Εθνικό πάρκο Mercantour Γαλλία

Με τις χιονισμένες Άλπεις και την κοιλάδα με τους κόκκινους βράχους, το Εθνικό Πάρκο Mercantour της Γαλλίας είναι ένα κέντρο βιοποικιλότητας, σύμφωνα με το National Geographic.

Σε λιγότερο από μια ώρα από τη Νίκαια, το Εθνικό Πάρκο της Mercantour είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη, η τελευταία άγρια γη στις Άλπεις. Αποτελείται από οχτώ κοιλάδες που εκτείνονται σε 772 μίλια, είναι ένα παγκοσμίως γνωστό κέντρο βιοποικιλότητας. Ενώ η Κυανή Ακτή υποδέχεται πάνω από 11 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, λιγότερο από το ένα δέκατο επισκέπτονται τη Mercantour, έναν ασυνήθιστο παράδεισο χλωρίδας και πανίδας, με το μισό αριθμό ειδών φυτών που είναι γνωστά στη Γαλλία.

Mercantour Γαλλία

Ιστορία 300 εκατομμυρίων ετών

Σηματοδοτώντας την 40ή επέτειο φέτος, η Mercantοur είναι ένα από τα 10 εθνικά πάρκα της Γαλλίας. “Η γεωγραφία της είναι ασυνήθιστη και αντιπροσωπεύει 300 εκατομμύρια χρόνια ιστορία”, αναφέρει ο διευθυντής του πάρκου, Κριστόφ Βιρέ. “Μπορείτε να βρείτε τόσο διαφορετικά τοπία που θα πιστέψετε ότι βρίσκεστε δίπλα σε σπουδαία κάποια λίμνη του Θιβέτ ή στην κορυφή των Ρόκις στο Κολοράντο”.

Το πάρκο αναδεικνύει επίσης, ένα μοναδικό κι εκατοντάδων ετών πολιτισμό, με 20.000 κατοίκους να ζουν σε μια προστατευόμενη ζώνη δίπλα στην καρδιά του πάρκου. Οι παραδόσεις του βουνού είναι ζωντανές: οι βοσκοί καθοδηγούν κοπάδια, οι μελισσοκόμοι ασχολούνται με τα μελίσσια, και οι τυροκόμοι μεταφέρονται με τις αγελάδες τους σε τοποθεσίες με μεγάλο υψόμετρο το καλοκαίρι.

Mercantour Γαλλία

“Αν δεν είχε δημιουργηθεί αυτό το πάρκο, είναι πιθανό όλα αυτά τα άγρια βουνά να είχαν μετατραπεί σε θέρετρα για σκι”, αναφέρει ο Βιρέ. “Σήμερα, ο καθένας αναγνωρίζει ότι το πάρκο αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, λόγω της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας οικοτουρισμού, κάτι που ευνοεί τους κατοίκους του πάρκου”.

Πώς να το επισκεφτείτε

Το ταξίδι σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μερικά από τα “κρυμμένα χωριά” του πάρκου, αρχαία χωριουδάκια που εναλλάσσονται απότομα με βουνοκορφές. Το Belvédère είναι η πύλη για την κοιλάδα Gordalasque, με τα πλακόστρωτα δρομάκια της να δίνουν τη σκυτάλη σε εκπληκτικά ορεινά μέρη. Με τις υπέροχες πλαγιές να το περιβάλλουν, το προσφάτως ανακαινισμένο Rimplas είναι μια πολύχρωμη συλλογή από σπίτια με στέγες από τοπική κόκκινη πέτρα. Τέλος, η Roubion είναι ένα προπύργιο που αγγίζει τον ουρανό, με θέα την κοιλάδα Tinée. Το χωριό Saint-Martin-Vésubie αποτελεί μια καλή βάση για να εξερευνήσει κανείς το εθνικό πάρκο, με τη γειτονική κοιλάδα Vésubie, γνωστή ως “η Ελβετία της Νίκαιας”.

Ο γκρίζος λύκος

H Mercantour είναι το μέρος της Γαλλίας όπου ο γκρίζος λύκος έκανε την επανεμφάνισή του στη Γαλλία, διασχίζοντας τα ιταλικά σύνορα το 1992, αφού κυνηγήθηκε μέχρι εξαφάνισης στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα το εθνικό πάρκο έχει θεσπίσει μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο ποιμενισμός μπορεί να συνυπάρξει με τον συντηρητισμό: οι αγρότες ασφαλίζονται και αποζημιώνονται αν κάποιο από τα ζώα τους γίνει βορά λύκου.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να επισκεφτούν τη Mercantour από τα τέλη Ιούνη μέχρι το Σεπτέμβριο για να αποφύγουν τη βαθιά χιονόπτωση στα ψηλά βουνά της περιοχής τον υπόλοιπο χρόνο. Σε χαμηλότερα υψόμετρα, τον Απρίλιο και το Μάϊο υπάρχει αφθονία αγριολούλουδων, ενώ μπορείτε να μείνετε σε διαφορετικό καταφύγιο κάθε βράδυ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ