Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
31.7 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΝτουμπρόβνικ: Ταξίδι στο "Σαν Τροπέ των Βαλκανίων"!

Ντουμπρόβνικ: Ταξίδι στο “Σαν Τροπέ των Βαλκανίων”!

Το Ντουμπρόβνικ, είναι το δυνατό brand name της Κροατίας στο ταξίδι, το οποίο δεν έχει τυχαία τραβήξει τα βλέμματα πάνω του. Το μεσογειακό ταπεραμέντο και η κουλτούρα της κροατικής ριβιέρας το έχει καθιερώσει ως το “Σαν Τροπέ των Βαλκανίων!

Στο Ντουμπρόβνικ θα δείτε ότι έντονες είναι οι επιρροές από την Ιταλία, αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά, στην διάλεκτο και γαστρονομικά καθώς μεγάλο τµήµα των παράλιων της Κροατίας άνηκε για αιώνες στην γειτονική χώρα.

- Advertisement -

Η Πόλη δηµιουργήθηκε τον 7ο αι., τον 14ο απέκτησε την αυτονοµία της µέχρι τον 19ο αι. όπου την κατέλαβε ο στρατός του Ναπολέοντα ενώ ως χρυσή εποχή του Ντουμπρόβνικ θεωρούνται ο 15ος και 16ος αιώνες.

Ιστορικό κέντρο του Ντουμπρόβνικ
Η ατμοσφαιρική ενέργεια και η μακρά ιστορία του Ντουμπρόβνικ είναι διάχυτα σε όλο το ιστορικό του κέντρο

Τριγυρίζοντας στο Ντουμπρόβνικ και ανακαλύπτοντας αξιοθέατα

Το Ντουμπρόβνικ θεωρείται ως η Μέκκα του τουρισμού της Κροατίας, και τριγυρίζοντας στην πόλη θα ανακαλύψετε πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, και όχι μόνο. Θα περάσετε την γέφυρα για να µπείτε στο ιστορικό κέντρο από την εσωτερική πύλη η οποία είναι και η κεντρική είσοδος, εδώ όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα δείτε ουρές τουριστών να περιμένουν.

Η Παλιά Πόλη και τα Τείχη

Τείχη του Ντουμπρόβνικ
Τα Τείχη του Ντουμπρόβνικ δημιουργούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό

Στην Παλιά Πόλη εντός των τειχών όπου σήµερα έχει µόλις 1.000 µόνιµους κατοίκους, ένα πραγµατικό αριστούργηµα και µνηµείο Πολιτιστικής κληρονοµιάς της Unesco , η περιήγηση στα δαιδαλώδη στενάκια ξεκινάει από τη Δυτική πύλη από την κρήνη του Ονούφριου µέσω της οποίας τον 15ο αι. έφτασε εδώ φρέσκο πόσιµο νερό που υπάρχει ακόµα και σήµερα, γεγονός πολύ σηµαντικό για µια µεσαιωνική πόλη. Εκεί θα δείτε και ένα σκυλάκι – άγαλµα που θεωρείται ο προστάτης της Κρήνης καθώς οι Κροάτες έστω και συµβολικά θεωρούν ότι το νερό πρέπει να φυλάγεται 24ωρες το 24ωρο.

Μπαίνοντας, θα δείτε και την κεντρική είσοδο για τα τείχη, που είναι 2 χλµ. περίπου (1,5 ώρα περπάτηµα) ή εναλλακτικά µπορείτε να περάσετε τα µισά και να κατέβετε στο λιµάνι ή να κάνετε τον κύκλο και να ξαναβγείτε στην Παλιά Πόλη (Είσοδος, πίσω από την Κρίνη, περίπου 29€)

Περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο

Στο ιστορικό κέντρο

Ξεκινώντας την περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο, θα σας μαγέψει η µεσαιωνική ατµόσφαιρα σε τέτοιο σημείο όπου δεν θα μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η πόλη στην πρόσφατη ιστορία, είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στον πόλεµο της Γιουγκοσλαβίας και κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της…

Μάλιστα την περίοδο του πολέµου, καταστράφηκαν τα 2/3 της πόλης, 4.000 από τις 6.000 χιλιάδες κόσµου σκοτώθηκαν, πολλά κτήρια µεσαιωνικά και της Αναγέννησης έπρεπε να ξαναχτιστούν µε στοιχεία µπαρόκ που ήταν και ο αρχικός ρυθµός αρχιτεκτονικής του ενώ η 6η Δεκεµβρίου του 1991, έχει περάσει στην ιστορία ως η χειρότερη µέρα του Ντουµπρόβνικ καθώς θεωρείται ότι 2.000 βόµβες έπεσαν µόνο µέσα στην ιστορικό κέντρο!

Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ
Μέσα στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ντουμπρόβνικ

Τα «ίχνη» πλέον έχουν καλυφθεί ενώ υπάρχουν χάρτες σε σηµεία της πόλης  µε µαύρα και κόκκινα σηµάδια για να ενηµερώνουν  τους επισκέπτες για τις ζηµιές του πολέµου. Κι όµως αυτή η πόλη, κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της και σήµερα να είναι η Μέκκα του τουρισµού της Κροατίας.

Το ιστορικό κέντρο λειτουργεί ολόκληρο ως ένας υπαίθριος πολιτιστικός χώρος όπου λαµβάνουν χώρα διάφορα καλλιτεχνικά δρώµενα, είναι ένας ζωντανός πυρήνας γεµάτος ανθρώπους µε µια τεράστια τουριστική σεζόν που αγγίζει τους 9 µήνες, έχει πολλά καφέ και εστιατόρια όπως και (ελάχιστα) boutique hotels µε λίγα δωµάτια, φυσικά ιδιαίτερα ακριβά.

Οι πλατείες

Η κεντρική πλατεία Placa περιτριγυρίζεται από επιβλητικά µπαρόκ κτήρια, το άγαλµα του Αγίου Βλάσιου και η µπαρόκ εκκλησία προς τιµή του (είναι ο προστάτης της πόλης) στέκουν επιβλητικά, η πλατεία του Πάσκο Μιλίτσεβιτς (σποδαίος Κροάτης αρχιτέκτονας του 16ου αι.) είναι κάποια από τα κτήρια – σύµβολα της πόλης. Ακόμη, θα συναντήσετε την Πλατεία των Όπλων, τα πολλά κανόνια που κάποτε χρησιµοποιούνταν για την προστασία της πόλης.

Το παλάτι Σπόνζα

Το παλάτι Σπόνζα, αναγεννησιακού και γοτθικού ρυθµού, όπου σήµερα φυλάσσεται το αρχείο της πόλης και είναι επίσης πολιτιστικό κέντρο, που µπαίνοντας υπάρχει µια µόνιµη έκθεση φωτογραφίας που απεικονίζει τις  καταστροφές του πολέµου.

Οι εκκλησίες

Στην πόλη του Ντουμπρόβνικ θα θαυµάσετε τις εκκλησίες του 16ου αι. Επισκεφτείτε την µόνη Ορθόδοξη σέρβικη εκκλησία του Ντουµπρόβνικ, του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. και είναι το πιο πρόσφατο κτήριο µέσα στα τείχη.

Ο Καθεδρικός Ναός του Ντουµπρόβνικ, ο 3ος κατά σειρά που έχει φτιαχτεί καθώς ο 1ος θεωρείται πως ήταν βυζαντινός και δεν γνωρίζουν πως καταστράφηκε, ο 2ος ρωµαϊκός και καταστράφηκε στον ισοπεδωτικό σεισµό του 1667 και ο σηµερινός ιταλικού µπαρόκ ολοκληρώθηκε στις αρχές του 18ου αι.  Εδώ βρίσκεται και το θησαυροφυλάκιο της Εκκλησίας, τα λείψανα Αγίων και του Αγίου Βλασίου ενώ πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ο διάσηµος πολύπτυχος πίνακας του Τιτσιάνο «Η Κοίµηση της Θεοτόκου» αλλά και άλλοι πίνακες Ιταλών και Δαλµατών ζωγράφων.

Το Μοναστήρι των Φραγκισκανών (το οποίο µεταφέρθηκε εντός των τειχών τον 14ο αι.) και λειτουργεί ακόµα και σήµερα (έχει ελεύθερη είσοδο – δεν επιτρέπεται όµως σε γκρούπ).

To Εθνογραφικό μουσείο

Θα περιπλανηθείτε αλλά δεν θα χαθείτε στα στενάκια, καθώς όλα καταλήγουν στον κεντρικό δρόµο, το πιο φαρδύ του ιστορικού κέντρου, Siroca (σηµαίνει φαρδύ στενό) που δεν αδειάζει ποτέ! Εδώ στεγάζεται το Εθνογραφικό µουσείο (µε παραδοσιακά ρούχα, κοσµήµατα, εργαλεία) που µάλιστα εντός του η θερµοκρασία είναι πάντα χειµώνα καλοκαίρι στους 12 βαθµούς! Γι αυτό κατά το µεσαίωνα οι κάτοικοι φύλασσαν εδώ το στάρι προκειµένου να διατηρηθεί.

Άλλα αξιοθέατα στο Ντουμπρόβνικ

  • Ο Πύργος του ρολογιού του 15ου αι.
  • Ο µεσαιωνικός ιππότης Ορλάντο, που θεωρείται ότι πολέµησε τους Σαρακηνούς και αποτελεί σύµβολο ελευθερίας του Ντουµπρόβνικ.
  • Η γνωστή αναγεννησιακή σχολή του Ντουµπρόβνικ µε πλούσια βιβλιοθήκη
  • Τα  σκαλιά των Δοµινικανών – η εκκλησία τους ήταν κάποτε πολύ δημοφιλής.
  • Το παλιότερο φαρµακείο της πόλης, από τα παλιότερα του κόσµου που βρίσκεται στο ίδιο σηµείο και δεν έχει κλείσει ποτέ από τον 14ο αι. µέχρι σήµερα – δίπλα στην είσοδο του κήπου των Φραγκισκανών (εισ. €4).
  • Tο Παλάτι του Κυβερνήτη το οποίο είναι το σύµβολο της Δηµοκρατίας , εκεί δίπλα βρίσκεται και το Ιστορικό µουσείο του Ντουµπροβνικ, η Bουλή, τα δικαστήρια, το σπίτι του κυβερνήτη και πολλά ακόµα εµβληµατικά κτήρια τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής αξίας.

Ντουμπρόβνικ και… Game of Thrones

Ντουμπρόβνικ Game of Thrones
Η Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ σε σκηνή του Game of Thrones

Ανεβαίνοντας (ή αντίστοιχα κατεβαίνοντας) από την Πάνω πλατεία θα βρεθείτε στα πιο όµορφα µπαρόκ σκαλοπάτια του Ντουµπρόβνικ που θυµίζουν Ρώµη, αυτά που είδε όλος ο κόσµος µέσα από τη πασίγνωστη σειρά Games of Thrones. Η παγκοσµίου φήµης σειρά βοήθησε στην τουριστική άνοδο του Ντουµπρόβνικ  το οποίο αποτέλεσε το Kings landing, µια από τις πόλεις του Game of Thrones. Σχετικά σουβενίρ θα βρείτε σε πάρα πολλά τουριστικά µαγαζιά του ιστορικού κέντρου.

Must εμπειρίες

Βόλτα με το τελεφερίκ

Τελεφερίκ στο Ντρουμπρόβνικ
Βόλτα με το τελεφερίκ στο Ντουμπρόβνικ

Μια εξαιρετική εµπειρία είναι η βόλτα µε το τελεφερίκ από το οποίο η θέα στην πόλη κατά τη διάρκεια της ανάβασης είναι εντυπωσιακή. Θα περάσετε πάνω από τις κεραµιδοσκεπές των σπιτιών και από τις κορυφές των πέυκων για να φτάσετε στην κορυφή από όπου η πανοραµική εικόνα της θέας κόβει την ανάσα! Εκεί βρίσκεται και το εξαιρετικό εστιατόριο Panorama που εκτός από την 360 µοιρών θέα, σερβίρει γευστικότατη µεσογειακή κουζίνα σε ένα περιβάλλον λιτής πολυτέλειας. 
*Από την κεντρική πλατεία της πόλης, θα κατευθυνθείτε προς της Ανατολική Πύλη για να πάρετε το τελεφερίκ. (www.dubrovnikcablecar.com)

Επίσκεψη στο Νησάκι Λόκρουμ

Νησάκι Λόκρουμ, Κροατία
Το Νησάκι Λόκρουμ

Βγαίνοντας από τα τείχη θα βρεθείτε στο Παλιό Λιµάνι µε την τεράστια κάποτε εµπορική αξίας καθώς από εδώ ξεκινούσαν τα πλοία για όλο τον κόσµο και έκανε σηµαντική ναυτική δύναµη για την Κροατία. Εδώ η πόλη αλλάζει και η θαλασσινή αύρα σε κυκλώνει… Σήµερα µικρά καραβάκια κάνουν βόλτες τους επισκέπτες, κρουαζιερόπλοια αράζουν αρόδου, από εδώ ξεκινάει το καραβάκι για το ακατοίκητο νησάκι Λόκρουµ, ένα ήρεµο τοπίο, µε παγώνια να τριγυρνάνε ελεύθερα, οργανωµένη παραλία για βουτιές, ένα ειδυλλιακό πάρκο φύσης αλλά και το γνωστό µουσείο του Games of Thrones µε βασικό έκθεµα τον θρόνο του Kinglanding, όπου κάθε επισκέπτης που έχει βρεθεί εδώ έχει σίγουρα φωτογραφηθεί!

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το Ντουμπρόβνικ, δείτε και πως θα κάνετε ένα μοναδικό οδοιπορικό στην Κροατία!

Ταξίδι – Κείμενο: Κατερίνα Ρίγκου ( [email protected])
Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,297 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ