κοπελά με μάσκα αεροπλάνο
Ενημερώθηκε στις 26 Μαρτίου 2020, 10:00

Με τον ξέσπασμα του νέου κορονοϊού είναι φυσιολογικό οι ταξιδιώτες να φοβούνται να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο… Πως μπορεί να μεταδοθεί ο νέος ιός μέσα στο αεροπλάνο και πού είναι πιο ασφαλές να καθίσετε;

Όταν ξεσπά μια επιδημία είναι φυσιολογικό να είμαστε πιο διστακτικοί με το να μπαίνουμε στο αεροπλάνο. Όμως είναι ακόμα πιο ανησυχητικό όταν κυκλοφορούν δυο σοβαρές ιώσεις την ίδια περίοδο. Τον τελευταίο καιρό ο κόσμος έχει αναστατωθεί εξαιτίας του νέου κορονοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα είναι περίοδος έξαρσης ιώσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Γνωρίστε τα πάντα για τον κοροναϊό και τα ταξίδια!

Τα μεγάλα αεροδρόμια ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να περνάνε από έλεγχο τους επιβάτες για τον κορονοϊό και περισσότερες από τριάντα αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta, American και United έχουν σταματήσει τις πτήσεις προς την Κίνα. Παρόλα αυτά, αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν παρηγοριά για όσους πρέπει να μπουν στο αεροπλάνο. Εξάλλου, μπορείτε να αποφύγετε αυτόν που φτερνίζεται στην ουρά της καφετέριας, αλλά όταν βρίσκεστε σε ένα ιπτάμενο μεταλλικό κουτί δεμένοι με ζώνη ασφαλείας, τότε είστε αφημένοι στη μοίρα σας. Και παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολλά να μάθουν σχετικά με τον κορονοϊό που ξεκίνησε από την Ουχάν, γνωρίζουν αρκετά σχετικά με παρόμοιους κορονοϊούς και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού όπως η γρίπη. Ας μάθουμε λοιπόν μερικές πληροφορίες παραπάνω όπως τις παρουσίασε το National Geographic.

Πώς μεταδίδονται οι ασθένειες του αναπνευστικού;

Αν συνηθίζετε να βάζετε το χέρι σας μπροστά όταν φτερνίζεστε ή αποφεύγετε ένα συνάδελφο στο γραφείο την ώρα που βήχει, τότε ήδη γνωρίζετε τα βασικά για το πώς μεταδίδονται οι ασθένειες του αναπνευστικού. Όταν ένα άτομο που νοσεί βήχει ή φτερνίζεται, αποβάλλει σταγονίδια από σάλια, βλέννα και άλλα σωματικά υγρά. Αν πέσει κάποιο από αυτά τα σταγονίδια πάνω σας ή αν τα αγγίξετε και μετά αγγίξετε το πρόσωπό σας, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα κολλήσετε.

Αυτά τα σταγονίδια δεν επηρεάζονται από τον αέρα που φυσά μέσα σε ένα χώρο, αλλά, αντίθετα, πέφτουν κοντά από εκεί που ξεκίνησαν. Ο χρόνος και η απόσταση μετράνε. Οι ασθένειες του αναπνευστικού μπορούν να μεταδοθούν και μέσω επιφανειών στις οποίες προσγειώνονται τα σταγονίδια, όπως αεροπορικές θέσεις και δίσκοι. Το πόσο κρατούν αυτά τα σταγονίδια εξαρτάται και από τα ίδια αλλά και από την επιφάνεια. Οι ιοί μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά το πόσο ζουν πάνω σε επιφάνειες, αφού μπορεί να επιβιώσουν από ώρες μέχρι μήνες.

Επίσης, υπάρχουν αποδείξεις για το ότι οι ιώσεις του αναπνευστικού μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα σε μικρά, ξηρά σωματίδια που λέγονται αεροζόλ. Αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσής τους, αφού οι ιοί γίνονται λιγότερο μολυσματικοί αν αφεθούν στον ξηρό αέρα για πολύ, αφού επιβιώνουν καλύτερα σε υγρό περιβάλλον.

Τι σημαίνει αυτό για τα αεροπλάνα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ακόμα κι αν κάθεται κανείς στο αεροπλάνο και να τον χωρίζουν δυο σειρές από καθίσματα από ένα άτομο που νοσεί θεωρείται επαφή. Αλλά κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν είμαστε μόνο καθιστοί, αλλά πηγαίνουμε στο μπάνιο, τεντώνουμε τα πόδια μας και παίρνουμε πράγματα από τους χώρους πάνω από τα καθίσματα μας. Για την ακρίβεια, όταν ξέσπασε ο κορονοϊός το 2003 (SARS) ένας επιβάτης της πτήσης από το Χονγκ Κονγκ στο Πεκίνο μόλυνε άτομα που τους χώριζαν περισσότερες από τις δυο σειρές θέσεων που ορίζει το Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με βάση το περιστατικό αυτό, μια ομάδα επιστημόνων διεξήγαγαν έρευνα για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι τυχαίες κινήσεις μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου μπορούν να μεταβάλουν την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μεταξύ των επιβατών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι επιβάτες σηκώνονται από τη θέση τους κάποια στιγμή, είτε για να πάνε στην τουαλέτα είτε για να πάρουν κάτι από το χώρο των αποσκευών τους.

Οι επιβάτες που ήταν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν ήταν αυτοί που κάθονταν στο παράθυρο. Μόνο το 43% από αυτούς σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, σε αντίθεση με το 80% όσων κάθονταν στο διάδρομο. Επομένως, όσοι κάθονταν δίπλα στο παράθυρο είχαν λιγότερες επαφές με άλλους σε σύγκριση με όσους κάθονταν σε άλλες θέσεις.

Το να επιλέγει κανείς τη θέση δίπλα στο παράθυρο και το να αποφύγει να σηκωθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης μιας μολυσματικής ασθένειας. Όσοι κάθονται στο διάδρομο, όχι μόνο σηκώνονται πιο συχνά, αλλά έρχονται και σε επαφή με περισσότερο κόσμο που περνά από δίπλα τους.

Αεροπλάνο και κορονοϊός θέσεις
Αεροπλάνο και κορονοϊός ασφαλείς θέσεις

Τι σημαίνει αυτό για το νέο κορονοϊό;

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν πώς ακριβώς μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός, αλλά πιστεύουν ότι όσα αναφέρει αυτή η έρευνα ισχύουν και για τη νέα επιδημία. Όλοι οι προηγούμενοι κορονοϊοί είχαν ως τρόπο μετάδοσης τα σταγονίδια, επομένως το πιθανότερο είναι να συμβαίνει το ίδιο και με αυτόν. Κι από ό,τι φαίνεται, ο νέος κορονοϊός έχει πολλές ομοιότητες με το SARS . Και οι δυο ιοί είναι ζωονοσογόνοι, που σημαίνει ότι ξεκίνησαν από τα ζώα (κυρίως τρωκτικά) κι έπειτα άρχισαν να μεταδίδονται στους ανθρώπους. Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κι έχουν μακρά περίοδο επώασης (μέχρι 14 ημέρες), σε αντίθεση με τις 2-4 ημέρες της γρίπης, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να είναι άρρωστος και να μεταδίδει την ασθένεια πριν καν εμφανίσει συμπτώματα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ