Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
10.9 C
Athens
Αρχική Ευρώπη Γαλλία  Το Λούβρο ψάχνει τους ιδιοκτήτες έργων τέχνης που είχαν κλέψει οι Ναζί

 Το Λούβρο ψάχνει τους ιδιοκτήτες έργων τέχνης που είχαν κλέψει οι Ναζί

59

Μία διαφορετική έκθεση κάνει το Λούβρο. Τοποθέτησε 31 πίνακες σε δύο αίθουσες, όχι τόσο για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά για να εντοπίσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

Πρόκειται για πίνακες που είχαν κλέψει οι Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχαν εντοπιστεί στη Γερμανία, μετά τον πόλεμο και ήταν ανάμεσα στα 100.000 έργα τέχνης που είχαν αρπάξει, κατά τη ναζιστική κατοχή στη Γαλλία.

- Advertisement -

Το Λούβρο κλείνει την έκθεση ισλαμικής τέχνης! Ο λόγος…απίστευτος!

Από αυτά τα έργα, 2.000 δεν τα έχει διεκδικήσει κανείς ακόμη, ανάμεσά τους και 296 πίνακες που είναι στο Λούβρο. Τώρα, το μουσείο θέλει να τους επιστρέψει στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. «Η συντριπτική πλειονότητα των έργων τέχνης που ανακτήθηκαν ήταν από πλιάτσικο σε εβραϊκές οικογένειες. Οι κληρονόμοι τους πρέπει να τα δουν, να δηλώσουν ότι τους ανήκουν και να ζητήσουν επίσημα να επιστρέψουν στα χέρια τους. Συχνά τα μουσεία παρουσιάζονται ως αρπακτικά, αλλά δεν προσπαθούμε να κρατήσουμε τα έργα τέχνης», δήλωσε στην Telegraph ο Σεμπαστιάν Αλάρντ, επικεφαλής του τμήματος με τους πίνακες στο Λούβρο.

Απέκτησε τη δική του ‘Μόνα Λίζα’! Στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι πηγαίνει ο «Σωτήρας του Κόσμου»

 

Η προσωρινή έκθεση με τους 31 πίνακες άνοιξε τον προηγούμενο μήνα. Ανάμεσά τους είναι έργα των Τεοντόρ Ρουσό, Ευγένιου Ντελακρουά και Φρανσουά Μπουσέ.

Μαγεία: Το «Λούβρο του Aμπου Ντάμπι»άνοιξε τις πόρτες του σήμερα!Ένα μουσείο ύμνος στην αρχιτεκτονική

Οσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολο γίνεται η επιστροφή των έργων τέχνης στους κληρονόμους των οικογενειών από τις οποίες τα άρπαξαν. Από το 1951 έχουν επιστραφεί μόνο 50. «Οσοι τους διεκδικήσουν πρέπει να δώσουν αποδείξεις. Για παράδειγμα να παρουσιάσουν παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, αποδείξεις ή να συγκεντρώσουν μαρτυρίες. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια», παραδέχθηκε ο Αλάρντ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ