μετακίνηση εκτός νομού

Πολύς λόγος έχει ήδη γίνει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό εν όψει Πάσχα. Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς το Πάσχα τόσο περισσότερο ανοίγει η κουβέντα για την άρση ή όχι της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό με τις απόψεις των επιστημόνων να διίστανται. Ωστόσο η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα άρσης μέτρων κατά του κορονοϊού, αναμένοντας βεβαίως να δει πως θα εξελιχθεί η επιδημιολογική κατάσταση μετά και την επιστροφή των μαθητών λυκείου στα θρανία σήμερα, ενώ ξεκινά σήμερα και η δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Στόχος είναι το Πάσχα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Εξάλλου το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου είναι δεδομένο ενώ ήδη καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες και θα ήταν πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να πείσει και να εξηγήσει στους πολίτες γιατί εκείνοι δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στα χωριά τους και να πρέπει να παραμείνουν σε lockdown.

Εφόσον λοιπόν τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα έχοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR τεστ, πολλοί είναι εκείνοι στην κυβέρνηση που θεωρούν λογικό ότι και οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να μετακινηθούν από νομό σε νομό με αντίστοιχους τρόπους.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση της επιτροπής, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι κινείται με πολιτικά κριτήρια και αγνοεί τους ειδικούς. Η συζήτηση λοιπόν έχει αναπόφευκτα ξεκινήσει αν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού ενόψει Πάσχα ενώ υπάρχπουν μέλη της επιτροπής που δημοσίως έχουν ήδη αποκλείσει Πάσχα στο χωριό.

Διαβάστε ακόμα:  Η Ισπανία «ανοίγει» πόρτα εισόδου στους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες

Στα θετικα είναι το γεγονός ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την περασμένη Δευτέρα δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιδημιολογικές επιπτώσεις.

Τι ισχύει σήμερα για την μετακίνηση από νομό σε νομό

Ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:

Για εργασία: Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Για λόγους υγείας: Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Για τελετή: που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού)

Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας: Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ