Κοροναϊός και ταξίδια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Με τον κοροναϊό να έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, η ανησυχία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη για όσους ταξιδεύουν όχι μόνο προς την Κίνα ή τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, αλλά και γενικότερα. Εμείς έχουμε συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε αν χρειαστεί να ταξιδέψετε, που περιλαμβάνουν από το πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας όταν ταξιδεύετε μέχρι την αποζημίωση για την πτήση σας.

- Advertisement -

Χρήσιμες πληροφορίες για τον κοροναϊό και τα ταξίδια

1. Η επίσημη ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει να αποφεύγουμε να ταξιδέψουμε στην επαρχία Χουμπέι

Το υπουργείο εξωτερικών της Μ. Βρετανίας και οι επίσημοι φορείς όλων των κρατών συμβουλεύουν τον κόσμο να μην ταξιδέψει στην επαρχία Χουμπέι και την πόλη Ουχάν. Αναφέρουν ότι η παροχή ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση προβλημάτων υγείας θα είναι πολύ δύσκολη. Αν κάποιος βρίσκεται στην Ουχάν και πρέπει να φύγει, καλό είναι να επικοινωνήσει με την πρεσβεία της χώρας του.

2. Βρίσκεστε ήδη στην ενδοχώρα της Κίνας; Να αναμένετε να επηρεαστούν όλα τα ταξιδιωτικά πλάνα σας

Στις 23 Ιανουαρίου οι αρχές της Ουχάν έκλεισαν όλος τους χώρους μεταφοράς, όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς λεωφορείων. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εφαρμόζονται και σε άλλες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι και τα ταξίδια προς την Κίνα είναι πλέον δύσκολα. Κινέζικα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν βγάλει ειδικά πακέτα για χώρες του εξωτερικού που απευθύνονται σε Κινέζους πολίτες. Επικοινωνήστε με την τοπική πρεσβεία για συμβουλές.

Κοροναϊός - αεροδρόμια και ταξίδια

3. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν επιστροφή χρημάτων για τις πτήσεις

Οι British Airways, Air China, Cathay Pacific και άλλες αεροπορικές αποζημιώνουν τους επιβάτες για τα ταξίδια από και προς την Κίνα. Σύμφωνα με την British Airways, είναι κατανοητό αν θέλει κάποιος να αλλάξει το πρόγραμμά του ως επακόλουθο από το ξέσπασμα του Κοροναϊού στην Κίνα. Οι επισκέπτες πρέπει απλά να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία τους και να ζητήσουν αποζημίωση. Δείτε και τα προληπτικά μέτρα που παίρνουν κατά του κοροναϊού στα αεροδρόμια!

4. Πώς εξαπλώνεται ο Κοροναϊός;

Σπανίως οι ιοί μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Αυτό όμως συνέβη στην περίπτωση του Κοροναϊού, αφού οι πρώτοι άνθρωποι που νόσησαν έτυχε να φάνε θαλασσινά από μια αγορά τροφίμων στην Ουχάν. Από εκεί και πέρα ο ιός άρχισε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως συμβαίνει με κάθε ιό.

Αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας για να προστατευτεί:

  • να πλένετε τακτικά τα χέρια σας
  • να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό χεριών
  • να μαγειρεύετε καλά το κρέας και τα αυγά
  • να αποφεύγετε την κοντινή επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα επίμονης ασθένειας του αναπνευστικού
  • τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή

5. Το να φοράτε μάσκα δεν είναι όσο αποτελεσματικό πιστεύετε

O Eric Toner, επιστήμονας στο Παν/μιο John Hopkins ανέφερε στο Insider ότι οι μάσκες δεν είναι αποτελεσματικές. Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι εκτός από τις περιπτώσεις των παρόχων υγείας, το να φορά κανείς μάσκα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην προστασία από μολυσματικές ασθένειες. Σε κάθε περίπτωση η καλή προσωπική υγιεινή μπορεί να προστατέψει εσάς και τους γύρω σας.

6. Να είστε ενημερωμένοι για τις τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες

Όλα τα αεροδρόμια του κόσμου εφαρμόζουν ελέγχους με σαρωτή για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας. Οι πτήσεις από την Ουχάν προς τις ΗΠΑ αλλάζουν δρομολόγια σε ένα από τα πέντε αεροδρόμια, ενώ υπάρχουν και αρκετές ακυρώσεις πτήσεων. Εφόσον ο ιός εξαπλώνεται, ενημερωθείτε από την αεροπορική σας για τις τελευταίες οδηγίες. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τα σχέδιά σας.

7. Αν ταξιδεύετε προς το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη κι άλλες Ασιατικές χώρες

Υπάρχουν περιστατικά του ιού στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και πολλές άλλες ασιατικές χώρες, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη. Όσοι ταξιδεύουν προς την Ασία θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα αλλά να μην πανικοβάλλονται! Να φροντίζετε για την καλή υγιεινή σας και να προσπαθείτε να πληρώνετε με κάρτα ανέπαφα αποφεύγοντας να αγγίζετε χρήματα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Διαβάστε περισσότερα travel news στο Travelstyle.gr!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ