Ενημερώθηκε στις 20 Μαΐου 2019, 14:55

Η Πόλη του Μεξικού, μια αρχαία αυτοκρατορία έχει μετατραπεί σε μαζική, σύγχρονη μητρόπολη. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι περιδιαβαίνουν τους δρόμους μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις παγκοσμίως.

Πολύβουη, προσφέρει νόστιμο φαγητό, μεγάλες αγορές και πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εικόνες πλούτου έρχονται να αντισταθμίσουν την φτώχεια στη μεγάλη πρωτεύουσα.

- Advertisement -

Γνωρίστε καλύτερα την Πόλη του Μεξικού αφού:

1. Μπορεί να σας κάνει να πετύχετε ένα ιδιόμορφο παγκόσμιο ρεκόρ

Η πόλη αυτή είναι το ιδανικό μέρος, αφού συγκεντρώνει τόσο κόσμο στο ίδιο μέρος, πρόθυμο να σπάσει κάθε ρεκόρ. Ενδεικτικά η πόλη έχει το ρεκόρ των περισσότερων ανθρώπων που φιλιούνται ταυτόχρονα (39,879 άτομα), τα περισσότερα άτομα που χορεύουν το “Thriller” του Μάικλ Τζάκσον την ίδια στιγμή (13,597 άτομα) σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες.

107 travel tips από τον Τάσο Δούση μετά από 25 χρόνια ταξιδιών!

2. Είναι ένα μέρος που οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι

Για χρόνια η Λατινική Αμερική δεμένη με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έτεινε να υιοθετεί μια πιο συντηρητική στάση, σε ότι αφορά την ομοφυλοφιλία. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει αφού είναι νόμιμοι οι γάμοι και η υιοθεσία παιδιού από άτομα του ίδιου φύλου. Επίσης αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ομόφυλα ζευγάρια ενώ το 2010 η πόλη πρόσφερε ένα δωρεάν μήνα του μέλιτος στο πρώτο ζευγάρι της Λατινικής Αμερικής που θα πραγματοποιούσε το γάμο του εκεί.

3. Καταρρίπτει σιγά σιγά τον μύθο μιας πόλης γεμάτη νέφος

Η ρύπανση στην πόλη, είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, τέτοιες που τα παιδιά ζωγράφιζαν εικόνες με τον ουρανό χρωματισμένο γκρι και όχι μπλε.

Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης – μια κοιλάδα ανάμεσα σε βουνά – αλλά και τον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, την καθιστά μια από τις πόλεις με τους περισσότερους ρύπους. Η κυβέρνηση με νέα προγράμματα που ελέγχουν την κίνηση των οχημάτων και ενθαρρύνουν την μετακίνηση με το ποδήλατο και άλλα μέσα, έχει καταφέρει να μειώσει το πρόβλημα στο ελάχιστο.

4. Χτίστηκε πάνω σε μια λίμνη

Είναι δύσκολο να το φανταστούμε, αλλά στη θέση αυτής της τσιμεντούπολης, υπήρχε μια μεγάλη λίμνη. Οι Αζτέκοι ανέπτυξαν έναν τεράστιο πολιτισμό εκεί με πρωτεύουσα την πόλη Τενοτσιτλάν. Αυτή η πόλη άνθησε μέχρι την ισπανική κατάκτηση. Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Ισπανούς το 1521, η πόλη καταστράφηκε και πάνω στα ερείπια, χτίστηκε η Πόλη του Μεξικού, αφού χρησιμοποιήθηκαν οι δρόμοι και τα κανάλια της και αποστράγγισαν την λίμνη.

5. Βυθίζεται

Το έδαφος στο οποίο έχει κτιστεί η πόλη δεν είναι και το καλύτερο μέρος για κατασκευές κτιρίων. Με τρανταχτά παραδείγματα αυτής της εκτίμησης εμβληματικά κτίρια της πόλης, όπως ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός ο οποίος έχει αναμφισβήτητα κεκλιμένη κλίση.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η πόλη βυθίζεται 10 εκατοστά (4 ίντσες) ανά έτος . Μια πρόσφατη κυβερνητική έκθεση εκτιμά ότι η Πόλη του Μεξικού έχει βυθιστεί 10 μέτρα (32,8 πόδια) τα τελευταία 60 χρόνια.

6. Φιλοξενεί έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη

Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes κατοχυρώθηκε στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο για τέσσερα χρόνια, έχει εγκατασταθεί εκεί. Κατακτώντας τη δεύτερη θέση πλουσίων παγκοσμίως και με εκτιμώμενη περιουσία τα 71,4 δισ. δολάρια, ο Σλιμ ζει στην Πόλη του Μεξικού με την οικογένειά του και πολλές από τις επιχειρήσεις του έχουν τη βάση τους στο κέντρο της πόλης.

Εάν επιλέξετε την μεξικάνικη κινητή τηλεφωνία, είναι πολύ πιθανό να συνδεθείτε με την Telcel, εταιρεία του Σλιμ, η οποία ελέγχει το 70 % της αγοράς του Μεξικού. Ο ίδιος έχει συμβάλλει κατά πολύ στην ανοικοδόμηση της ιστορικής πόλης τα τελευταία χρόνια.

Μαρόκο: 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις αυτό το μαγικό ταξίδι!

7. Είναι ασφαλέστερο από άλλα μέρη της χώρας

Πολλοί Μεξικανοί απέφευγαν να ταξιδεύουν στην πρωτεύουσά τους, φοβούμενοι το ανερχόμενο έγκλημα. Οι επιθέσεις και οι απαγωγές εξακολουθούν να απασχολούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, αλλά το ποσοστό ανθρωποκτονιών συμβαδίζει με άλλες μητροπόλεις του κόσμου.

Την πρωτιά σε φαινόμενα βίας και ναρκωτικών έχουν κερδίσει πλέον άλλα μέρη, αφού πλέον η Πόλη του Μεξικού θεωρείται ως ένας από τους πιο ασφαλής προορισμούς της χώρας.

8. Δεν είναι μόνο η πόλη των τάκος και της τεκίλας

Μην περιμένετε να συναντήσετε μια πόλη γεμάτη με αλυσίδες Tex-Mex, αφού πλέον το γαστρονομικό σκηνικό έχει αλλάξει με την εμφάνιση ποιοτικών εστιατορίων, σικ ξενοδοχείων και την ομολογία κορυφαίων σεφ πως είναι  ο κατεξοχήν προορισμός γαστρονομικής έμπνευσης. Το Pujol ένα σικ εστιατόριο στη γειτονιά Polanco της πόλης , κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου.

Το πιο εύκολο πράγμα θα είναι να βρείτε τεκίλα, αλλά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Mezcal και το Pulque. Και τα τρία αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται από την ζύμωση του χυμού των φυτών ‘αγαύης’. Στην Ελλάδα το εν λόγω φυτό, που κατάγεται από το Μεξικό, είναι γνωστό ως «αμάραντος». Αν και μεξικανικής καταγωγής η αγαύη έχει ελληνικότατο όνομα, προερχόμενο από την ελληνική μυθολογία. κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης. Η τεκίλα προέρχεται από την μπλε αγαύη. Το Mezcal προέρχεται από διάφορα είδη του φυτού όπως και το Pulque ποτό 2000 ετών, από τους Αζτέκους.

9. Έχει ένα γρήγορο, φθηνό και συναρπαστικό μέσο

Ενώ πολλοί επιχειρηματίες και ξένοι που ζουν στην πόλη επιλέγουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή ταξί, το μετρό της Πόλης του Μεξικό συνεχίζει να είναι το πιο διαδεδομένο μέσο μετακίνησης των κατοίκων.

Οι διαμαρτυρίες μετά την ανακοίνωση των αρχών για αύξηση των εισιτηρίων, δεν ήταν επιτυχείς. Παρόλα αυτά το μετρό παραμένει το πιο φθηνό μέσο, μόνο 5 pesos (40 cents) το εισιτήριο.

Το μετρό δεν αποτελεί μόνο μέσο μετακίνησης από το ένα σημείο σε άλλο, αλλά και οι σταθμοί των συνολικά 12 γραμμών του μετρό αποτελούν από μόνοι τους προορισμό. Καταστήματα , βιβλιοθήκες, εκθέσεις έργων τέχνης, ακόμη και εργαστήρια υπολογιστών υπάρχουν στο εσωτερικό. Ενδεικτικά μια σήραγγα πεζών ανάμεσα σε δύο σταθμούς του μετρό, στην καρδιά της πόλης μπορεί να υπερηφανεύεται για την ύπαρξη πάνω από 40 βιβλιοπωλείων.

10. Δεν είναι μόνο μια θορυβώδης τσιμεντούπολη

Εάν χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τη φασαρία , αρκεί μόνο μια μικρή διαδρομή με το μετρό στην Πόλη του Μεξικού, για να δείτε μέρη και που θα σας κάνουν να αισθανθείτε πως ταξιδεύετε στο χρόνο.

Γειτονιές όπως το ‘San Angel’ και το ‘Coyoacan με τους πλακόστρωτους δρόμους, τα όμορφα κτίρια και τα γραφικά καφενεδάκια θα σας δώσουν την ευκαιρία να ξεφύγετε σε μια άλλη πραγματικότητα και να πάρετε μια ανάσα ανανέωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ