταξίδι – Κείμενο: Κατερίνα Ρίγκου ( [email protected])
Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,277LikesΚάντε Like
88,296 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ