Lockdown Αττική

Η συζήτηση για την πολυαναμενόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» μάλλον έχει παγώσει ενώ και ο άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνεται ότι παρατείνεται κι άλλο με πιθανότερο σενάριο τώρα, αυτό για άνοιγμα μετά τα μέσα Απριλίου…

- Advertisement -

Το Εθνικό Σύστημα υγείας εξακολουθεί να υφίσταται ισχυρή πίεση ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 700, γεγονός που απομακρύνει τον στόχο του ανοίγματος στις 5 Απριλίου, όπως λέγονταν αφού επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο δεν θεωρούν ότι επαρκεί ο χρόνος προκειμένου η ύφεση που πιθανολογείται πως θα εμφανιστεί στα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα να αποτυπωθεί και στο ΕΣΥ.

Ωστόσο όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να μεταθέσει τις ημερομηνίες ακόμη πιο μακριά, στις 12 ή ακόμα και στις 17 Απριλίου, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας και σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του click away. Από το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια ώρα κάθε βήμα που επιλέγεται να γίνει έχει ως στόχο να μην φέρει «πισωγύρισμα».

Στο διάστημα που ακολουθεί οι επιστήμονες θα έχουν χρόνο να εξετάσουν και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από tην περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Σήμερα 26 Μαρτίου, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη, η επιτροπή των επιστημόνων, θα αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας, κάνοντας μια εκτίμηση για το πόσο κοντά βρίσκεται ή όχι η κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας, αλλά και για το πότε θα αρχίσει η πορεία ισοπέδωσης της επιδημιολογικής καμπύλης.

Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να ανοίξουν για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα… Η κυβέρνηση ωστόσο φαίνεται να θέλει πριν το Πάσχα να λειτουργεί η αγορά στο σύνολό της, έστω και υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Από την άλλη πολύς λόγος έχει ήδη γίνει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ειδικά εν όψει Πάσχα. Παρόλο που οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αυτή τη στιγμή είμαστε στο σημείο που… δεν είμαστε σε θέση ακόμη να θέσουμε στόχους τόσο μακρινούς, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Βασιλακόπουλος: Θα μετακινηθούμε το Πάσχα – Από αύριο να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις

Σχετικά με το λιανεμπόριο και τις μετακινήσεις ενδιαφέρον είχαν όσα είπε σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα.

Συγκεκριμένα είπε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.

Υπενθυμίζουμε τα σενάρια για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα

Καθώς διανύουμε το παρατεταμένο lockdown, το οποίο δυστυχώς έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό, η κούραση (και η υπομονή) των πολιτών φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια και να αγωνιούν πλέον με το τι μέλλει γενέσθαι.

Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς το Πάσχα τόσο περισσότερο ανοίγει η κουβέντα για την άρση ή όχι της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Και ενώ πριν λίγο καιρό οι ειδικοί δήλωναν σχετικά αισιόδοξοι και σε γενικές γραμμές ότι «θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι», μάλλον η αισιοδοξία δεν συνεχίζεται.

Ωστόσο η συζήτηση έχει αναπόφευκτα ξεκινήσει και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού ενόψει Πάσχα. 

μετακίνηση εκτός νομού

Όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν να μάθουν εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, επιλογή που προκρίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί το πράσινο φως.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε την εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του κορωνοϊού, ενώ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει Πάσχα στο χωριό.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να διχάζονται με κάποιους να συμφωνούν ότι πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού για Πάσχα στο χωριό και άλλους να τονίζουν πως δεν πρέπει να επιτραπεί προκειμένου να ξεκινήσει με καλύτερη αφετηρία ο τουρισμός στις 14 Μαΐου.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε πως είναι ακόμη νωρίς για τέτοιου είδους αποφάσεις. 

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Ακόμα είμαστε στον Μάρτιο και δη σε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ», σημείωσε αναφορικά με το επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ της χώρας και την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία.

Εικονικά ταξίδια: Τριπλασιάστηκε η αναζήτησή τους εν μέσω πανδημίας – Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ονειρεύονται… ταξίδια!

Τι ισχύει σήμερα για την μετακίνηση από νομό σε νομό

Ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:

Για εργασία: Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Για λόγους υγείας: Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Για τελετή: που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού)

Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας: Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ