Προαιρετική και όχι υποχρεωτική καθίσταται πλέον η χρήση μάσκας στις αεροπορικές μεταφορές από σήμερα 1η Ιουνίου, σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Η ΥΠΑ σύμφωνα με την notam, ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό ότι έχει αρθεί ο υγειονομικός περιορισμός Covid-19 που προέβλεπε την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Ωστόσο παραμένει η σύσταση για χρήση της μάσκας όπου κρίνεται απαραίτητο από τους επιβάτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα, από 1η Ιουνίου και στο εξής όσον αφορά όλες τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού (αφίξεις/αναχωρήσεις), υπάρχει μόνο σύσταση για προαιρετική χρήση μάσκα προστασίας σε επιβάτες και εργαζόμενους στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων.

Για την αποφυγή συνωστισμού στις αεροπορικές μετακινήσεις το επιβατικό κοινό υποχρεούται να συμμορφώνεται στις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών, του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση –αποβίβαση και αναμονή των ταξιδιωτών.

Αντίθετα υποχρεωτική παραμένει η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους των επιβατηγών πλοίων

Υποχρεωτική θα συνεχίσει να είναι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων της γραμμής. Αντίθετα, αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων και στα κρουαζιερόπλοια. Αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα, η επιτροπή εισηγήθηκε συγκεκριμένα για τα επιβατηγά πλοία να ανασταλεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει όμως στους εσωτερικούς χώρους για πλήρωμα και επιβάτες. Στα κρουαζιερόπλοια, η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, ωστόσο θα επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενουμένων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας, ή εάν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% όσων βρίσκονται στο πλοίο. Οι λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας σε πλοία, (μαζί με την υποχρεωτικότητα της μάσκας ταξί και φαρμακεία) θα αποτυπωθούν σε κοινή υπουργική απόφαση που ήταν χθες υπό έκδοση.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες 01/06/2022 η μάσκα έπαψε να είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους χώρους με την εξαίρεση των αστικών ΜΜΜ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ), των χώρων παροχής υπηρεσιών Υγείας και των δομών φροντίδας ηλικιωμένων. «Η εικόνα της πανδημίας δείχνει ότι τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες δεν έχει δυναμική. Ελπίζουμε αυτό να παραμείνει. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί, αλλά αν χρειαστεί κάποια από αυτά θα επανέλθουν», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 623 νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία (έναντι 592 εξιτηρίων), που είναι ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα. Το ποσοστό των θετικών τεστ COVID-19 ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο 4,8% στο σύνολο της χώρας, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται σε Μήλο (21,4%), Θήρα (19,33%), Δυτική Αττική (16,33%) και Μύκονο (15,45%).

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ