Μαυρομμάτα Ευρυτανίας

Μπορεί να μην ανήκει στα διάσημα χωριά της Ευρυτανίας, ωστόσο κλέβει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά… Πνιγμένο στα έλατα, η Μαυρομμάτα αποτελεί ησυχαστήριο για όσους θέλουν να απολαύσουν τη φύση και την ηρεμία του τοπίου…

Χτισμένο στα 870 μέτρα τα Ευρυτανικά (νότια) Άγραφα σε υψόμετρο 878 μέτρα και τους νοτιοδυτικούς πρόποδες της κορυφής της Κόψης (1.941μ), είναι “χαμένο” μέσα στα έλατα, αποτελώντας ένα από τα πράσινα χωριά της ΕυρυτανίαςΗ Μαυρομμάτα φημίζεται για το φυσικό της κάλλος αλλά και για την γραφικότητά της.

Τα καλντερίμια της και τα παλιά πέτρινα σπίτια δημιουργούν μια όμορφη αίσθηση στον επισκέπτη, ένα χωριό πλημμυρισμένο με ομορφιές που ξεπροβάλλει μέσα στην άγρια φύση δεν μπορεί παρά να συμπεριληφθεί στις επόμενες αποδράσεις μας. Από το Καρπενήσι απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα αλλά λόγω δυσκολιών του δρόμου και στροφών, θα χρειαστείτε οδικώς περίπου 1,5 ώρα να φτάσετε.

Το γραφικό χωριό μέσα στα έλατα

Παρά τη μείωση των κατοίκων που υπέστη λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισαν, η Μαυρομμάτα στην Ευρυτανία σήμερα αριθμεί μερικές δεκάδες κατοίκους, που την κρατούν ζωντανή και “μάρτυρα” αδιάψευστο του αγώνα των κατοίκων, του τότε και του σήμερα.

Στο ορεινό χωριό ο επισκέπτης θα δει τα απομεινάρια του παλαιού πέτρινου τοξωτού γεφυριού, το οποίο και ανατινάχτηκε από τον στρατό το 1949.

Επίσης αξίζει να δείτε τον ερειπωμένο “μηχανισμό” Καρέλι, που μετά την καταστροφή του γεφυριού, χρησίμευε για τη μεταφορά από την μια όχθη του ποταμού στην άλλη, σε συνθήκες αντίξοες, επικίνδυνες και τρομακτικές, όταν ειδικά ο ποταμός “φούσκωνε” από το νερό και την κακοκαιρία. Πραγματικά εντυπωσιακό! Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι διαδρομές (αλλά και η τοποθεσία) για τις γειτονικές προς τα νοτιοανατολικά Λογγιές δίπλα στον Ταυρωπό (Μέγδοβα) ποταμό καθώς και οι εγκαταλειμμένοι προς τα βόρεια οικισμοί του Κύφου και της Μπέσιας.

Γνωρίστε τον οικισμό μέσα από το βίντεο:

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ