Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
26.9 C
Athens
ΑρχικήTravelΜάλτα, ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία και πολλή ομορφιά!

Μάλτα, ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία και πολλή ομορφιά!

Η ζωή και ο τουρισμός στη Μάλτα χτυπάει με δυνατούς ρυθμούς στην καρδιά της Μεσογείου και εσείς δεν έχετε τίποτε άλλο να κάνετε παρά να «πιάσετε» τον παλμό και το ταπεραμέντο της που ταιριάζει γάντι με αυτό των Ελλήνων.

Πίσω από το όνομα Μάλτα κρύβεται μια απίστευτη φυσική ομορφιά, μακρόχρονη παράδοση και μια χώρα που κατατάσσεται ψηλά στη λίστα των αγαπημένων καλοκαιρινών προορισμών και όχι μόνο καθώς μπορεί να είναι ο ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Παίρνοντας κανείς έναν ευρωπαϊκό χάρτη στα χέρια του και κοιτάζοντας σχολαστικά στην κεντρική Μεσόγειο, θα αντικρίσει ένα μικροσκοπικό νησί νότια από τη Σικελία, που μοιάζει σαν να έχει ζωγραφιστεί με μικρή πινελιά από το χέρι κάποιου καλλιτέχνη. Ό,τι φαίνεται αρχικά σαν ένα νησί, αποτελείται στην πραγματικότητα από 6 μικρότερα νησιά, εκ των οποίων μόνο τα τρία είναι κατοικήσιμα. Είναι η Μάλτα, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Βαλέτα, και τα νησιά Gozo (μαλτέζικα Ghawdex) και Comino (μαλτέζικα Kemmuna) που κατοικούνται από μόλις 398.000 περήφανους για τη χώρα τους Μαλτέζους και Μαλτέζες. Τα μικρότερα και μη κατοικήσιμα νησιά είναι τα Cominoto, Filfla και St. Paul’s Island.

- Advertisement -
Βαλέτα

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το όνομα Μάλτα προήλθε από την λέξη «Malet» που σημαίνει καταφύγιο, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «Μελίτα», προερχόμενο από την λέξη «μέλι». Οι Μαλτέζοι πραγματικά στάζουν μέλι όταν μιλούν για τη χώρα τους, η οποία έχει τις κατάλληλες υποδομές, μια σταθερή ανάπτυξη και ένθερμους τουρίστες που κατεβαίνουν κάθε καλοκαίρι κατά εκατοντάδες από τα αεροπλάνα, «διψώντας» για ήλιο και χρυσαφένιες παραλίες.

Ταξίδι στο χρόνο

Στη Μάλτα βρίσκονται ίχνη μιας πανάρχαιας ιστορίας που ταξιδεύει 7.000 χρόνια πίσω στο χρόνο. Έχει δεχθεί κατά καιρούς επιρροές από πολλές κουλτούρες, αφού βρισκόταν διαδοχικά υπό την κυριαρχία λαών, όπως οι Φοίνικες και οι Ρωμαίοι. Έως τον 9ο αιώνα ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μετά από επιδρομή, ωστόσο, έπεσε σε αραβικά χέρια. Τον 11ο αιώνα, η Σικελία απέσπασε τα νησιά αυτά, ενώ το 1282 ανήκαν στην Ισπανία. Με απόφαση του βασιλιά, το 1530 δόθηκαν στους Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι οχυρώθηκαν και αμύνθηκαν με επιτυχία απέναντι σε μουσουλμανικές επιθέσεις. Αυτή ήταν και η εποχή, το 1566, που ιδρύθηκε η πρωτεύουσα Βαλέτα, η οποία πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Jean Paristot de la Valette. Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης υπέκυψε στους Γάλλους μαχητές και το 1800 έγινε αποικία των Άγγλων, οι οποίοι ήταν εκείνοι που «σφράγισαν» ως επί το πλείστον τη μαλτέζικη κουλτούρα. Η μάχη και η αντοχή των ντόπιων στους συνεχείς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τιμήθηκε με το εθνόσημο, το οποίο σήμερα απεικονίζεται στη σημαία τους. Η 21η Σεπτεμβρίου του 1964 αποτελεί την ημέρα ανεξαρτησίας από τους Άγγλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισε τη Μάλτα την 1η Μαΐου 2004 ως νέο μέλος της, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη χώρα αυτή που κοιτάει αισιόδοξα στο μέλλον.

Το μέρος με τα ομορφότερα σπίτια στον κόσμο
Μπιργού
Χωριό Ποπάι

Συναρπαστική & γοητευτική

Η Βαλέτα με τους 7.100 κατοίκους της αποτελεί ίσως την πιο μικρή πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμορφη, με πράσινο, μικρά σοκάκια, πολλά μαγαζιά, ενοριακούς ναούς σε στυλ μπαρόκ και μια πληθώρα από αξιοθέατα, η πόλη αυτή μοιάζει σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος στον 16ο αιώνα. Όποιος θελήσει, σε ένα ταξίδι του στη Βαλέτα, να γυρίσει την πόλη σε λίγες μόνο ώρες, αστόχησε, διότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε παραπάνω χρόνος αφού η πόλη έχει πολλά ενδιαφέροντα να επιδείξει.

Μάλτα καραβάκια

Βάζοντάς σας στο κλίμα, θα πρέπει καταρχήν να σας ενημερώσω ότι οι Μαλτέζοι οδηγούν αριστερά όπως οι Άγγλοι, γεγονός που δείχνει τη μακροχρόνια αγγλική επιρροή που φανερώνεται τόσο στις συνήθειες των κατοίκων, όσο και στη γλώσσα.

Αν σας μπερδεύει ωστόσο η οδήγηση, μπορείτε να ενοικιάσετε, στο κέντρο της πόλης δίπλα από την μεγάλη αγορά, άμαξες με άλογα, που σας περιμένουν για μία νοσταλγική βόλτα στους πλακόστρωτους δρόμους της Βαλέτας. Πρώτο σταθμό αποτελούν τα εντυπωσιακά κτίρια του Auberge de la Castile, τα οποία σχεδίασε ο περίφημος Μαλτέζος αρχιτέκτονας Girolomo Cessar. Όντας κάποτε παλάτι, αποτελεί σήμερα την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στην οποία όμως δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό.

Μία μικρή όαση κάλλους και ησυχίας αποτελούν οι κήποι Upper Barakka, μέσα σε ένα ανθισμένο τοπίο, όπου μπορεί ο καθένας να καθίσει στα παγκάκια και να απολαύσει την ησυχία και το όμορφο περιβάλλον. Συναρπαστική θεωρείται η θέα που προσφέρει το μεγάλο λιμάνι. Η επόμενη στάση σάς οδηγεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με μια πληθώρα ευρημάτων της αρχαιότητας. Όπου και να στρέψετε το βλέμμα σας, στη «μεσαιωνική» αυτή πρωτεύουσα θα ανακαλύψετε πολλές λεπτομέρειες που δεν συνηθίζονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παραδοσιακά σιδερένια ρόπτρα που στολίζουν τις εξώπορτες των σπιτιών, σε πολλά σχέδια από το ζωικό βασίλειο, δείχνοντας μια αδυναμία στην ομορφιά του δελφινιού, που τόσο λατρεύουν οι ντόπιοι.

Kήποι Upper Barakka

Στη Μάλτα, οι ντόπιοι, σεβόμενοι τη θρησκεία και την παράδοση, εκφράζουν την πίστη τους με διατηρητέα αγάλματα Αγίων, που έχουν κατακλύσει κάθε γωνία της πόλης και που η πολιτεία φρόντισε να φωτίζει ρομαντικά μετά το σούρουπο. Από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο γιορτάζουν φαντασμαγορικά τις λεγόμενες «αγγελιοφόρες γιορτές» που διαρκούν μία ολόκληρη εβδομάδα. Όπως καλεί το έθιμο, κάθε ενορία τιμά την εκκλησία και τον Άγιό της, φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες, παίζοντας μουσική και ετοιμάζοντας παραδοσιακούς μεζέδες, μια γιορτή που κορυφώνεται με εντυπωσιακά βεγγαλικά που φωτίζουν τον ουρανό.

Έξω από την πρωτεύουσα

Η Μάλτα διαθέτει πολύ καλό συγκοινωνιακό δίκτυο, τόσο από τη στεριά ταξιδεύοντας με λεωφορεία, όσο και από τη θάλασσα με πλοία, που οδηγούν σε αρκετές πόλεις, στα μικρότερα νησάκια και σε αμμώδεις παραλίες. Καθαρή αλλά πολυσύχναστη τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού στη Mellieha, στο βόρειο τμήμα του νησιού, μέρος απόλυτου τουριστικού ενδιαφέροντος, με έντονη νυχτερινή ζωή και οικονομικά ξενοδοχεία. Από τη Βαλέτα αναχωρούν λεωφορεία για μια περιήγηση στην ιστορική πόλη Mdina, που αποτελούσε επί πολλά χρόνια το πολιτικό κέντρο στη Μάλτα. Η πόλη αυτή ενδείκνυται για ατελείωτες ώρες βόλτας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, κάνοντας μία στάση στην κεντρική πλατεία για ένα απολαυστικό ρόφημα ή περνώντας για μια περιήγηση του κάστρου κάτω από το παλάτι Vilhena.

Η γραφική πόλη Floriana, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Βαλέτα, αποτελεί προάστιο που μοιάζει πια να έχει γίνει ένα με την πρωτεύουσα. Εξόφθαλμο το άγαλμα του πιο διάσημου Μεγάλου Πορτογάλου Διδασκάλου Manoel de Vilhena, που στήθηκε στη Floriana προς τιμή του. Ο συναρπαστικός περίγυρος μάς φέρνει κοντά στα μυστικά μονοπάτια του νησιού Gozo, που μπορεί να υστερεί σε μέγεθος μπροστά στη Μάλτα, ωστόσο υπερτερεί σε φυσικό κάλλος. Με πρωτεύουσα τη Βικτώρια, όπου θα βρείτε πολλά καταστήματα και τράπεζες, θα έχετε τη δυνατότητα να ψωνίσετε ρούχα και μαλτέζικα σουβενίρ, φθάνοντας ως το παλαιό οίκημα του 17ου αιώνα, από όπου θα θαυμάσετε την πανοραμική θέα ολόκληρου του νησιού. Ο χρόνος των κατοίκων κυλάει πιο ήρεμα και ξέγνοιαστα και η μαζική επιδρομή των ξένων τουριστών που αγωνιούν να εξερευνήσουν όλα τα μέρη μοιάζει να είναι άγνωστη ακόμη σε αυτό το μικρό κομμάτι γης. Πολλοί τουρίστες προτιμούν να επισκέπτονται τα νησιά Gozo, Comino και την πόλη Mdina για μια μονοήμερη εκδρομή, έχοντας ως αφετηρία τη Βαλέτα.

Mdina

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,286LikesΚάντε Like
88,427 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ