Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2024
30.4 C
Athens
ΑρχικήTravelΚρήτη:Πονοκέφαλος για τσούχτρες που εμφανίστηκαν στις παραλίες

Κρήτη:Πονοκέφαλος για τσούχτρες που εμφανίστηκαν στις παραλίες

Τσούχτρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε παραλίες της Κρήτης και συγκεκριμένα σε παραλίες της Ιεράπετρας και της Σητείας, το τελευταίο δεκαήμερο, δημιουργώντας ανησυχία  στους κατοίκους.

Οι νέοι ανεπιθύμητοι επισκέπτες ονομάζονται Pelagia noctiluca και πρόκειται για ένα είδος, το οποίο προκαλεί προβλήματα όπου εμφανίζεται, όπως είχε προκαλέσει πριν λίγα χρόνια στο Κορινθιακό Κόλπο όπου είχε εμφανιστεί. Το πρόβλημα που τότε είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ μεγάλο και διήρκεσε σχεδόν 3 χρόνια, τόσο λόγω του μεγάλου πληθυσμού που δημιουργήθηκε όσο και από το έντονο τσίμπημα που προκαλεί το συγκεκριμένο είδος.

- Advertisement -

Για την κατάσταση αυτή μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Το φαινόμενο όπως είπε δεν έχει ερευνηθεί επί τόπου από το ΕΛΚΕΘΕ, όμως μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που είδε, ανέφερε πως οι τσούχτρες αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, αφού και πρόκειται για το είδος Pelagia noctiluca.

Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους

Το είδος αυτό της τσούχτρας δεν είναι ασυνήθιστο στην ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες, αλλά παρόλα αυτά δεν είχε κάνει μέχρι στιγμής την εμφάνισή του σε παραλίες της Κρήτης, όπως λέει ο κ. Χρήστου.

Πρόκειται για ένα είδος που έχει το χαρακτηριστικό να αναπαράγεται στα ανοιχτά και να σχηματίζει κοπάδια και να φτάνει ως τις ακτές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη τσούχτρας. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια της τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν ως και δύο μέτρα. Έτσι κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί αρκετά έντονο πόνο.

Όπως λέει ο κ. Χρήστου το είδος αυτό της τσούχτρας εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του σε ένα 12ετή κύκλο, με τα αίτια της έξαρσης να μην έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά.

Γιατί εμφανίστηκε και πως θα απομακρυνθεί;

Τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή εκτιμά πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς να θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε φαινόμενα ρύπανσης και υπεραλίευσης.

Το φαινόμενο αυτό, όπως λέει πρέπει να μελετηθεί ώστε να φανεί το επόμενο διάστημα, αν υπάρχει αύξηση η μείωση του αριθμού των τσουχτρών στην περιοχή. Δεν είναι απίθανο, όπως είπε, οι τσούχτρες να εξαφανιστούν σύντομα από την περιοχή αν αλλάξουν τα ρεύματα αφού η περιοχή έχει ανοιχτή θάλασσα και δεν ευνοεί την δημιουργία μεγάλων πληθυσμών από τσούχτρες οι οποίες εξαρτώνται για την κίνησή τους από τα θαλάσσια ρεύματα, χωρίς αυτό πάντως να θεωρείται δεδομένο.

Ο κ. Χρήστου τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή σε όσους κολυμπούν για να μην τσιμπηθούν, ενώ ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι αρχικά το ξέπλυμα της περιοχής του τσιμπήματος με θαλασσινό νερό, και στη συνέχεια χρήση πάγου ή αν είναι εφικτό διαλύματος νερού και μαγειρικής σόδας με αναλογία 1 προς 1.

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,303LikesΚάντε Like
88,234 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ