Αεροδρόμιο Βενιζέλος

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ειδικά ναυλωμένη πτήση έφτασαν λίγο μετά τις 20:30 οι 50 Έλληνες και Κύπριοι που εγκατέλειψαν τη Δευτέρα την Ουκρανία και έφτασαν μέσω Ρουμανίας στην Αθήνα.

Πρόκειται για Έλληνες και Κύπριους που μένουν μόνιμα στο Κίεβο και την Οδησσό και ζήτησαν τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης καθώς βρίσκονταν σε κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά τους έγινε μετά από μια μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι 50 Έλληνες και Κύπριοι έφυγαν από την Ουκρανία οδικώς, με πούλμαν αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα, καταφέρνοντας να περάσουν τα σύνορα με την Ρουμανία. Από εκεί, κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου και με ειδικά ναυλωμένη πτήση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έφτασαν στην Αθήνα.

Στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, και αξιωματούχοι του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν μπορούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας γιατί ήταν στρατιωτικός νόμος. Όποιος έβγαινε ήταν σαμποτέρ γιατί υπήρχαν 600 με 1000 undercover του κυρίου τάδε οι οποίοι καθαρίζαν εν ψυχρώ και έκαναν μεγάλο σαμποτάζ», δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Δημήτρης Νικολούλιας, ο οποίος δηλώνει ανακουφισμένος που επέστρεψε με ασφάλεια στην Ελλάδα.

«Εγώ δεν ήθελα να γυρίσω, ήθελα να μείνω στην Οδησσό. Είναι ο γιος μου αστυνομικός εκεί, είναι σε βάρδια, δούλευει και προστατεύει την πόλη. Η κατάσταση είναι πολλή δύσκολη. Είμαστε σπίτι-καταφύγιο-σπίτι. Κάποιες ώρες ήμασταν συνέχεια στο καταφύγιο και ακούγαμε τα μπουμ», δηλώνει μια γυναίκα που άφησε την οικογένειά της στην εμπόλεμη ζώνη για να γυρίσει στη δεύτερη πατρίδα της.

Ανάμεσα στους επιβάτες και 12 παιδιά τα οποία έζησαν από κοντά τη φρίκη του πολέμου και τώρα αγκαλιάζουν τους συγγενείς τους που τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ