BBC:

Το BBC με τίτλο «Περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν» αναφέρεται στην Ελλάδα και την σχέση εξάρτησης της χώρας μας από τον τουρισμό.

Καθώς τα περιστατικά κορονοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η κατάσταση είναι αβέβαιη, υπογραμμίζει, ωστόσο, το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι ο Απρίλιος σηματοδοτεί συνήθως την αρχή της τουριστικής περιόδου για τους ιδιοκτήτες σκαφών στις αποβάθρες μαρίνων στην Αθήνα. Τα πράγματα είναι όμως σε αναμονή λόγω της πανδημίας, τονίζεται.

Βρετανία: «Πράσινο φως» για τα ταξίδια από τις 17 Μάϊου – Ελάχιστοι οι «πράσινοι» προορισμοί & τουλάχιστον 3 covid test για κάθε ταξιδιώτη

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ετοιμάζουμε τα σκάφη για να έρθουν οι τουρίστες», δήλωσε στο BBC ο Ευγένιος Θεοδωρίδης του οποίου η ομάδα ενοικιάζει καταμαράν και σκάφη για ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Οι πελάτες τους προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Νότια Αφρική. «Θα είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν τα σύνορα και μπορούμε να καλωσορίσουμε όλους τους επισκέπτες σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το BBC αναφέρεται επίσης στην επίσημη ημερομηνία που έχει οριστεί για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στα μέσα Μαΐου, για το οποίο ο κ. Θεοδωρίδης σχολιάζει πως δεν είναι σαφές πόσες χώρες θα είναι έτοιμες να επιτρέψουν τα ταξίδια ως τότε. «Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

«Πολλά έθνη πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα προκειμένου να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν», συνέχισε. Προς το παρόν, όπως είπε, είναι πολύ δύσκολο να προγραμματιστεί οτιδήποτε.

Ενώ τα κρούσματα κορονοϊού φαίνεται να μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά μέρη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αύξηση των λοιμώξεων. Παράλληλα υπάρχουν ακόμα σε ισχύ σκληροί περιορισμοί στην Ελλάδα, παρατηρεί το BBC. Στο κέντρο της Αθήνας, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη χώρα μας κυριαρχεί ένα αίσθημα απογοήτευσης καθώς η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα ηγήθηκε της πρότασης για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση των ξένων επισκεπτών, λέει χαρακτηριστικά.

Ελλάδα, Παρθενώνας

Πριν κάποιους μήνες το βρετανικό δίκτυο είχε κάνει αφιέρωμα για τις χώρες με παράδοση στην καλοσύνη! Φυσικά δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να μην ειναι σε αυτές…

Το BBC λοιπόν μίλησε για την έννοια της καλοσύνης, σε μια εποχή που ο κόσμος τη χρειάζεται. Θέλοντας να την γιορτάσει, λοιπόν, σε άρθρο του αποκαλύπτει τις χώρες του κόσμου που η καλοσύνη και η γενναιοδωρία έχουν μακρά παράδοση, και μέσα σε αυτές βρέθηκε και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC Travel, πράξεις καλοσύνης έρχονται να ορίσουν την πανδημία, είτε πρόκειται για στιγμές που Ιταλοί τραγουδούν στα μπαλκόνια τους είτε όταν χειροκροτούν γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης». Αυτές οι στιγμές κάνουν τους ανθρώπους του κόσμου να αισθάνονται ότι είναι μεγαλύτεροι από την κρίση και ότι όλοι μαζί μπορούν να ξεπεράσουν τους φόβους τους.about:blank

Για το λόγο αυτό το BBC Travel γιορτάζει εκείνα τα μέρη σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη μια μακρά παράδοση στη γενναιοδωρία και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Οι χώρες που αναφέρει στο άρθρο είναι πρώτη η Ελλάδα με τη φιλοξενία, αλλά και το Ιράν, η Νότια Αφρική και η Ιαπωνία.

Φιλοξενία: Ελλάδα

Όπως ανέφερε το BBC, στην Ελλάδα, οι επισκέπτες τυπικά αντιμετωπίζονται σαν τιμώμενοι καλεσμένοι, και μια απλή πρόσκληση για δείπνο, συνήθως μεταφράζεται σε μια πραγματική γιορτή.

Το BBC Travel γυρνά τον χρόνο αιώνες πίσω και μεταφέρει τους αναγνώστες του στην Αρχαία Ελλάδα. Εκεί, που η φιλοξενία θεωρούνταν εντολή του Ξένιου Δία και υπαγορεύει στον οικοδεσπότη να υποδεχθεί στο σπίτι του, όποιον κουρασμένο ταξιδιώτη βρεθεί στο κατώφλι του, παρέχοντάς του φαγητό και στέγη. Φυσικά, ο ταξιδιώτης οφείλει να δείξει σεβασμό και να μείνει όσο είναι απαραίτητο. Εάν οι δύο πλευρές δείξουν ασέβεια, τότε, λεγόταν ότι γνώριζαν την οργή του Δία.

Αναφέρει, επίσης, ότι η έννοια της φιλοξενίας αναφέρεται σε σκηνές των έργων του Ομήρου. Στην Οδύσσεια, η ακούραστη αναζήτηση του πρωταγωνιστή Οδυσσέα για φιλοξενία στο ταξίδι της επιστροφής, ενώ στην Ιλιάδα θυμάται την αντίδραση των Ελλήνων σε μια καταφανή παραβίαση της καλής φιλοξενίας, όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη.

Η παράδοση της καλοσύνης συναντάται και σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το BBC Travel. «Η καλοσύνη διατηρείται ζωντανή μέσα από μικρές χειρονομίες, όπως το φιλικό χαμόγελο σε έναν ξένο, ή η συνοδεία ενός χαμένου ταξιδιώτη στον προορισμό του αντί να του παρέχουν απλώς οδηγίες», καταλήγει το BBC.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ