Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
38.5 C
Athens
ΑρχικήTravel News«Κυρτός πύργος» στην Ιταλία έκλεισε εν μέσω φόβων κατάρρευσης

«Κυρτός πύργος» στην Ιταλία έκλεισε εν μέσω φόβων κατάρρευσης

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επέκρινε το τοπικό συμβούλιο ότι δεν φρόντισε σωστά τη δομή του εν λόγω πύργου με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν φόβοι κατάρρευσης του.

Ένας ιστορικός πύργος στη βόρεια ιταλική πόλη της Μπολόνια έκλεισε για το κοινό το Σαββατοκύριακο μετά από ανησυχίες για τη σταθερότητα του.

- Advertisement -

Ο πύργος Garisenda γέρνει ήδη, αλλά οι αισθητήρες εντόπισαν κάποια ασυνήθιστη και «ανησυχητική» κίνηση.

Η κατασκευή ήταν υπό στενή παρακολούθηση για μήνες λόγω των αδύναμων θεμελίων της και εξαιτίας της αυξανόμενης κίνησης .
«Εργαζόμαστε για να κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ματέο Λεπόρε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου τη Δευτέρα.

Δρόμοι έκλεισαν γύρω από τον «κλίνοντα» πύργο της Μπολόνια

Η περιοχή γύρω από τον πύργο Garisenda της Μπολόνια έχει σφραγιστεί καθώς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της πόλης παρακολουθούν τη δομή για ενδεχόμενη κίνηση.

Το ιστορικό μνημείο χτίστηκε μεταξύ 1109 και 1119 και είναι ένας από τους λεγόμενους «δίδυμους πύργους» της Μπολόνια μαζί με τον ψηλότερο Asinelli, στον οποίο οι τουρίστες μπορούν να ανέβουν.

Ο Garisenda υψώνεται 48 μέτρα και ήταν κάποτε ένας από τους δεκάδες μεσαιωνικούς πύργους γύρω από την πόλη που χτίστηκαν από αριστοκράτες κατοίκους για να επιδείξουν τον πλούτο τους.
Η κατασκευή γέρνει ήδη σε γωνία τεσσάρων μοιρών – μόνο ελαφρώς μικρότερη από τη διάσημη κλίση πέντε μοιρών του Πύργου της Πίζας.
Τώρα, η ανίχνευση «ανώμαλων ταλαντώσεων» έχει οδηγήσει σε κλείσιμο δρόμων γύρω από τον πύργο για να επιτραπεί η λεπτομερής παρακολούθηση της πιθανής αστάθειας.

Μια επιτροπή επιστημόνων έχει εγκαταστήσει ακουστικούς αισθητήρες που θα ανιχνεύουν το τρίξιμο ή το ράγισμα, μαζί με ένα εκκρεμές για την παρακολούθηση της κίνησης.

Οι δρόμοι θα παραμείνουν αποκλεισμένοι μέχρι την Παρασκευή και ο γειτονικός πύργος Asinelli έχει επίσης κλείσει για τους επισκέπτες.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης έχει «υποτιμηθεί»

Η κατεύθυνση της κυκλοφορίας μακριά από την περιοχή γύρω από τον πύργο δεν έγινε για φόβους ασφάλειας, αλλά για να επιτραπεί στους αισθητήρες να καταγράψουν πιο ακριβή δεδομένα, δήλωσε ο δήμαρχος Lepore.

Ο Garisenda έχει κλίση εδώ και αρκετούς αιώνες -τον 14ο αιώνα μειώθηκε κατά δέκα μέτρα λόγω φόβου κατάρρευσης- και έχει υποστεί αρκετές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Το 2019 τοποθετήθηκαν χαλύβδινες ταινίες γύρω από τον πύργο και τα θεμέλια ενισχύθηκαν με εγχύσεις κονιάματος το 2022, αλλά τα έργα δεν φαίνεται να έλυσαν το πρόβλημα.

Η Lucia Borgonzoni, υφυπουργός του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας , επέκρινε την προσέγγιση του τοπικού συμβουλίου. Μιλώντας στον ιταλικό Τύπο την Κυριακή, είπε ότι «ανησυχεί» για τις ταλαντώσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Είπε επίσης ότι η επιστημονική ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της δομής τα τελευταία πέντε χρόνια είχε «υποτιμήσει την κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP) της Ιταλίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για εργασίες αποκατάστασης.

«Η κυβέρνηση κινήθηκε για να σώσει τον εμβληματικό πύργο της Μπολόνια αφού το δημοτικό συμβούλιο έχασε χρόνο», ισχυρίστηκε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,286LikesΚάντε Like
88,438 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ