Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
27.1 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsLockdown: Τι ισχύει από σήμερα για μετακινήσεις, λιανεμπόριο & εκκλησίες

Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα για μετακινήσεις, λιανεμπόριο & εκκλησίες

Ένα ακόμη Πάσχα στην πόλη και με περιορισμούς θα περάσουμε φέτος καθώς λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό απαγορεύονται και φέτος οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ήδη από την Παρασκευή πραγματοποιούνται πολύ αυστηροί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια και ΚΤΕΛ προκειμένου να μην γίνουν άσκοπες μετακινήσεις εκτός νομού.

Υπερτοπικές μετακινήσεις: Πότε επιτρέπονται

Εδώ υπενθυμίζουμε ότι η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας μέχρι και τις 10 Μαΐου. Στην περίπτωση συγκεκριμένα της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

- Advertisement -

Μάλιστα για το διάστημα αυτό του Πάσχα προστέθηκαν περαιτέρω περιορισμοί και εξαιρέθηκαν περιπτώσεις που κατ΄ άλλα μέχρι τώρα ίσχυαν για να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται οι εξής μετακινήσεις:

 • Για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων
 • Για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια υγειονομική αρχή.
 • Σε περίπτωση κηδείας θα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από το Ε1, θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.

Αντίθετα στις παρακάτω και μόνο περιπτώσεις επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων:

 • Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
 • Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
 • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
 • Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
 • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Διόδια Αθηνών Λαμίας

Οι αλλαγές στις ώρες κυκλοφορίας

Ωστόσο από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, δίνονται οι πρώτες ανάσες μετά από το αυστηρό lockdown πολλών μηνών, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να μετατίθεται κατά μια ώρα και να ξεκινά πλέον στις 10 το βράδυ.

Μάλιστα, από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 11 το βράδυ για να εξυπηρετηθεί και η εστίαση, που θα λειτουργήσει μετά από πολλούς μήνες μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, ειδικά για την Κυριακή του Πάσχα, όπως ανακοινώθηκε, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε κλειστό χώρο, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Συστήνεται, ωστόσο, η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σε αντίθεση με πέρσι, φέτος οι Εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς και τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ωστόσο θα ισχύουν συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα:

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

 • Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ. και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
 • Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
 • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς).

Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
 • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
 • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
 • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
 • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,269LikesΚάντε Like
88,483 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ