Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens
ΑρχικήTravelΚουτάισι: Μια από τις 10 αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης

Κουτάισι: Μια από τις 10 αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης

Μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Γεωργίας αλλά και ανάμεσα στις 10 αρχαιότερες της Ευρώπης – εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα με τις 10 αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 7 είναι ελληνικές, στέκει επιβλητικά μέσα στους αιώνες ενώ η χώρα και ο λαός της προχωρούν και εξελίσσονται. Ανάμεσα στις αμέτρητες παλιές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, το Κουτάισι (Kutaisi) της Γεωργίας, ανήκει στο τοπ 10.

Οι παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, παρά τις αλλαγές, κατοικούνται αδιάλειπτα χιλιάδες χρόνια τώρα και συνδυάζουν το παρόν με το παρελθόν, την ιστορία με το σήμερα. Έτσι και το Κουτάισι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας, (μετά την πρωτεύουσα Τιφλίδα) με το πλούσιο παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον, είναι μια όμορφη πόλη αν και υποτιμημένος ταξιδιωτικός προορισμός.

- Advertisement -

Ωστόσο αν ψάχνετε για εναλλακτικούς και ξεχωριστούς προορισμούς τη Ευρώπης, για να ξεφύγετε από τα ίδια και τα ίδια, το Κουτάισι είναι μια ιδανική επιλογή, ξεκινώντας από το γεγονός ότι συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα με απευθείας πτήση ενώ παράλληλα είναι και κοντά, καθώς η διάρκεια της πτήσης είναι σχεδόν 2,5 ώρες.

‘Εχοντας αυτό ως δεδομένο και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν οικονομικό προορισμό, ειδικά συγκρίνοντάς τον με άλλους δημοφιλείς ή και μη, ευρωπαϊκούς προορισμούς συν ότι πρόκειται για μια πραγματικά όμορφη και ιστορική πόλη, έχουμε ένα εξαιρετικό πακέτο για να την βάλουμε στην ταξιδιωτική μας λίστα.

Κουτάισι, Γεωργία

Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Υπερκαυκασίας. Ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου της Κολχίδας, ήδη από την 2η χιλιετία π.Χ.. Η πόλη υπήρξε κέντρο πολλαπλών συγκρούσεων μεταξύ Γεωργιανών βασιλέων, Ρώσων και Οθωμανών αρχόντων. Αποτέλεσε βιομηχανικό κέντρο, όταν η Γεωργία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ενωσης.

Η πόλη διατέλεσε επίσης πρωτεύουσα διαφόρων βασιλείων, του Βασιλείου της Γεωργίας (1008-1122) και του Βασιλείου του Ιμερέτι από το 1455 μέχρι το 1810, όταν και τελικά η περιοχή προσαρτήθηκε στη Ρωσία. Η πόλη καταστράφηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, π.χ. το 1691 από τους Τούρκους. Το 2012, κατά την διακυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ολοκληρώθηκε στη πόλη το κτίριο της Βουλής, με σκοπό να μετακινηθεί η Βουλή από την Τυφλίδα στο Κουτάισι, το οποίο βρίσκεται πιο δυτικά από τη πρωτεύουσα. Μετά την λήξη της θητείας του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο συνασπισμός Γεωργιανό Όνειρο αποφάσισε να μεταφέρει τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες στη Τιφλίδα. Η συνταγματική τροπολογία που εγκρίθηκε το 2017 μπήκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2018 και δεν ανέφερε πουθενά το Κουτάισι ως έδρα του κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2019 η έδρα του γεωργιανού κοινοβουλίου είναι και πάλι η Τιφλίδα.Το κτίριο στο Κουτάισι είναι περιουσία του Υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργία.

Η πόλη μαζί με τη γύρω περιοχή έχουν να επιδείξουν ενδιαφέροντα αξιοθέατα αλλά και τοπία. Highlight, το κρατικό Ιστορικό Μουσείο της περιλαμβάνει 16.000 έργα Τέχνης, που σχετίζονται με την γεωργιανή ιστορία και πολιτισμό.

Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ριόνι σε υψόμετρο 120-300 μέτρων. Στην πόλη μάλιστα βρίσκονται δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ο Καθεδρικός Μπαγκράτι (αφαιρέθηκε το 2017) και το Μοναστήρι του Γκελάτι.

Ο Καθεδρικός Ναός Bagrati

Η πόλη έχει αρχαία πολιτιστική παράδοση επομένως και πολλά μουσεία και θέατρα. Ένα από τα καλύτερα είναι το ιστορικό μουσείο της πόλης. Άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι :

  • Το θέατρο της Όπερας
  • Το Κρατικό Δραματικό Θέατρο Lado Meskhishvili που παρουσιάζει έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
  • Το ορόσημο της πόλης, ο καθεδρικός ναός Bagrati
  • Η Μονή Μοτσαμέτα (Motsameta Monastery) που βρίσκεται σε ένα πανοραμικό λόφο πάνω από τον ποταμό Tskhaltsitela
  • Το συντριβάνι Colkhis που κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης και διαθέτει 30 αγάλματα
  • Ο βοτανικός κήπος του Κουτάισι
  • Εντυπωσιακό στην πόλη είναι επίσης το Κτίριο του Κοινοβουλίου με την σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Επιπλέον, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η γαστρονομία στη χώρα και τα παραδοσιακά πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης.

Πως να πάτε: Συνδέεται απευθείας με την Αθήνα με πτήση της Wizz Air και διάρκεια μόλις 2 ώρες και 35 λεπτά.

Το συντριβάνι Colkhis που κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης και διαθέτει 30 αγάλματα

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,440 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ