Το αεροδρόμιο του Μπέρμπανκ στο Χόλιγουντ έχει υποστεί πολλαπλές αλλαγές ονομάτων.
Γενικότερα, τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ παίρνουν το όνομά τους από αξιόλογες προσωπικότητες, όπως προέδρους και δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συνδέονται με την τοποθεσία τους.
Ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο τα αεροδρόμια να αλλάζουν τα ονόματά τους, είναι πρωτοφανές για ένα αεροδρόμιο όπως το Hollywood Burbank να έχει αλλάξει μέχρι σήμερα το όνομά του έξι φορές!

- Advertisement -

Το σημερινό όνομα, Hollywood Burbank Airport, έχει ως στόχο να αντικατοπτρίζει καλύτερα την εγγύτητα του αεροδρομίου με το κέντρο πολυμέσων του Μπέρμπανκ και τις μεγάλες εταιρείες πολυμέσων του.

Τα αεροδρόμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες ονομάζονται από μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως το John F. Kennedy International (JKF), το Daniel K. Inouye International (HNL), το George Bush Intercontinental (IAH), το Διεθνές Αεροδρόμιο Thurgood Marshall Baltimore–Washington (BWI), μερικά παραδείγματα. Αυτά τα αεροδρόμια έχουν πάρει το όνομά τους από δύο Προέδρους, έναν εμβληματικό δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν ήρωα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έναν δήμαρχο.
Τα αεροδρόμια ονομάζονται από αυτούς που κάνουν σημαντικές συνεισφορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνδέονται με το σημείο όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, τα αεροδρόμια αλλάζουν συχνά τα ονόματά τους, όπως στην περίπτωση του αεροδρομίου του Λας Βέγκας. Το 2021, η Επιτροπή της κομητείας Clark ψήφισε ομόφωνα την αλλαγή του ονόματος από McCarran International Airport , γερουσιαστή από τη Νεβάδα που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του Λας Βέγκας, σε Harry Reid International Airport που ήταν πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας από τη Νεβάδα και εκπροσώπησε τη Νεβάδα για 30 χρόνια μέχρι το 2017.

Ενώ έχει γίνει κοινή πρακτική με τα χρόνια τα αεροδρόμια να αλλάζουν το όνομά τους, είναι πρωτοφανές για ένα αεροδρόμιο να αλλάζει το όνομά του έξι φορές. Αυτό συμβαίνει με το Αεροδρόμιο του Χόλιγουντ Μπέρμπανκ (BUR). Εδώ θα δείτε την ιστορία του αεροδρομίου και πώς έχει αλλάξει έξι ονόματα…

Πρώτα χρόνια
Η ιστορία του Αεροδρομίου του Χόλιγουντ Μπέρμπανκ ξεκίνησε σχεδόν πριν από έναν αιώνα με την United Aircraft and Transport Corporation, μια συνεργασία μεταξύ της Boeing και της United Airlines , οι οποίες μαζί είχαν πολλές μικρές αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούσαν με ξεχωριστά ονόματα. Μία από τις αεροπορικές εταιρείες ήταν η Pacific Air Transport, την οποία εξαγόρασε η Boeing λόγω των εκτεταμένων επαφών της το 1928.

Μετά από αυτή την εξαγορά, η United Aircraft and Transport άρχισε να αναζητά ένα νέο αεροδρόμιο για τις αεροπορικές μεταφορές. Χρησιμοποίησε έρευνες από το Τμήμα Αεροναυτικής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λος Άντζελες, το οποίο εντόπισε πιθανές τοποθεσίες αεροδρομίων το 1926. Η περιοχή που επέλεξαν βρισκόταν στο Μπέρμπανκ και ήταν ήδη πεδίο προσγείωσης για αεροπλάνα που ξεκινούσαν το 1928 με το όνομα Angeles Mesa Drive Airport.
Η κατασκευή του αεροδρομίου ξεκίνησε με τον δήμαρχο Χάρβεϊ Μπρους να εγκαινιάζεται επίσημα στο χώρο το 1928. Τα επόμενα δύο χρόνια, το αεροδρόμιο θα υποστεί σημαντική επέκταση με την προσθήκη ενός σύγχρονου κτιρίου τερματικού σταθμού και δύο διαδρόμων προσγείωσης άνω των 3.600 ποδιών.

Το United Airport άνοιξε επίσημα το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης το 1930. Η εταιρεία ήλπιζε ότι ο νέος τερματικός σταθμός θα επέτρεπε την ανάπτυξη της εξυπηρέτησης επιβατών στη Νότια Καλιφόρνια. Το πρόσφατα κατασκευασμένο τερματικό στο United Airport χρησίμευσε ως άμεσος ανταγωνιστής του Grand Central Airport στο Glendale, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν το κύριο αεροδρόμιο για το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.
Μετά το άνοιγμα, το United Airport επισκίασε το Grand Central Airport. Έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Λος Άντζελες μέχρι που πέρασε από το σημερινό Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Το όνομα του αεροδρομίου Burbank παρέμεινε United Airport μέχρι το 1934, όταν μετονομάστηκε σε Union Air Terminal την ίδια χρονιά, η εταιρεία χαρτοφυλακίου United Aircraft and Transport διαλύθηκε εν μέσω ομοσπονδιακών αντιμονοπωλιακών ενεργειών. Το όνομα Union Air Terminal έμεινε μέχρι το 1940 όταν η Lockheed αγόρασε το αεροδρόμιο και έτσι άλλαξε το όνομα σε Lockheed Air Terminal.

Εμπορική υπηρεσία
Όταν η Lockheed αγόρασε το αεροδρόμιο, εξυπηρετούνταν από τρεις επιβατικές αεροπορικές εταιρείες: United Airlines, Western Airlines και TWA. Ωστόσο, το 1947, όταν άνοιξε το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, η πλειονότητα των προγραμματισμένων εμπορικών πτήσεων αναχώρησε από το Μπέρμπανκ για το μεγαλύτερο και νεότερο αεροδρόμιο. Υπήρχαν ακόμη ορισμένες εμπορικές υπηρεσίες, ωστόσο, σε μειωμένα επίπεδα. Τα επόμενα είκοσι χρόνια, το Lockheed Air Terminal έγινε ένα από τα μεγαλύτερα δορυφορικά αεροδρόμια στην περιοχή του Λος Άντζελες. Εξυπηρετήθηκε από την Pacific Southwest Airlines (PSA), την Western Airlines, την United Airlines και την Pacific Airlines.

Το 1967, το αεροδρόμιο άλλαξε ακόμα ένα όνομα σε Αεροδρόμιο Hollywood-Burbank. Μετά την αλλαγή του ονόματος το 1970, η Continental Airlines άρχισε να εξυπηρετεί προορισμούς από το αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας ένα αεροσκάφος Boeing 727-200. Το όνομα του αεροδρομίου παρέμεινε Hollywood-Burbank Airport μέχρι το 1978 όταν η Lockheed πούλησε το αεροδρόμιο στην Αρχή αεροδρομίου Burbank–Glendale–Pasadena. Οι νέοι ιδιοκτήτες του αεροδρομίου έδωσαν στο αεροδρόμιο την πέμπτη αλλαγή του ονόματος, αυτή τη φορά σε Burbank-Glendale-Pasadena Airport, για να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις γύρω πόλεις του αεροδρομίου.

Το νέο όνομα δεν εμπόδισε την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το αεροδρόμιο γνώρισε τη σημαντικότερη εμπορική επέκταση με την προσθήκη μεγαλύτερων αερομεταφορέων σε συνδυασμό με περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το αεροδρόμιο σώθηκε από τις εννέα αεροπορικές εταιρείες με απευθείας πτήσεις μέχρι το Σικάγο. Η Alaska Airlines έγινε μια από τις πιο αξιόλογες αεροπορικές εταιρείες καθώς ξεκίνησαν να εξυπηρετούν το αεροδρόμιο το 1981, προσφέροντας πτήσεις από το αεροδρόμιο προς το Σιάτλ και το Πόρτλαντ χρησιμοποιώντας 727-100 και 727-200. Το Burbank ήταν το πρώτο αεροδρόμιο της αεροπορικής εταιρείας στη Νότια Καλιφόρνια.

Άλλη μια αλλαγή ονόματος
Το όνομα Burbank–Glendale–Pasadena Airport παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2003, όταν η αρχή του αεροδρομίου ψήφισε να αλλάξει το όνομα σε αεροδρόμιο Bob Hope. Αυτό έγινε προς τιμήν του κωμικού Bob Hope, ο οποίος έζησε στην κοντινή λίμνη Toluca για πολλά χρόνια και πέθανε το 2002. Ο Hope φύλαξε το αεροπλάνο του στο αεροδρόμιο. Το νέο όνομα αποκαλύφθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2003, την 100η επέτειο από την πρώτη πτήση του αδελφού Ράιτ το 1903 στο Kitty Hawk της Βόρειας Καρολίνας, την ίδια χρονιά που γεννήθηκε η Hope.

Στη συνέχεια, το 2016, η Αρχή του αεροδρομίου Burbank-Glendale-Pasadena ανακοίνωσε ότι επέλεξε ένα νέο όνομα για το αεροδρόμιο, το Hollywood Burbank Airport. Αυτό δεν ήταν νέο όνομα, καθώς το αεροδρόμιο ονομάστηκε Αεροδρόμιο Χόλιγουντ Μπέρμπανκ μεταξύ 1967 και 1978 και η αρχή αποφάσισε να αλλάξει το όνομα λόγω της έλλειψης αναγνώρισης της γεωγραφικής περιοχής του αεροδρομίου Bob Hope. Σύμφωνα με την αρχή του αεροδρομίου, το εμβληματικό όνομα Bob Hope δεν αλλάζει και το συγκρότημα εξακολουθεί να ονομάζεται Bob Hope Airport για νομικούς σκοπούς. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας αναφέρεται στο αεροδρόμιο ως αεροδρόμιο Bob Hope.
Το όνομα έχει χρησιμοποιηθεί ως μια νέα τακτική μάρκετινγκ για την ταυτότητα της επωνυμίας, καθώς η αρχή του αεροδρομίου ελπίζει να συνδέσει το αεροδρόμιο με την εγγύτητα του στο Μπέρμπανκ, το οποίο έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μέσων με πολλές μεγάλες εταιρείες όπως η Walt Disney Company, η Warner Brothers, NBC Universal, Dreamworks και άλλοι που έχουν σπουδές μέσων στην πόλη.

Αεροδρόμιο Χόλιγουντ Μπέρμπανκ σήμερα
Σήμερα, το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από εννέα αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Avelo Airlines, Alaska Airlines, Delta, JetBlue, JSX, Southwest, Spirit και United. Πιο πρόσφατα, ο νεοσύστατος αερομεταφορέας Avelo Airlines άρχισε να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο ως κόμβο όταν ξεκίνησε τις δραστηριότητές του τον Απρίλιο του 2021. Τον Σεπτέμβριο, η αεροπορική εταιρεία πέταξε το ένα εκατομμύριο επιβάτη της από το αεροδρόμιο . Εκτός από τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες, το Αεροδρόμιο του Χόλιγουντ Μπέρμπανκ φιλοξενεί μια πιο σημαντική παρουσία ιδιωτικής αεροπορίας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το αεροδρόμιο ανέφερε αύξηση επιβατών κατά 2,8% σε σύγκριση με πέρυσι . Αυτό κορυφώθηκε με περίπου 2,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες που πέρασαν από το αεροδρόμιο. Ωστόσο, έχει μειωθεί κατά 2% από τα επίπεδα του 2019. Το αεροδρόμιο συνεχίζει να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στην περιοχή του Λος Άντζελες .

Αν και το Hollywood Burbank έχει κολλήσει για το αεροδρόμιο από το 2017, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα αλλάξει την έβδομη ονομασία του. Προς το παρόν, το νέο όνομα θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον.

Πηγή: simpleflying.com

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ