Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
24.6 C
Athens
ΑρχικήTravelΚοτζά Ορμάν: Η τελευταία "ζούγκλα" της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα - Το...

Κοτζά Ορμάν: Η τελευταία “ζούγκλα” της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα – Το εκπληκτικό παραποτάμιο δάσος του Νέστου!

Το ονομαστό “Μέγα Δάσος” της αρχαιότητας, αναφέρεται σε ιστορικά κείμενα, ενώ ο Ηρόδοτος περιγράφει ότι υπήρχαν σε αυτό λιοντάρια, τα οποία μάλιστα κατασπάραξαν τον στρατό του Ξέρξη όταν προσπάθησε να το διασχίσει, ενώ και ο Αριστοτέλης κάνει λόγο για τη ζούγκλα στο παραποτάμιο δάσος Κοτζά Ορμάν της Ξάνθης, την τελευταία “ζούγκλα” της Ευρώπης…

Το ονομαστό παρθένο δάσος Κοτζά-Ορμάν βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Ξάνθης, στην περιοχή των εκβολών του Νέστου. 

- Advertisement -
Δάσος Κοτζά Ορμάν ζούγκλα Ευρώπης

Στο κομμάτι της διαδρομής του ποτμού από τους Τοξότες έως και τις εκβολές του, σε μήκος 27 και πλάτος 3 έως 7 χιλιομέτρων, έδινε ζωή με τα νερά του σε ένα από τα σημαντικότερα παραποτάμια υδροχαρή δάση της Ευρώπης, το Κοτζά–Ορμάν, που στα τουρκικά σημαίνει “Μέγα Δάσος”, και το οποίο κάποτε καταλάμβανε 130.000 στρέμματα.

Δάσος Κοτζά Ορμάν Ξάνθη

Ξάνθη: Η πόλη που θα σε κάνει να ερωτευτείς!

Από την καταστροφή στην προστασία του

Από το 1940 μέχρι και το 1950 το μεγαλύτερο μέρος του εκχερσώθηκε για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι, το οποίο σήμερα το Δασαρχείο Καβάλας προσπαθεί να διαφυλάξει.

Δάσος Κοτζά Ορμάν Ξάνθη πλούσια πανίδα και χλωρίδα

Μέχρι σήμερα, έχουν περισωθεί περίπου συνολικά 4.500 στρέμματα (και από τις δύο πλευρές του ποταμού), που βρίσκονται κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας και είναι περιφραγμένα.

Δάσος Κοτζά Ορμάν Ξάνθη ζούγκλα στην Ελλάδα

Γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί το παραποτάμιο δάσος του Νέστου στα μνημεία της φύσης που προστατεύει η UNESCO.

Δέντρα στο Δάσος Κοτζά Ορμάν Ξάνθη

Γι’ αυτό η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι το καμάρι της Θράκης (Photos)

Φυσικά αυτό το παραποτάμιο δάσος του Νέστου έχει μεγάλη οικολογική σημασία για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που υπάρχει εδώ: Ιτιές, σκλήθρα, βελανιδιές, φτελιές αλλά και το ευρωπαϊκό είδος μελία, που αντιπροσωπεύεται με δύο είδη (φλαμουριά και φράξος ολότριχος).

Το Δάσος Κοτζά Ορμάν Ξάνθη το βράδυ

Έχουν καταγραφεί επίσης σημαντικά είδη άγριας πανίδας και ο μοναδικός άγριος πληθυσμός κολχικού φασιανού στην Ευρώπη.

Δάσος Κοτζά Ορμάν Ξάνθη παραποτάμιο Νέστου

Ροδόπη: Ταξιδεύουμε στο παρθένο Δάσος της Χαϊντούς και μένουμε σε ξύλινα σπιτάκια – Μοναδική εμπειρία!

Το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας

Η Πελοπόννησος έχει πολλές ομορφιές και ακόμα περισσότερα μυστικά για να αποκαλύψει στους επισκέπτες της. Εμείς σήμερα θα σας δείξουμε το υπέροχο παραθαλάσσιο δάσος της, χάρμα οφθαλμών και ιδέστε, το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Δάσος Στροφυλιάς Πελοπόννησος

Το δάσος της Στροφυλιάς στην Πελοπόννησο είναι το μοναδικό παραθαλάσσιο της Ελλάδας, που φτάνει μέχρι την παραλία της Καλογριάς και αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο της περιοχής αλλά και μια σπάνια όαση πρασίνου δίπλα στην ακτή.

Δάσος Στροφυλιάς Πελοπόννησος πανοραμική λήψη

Ευκαιρία να δείτε άλλο ένα σπάνιο δάσος στην Ελλάδα, το δάσος με τους αμέτρητους αυτοφυείς κάκτους σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα!(video)

Δάσος Στροφυλιάς Πελοπόννησος το μοναδικό παραθαλάσσιο

Οικολογικός παράδεισος

Με σπάνια οικολογική σημασία και εξωτική ομορφιά, στο παραθαλάσσιο δάσος της Στροφυλιάς στην ακτή της Καλογριάς τα μάτια συναντούν ένα θέαμα μοναδικό. Βρίσκεται στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας και καταλαμβάνει μια παραλιακή ζώνη μήκους 14 χλμ. περίπου και με μέσο πλάτος 1500 μ.

Δάσος Στροφυλιάς Πελοπόννησος μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος στην Ελλάδα

Το απέραντο της θάλασσας αγκαλιάζει μια τεράστια αμμουδιά που φιλοξενεί ένα απέραντο δάσος, που στην ουσία χωρίζει τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο Πέλαγος.

Δάσος Στροφυλιάς Πελοπόννησος οικολογικός παράδεισος

Το δάσος της Στροφυλιάς στολίζεται από άπειρες διαφορετικές εικόνες, ένα ανάγλυφο δημιούργημα της φύσης. Οι υπεραιωνόβιες κουκουναριές μοιάζουν με τεράστιες ομπρέλες, ενώ πεύκα και βελανιδιές φιλοξενούν στα μεγάλα τους κλαδιά σπάνια πουλιά, αφού το δάσος αποτελεί πέρασμα αποδημητικών. Κι αν θέλετε να ακούσετε το θρόισμα των φύλλων και τους ήχους του δάσους, τώρα μπορείτε να το κάνετε με ένα κλικ.

Δάσος Στροφυλιάς Πελοπόννησος παραθαλάσσιο δάσος μέχρι την ακτή

Σπάνια χλωρίδα και πανίδα θα συναντήσει εδώ ο επισκέπτης, που συνθέτει εικόνες απαίρου φυσικού κάλλους, ενώ θαλάσσιες χελώνες βρίσκουν εκεί καταφύγιο, καθώς σε πολλά σημεία σχηματίζονται μικρές λιμνοθάλασσες

Δάσος Στροφυλιάς Πελοπόννησος με λιμοθάλασσα

Θαυμάστε τη λίμνη που αλλάζει χρώμα στην στιγμή – Από γαλάζια γίνεται πράσινη!

Δάσος Στροφυλιάς Πελοπόννησος βιότοπος

Το δάσος της Στροφυλιάς είναι στην ουσία ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων, το οποίο προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura, αποτελεώντας έναν μικρό επίγειο παράδεισο με τεράστια οικολογική σημασία.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,567 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ