Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
23.7 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΔωδεκάνησαΤα μεσαιωνικά τείχη και το κάστρο της Ρόδου

Τα μεσαιωνικά τείχη και το κάστρο της Ρόδου

Πραγματοποιήστε ένα φανταστικό οδοιπορικό στην ιστορία του νησιού μέσα από μια επίσκεψη σε δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του. Σε αυτά θα παρατηρήσετε από κοντά το στίγμα που άφησε ο δυτικός πολιτισμός που εδραιώθηκε στη Ρόδο, και επηρρέασε την πολιτιστική κληρονομιά, τη γλώσσα, την Τέχνη, αλλά φυσικά, και την αρχιτεκτονική.

Αποτέλεσμα εικόνας για παλια πολη ροδος

- Advertisement -

Μην ξεχνάτε ότι είναι ένα νησί όπου οι θρύλοι και οι μύθοι με παραμύθια και ιππότες ζωντανεύουν στα περισσότερα σημεία του!

Μεσαιωνικά Τείχη

Αποτέλεσμα εικόνας για μεσαιωνικα τειχη

Η πρώτη οχύρωση της Παλιάς Πόλης της Ρόδου ήταν βυζαντινή, κατασκευασμένη τον 7ο αιώνα και χώριζε την πόλη σε τρία μέρη, την Ακρόπολη, την Άνω Πόλη και την Κάτω Πόλη, ή αλλιώς μπούργκο. Την περίοδο της κυριαρχίας του νησιού από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών τα τείχη επεκτάθηκαν κατά τα 2/5 της αρχικής βυζαντινής έκτασης. Στις αρχές του 12ου αιώνα, το τείχος, απέκτησε μια έκταση 175.000 τ.μ. επιπλέον. Από το 1309, όταν καταλήφθηκε από τους Ιππότες και έγινε διοικητικό και πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, η Ρόδος είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα του νέου κράτους, τις προσκλήσεις και τις απειλές των ισλαμικών φύλων. Τα ισχυρά τείχη αντιστάθηκαν στην πολιορκία του Μωάμεθ του Πορθητή το 1480, με αποτέλεσμα την ήττα της τουρκικής δύναμης. Τα μεσαιωνικά τείχη της Ρόδου έχουν μήκος περίπου 5 χλμ. και πλάτος 12 μ., επάλξεις, πυργίσκους και τάφρο καθώς και Πύλες με γέφυρες. Σημαντικό σημείο στην οχύρωση της Παλιάς Πόλης είναι η “Κόκκινη Πύλη” όπου ο θρύλος λέει ότι σφαγιάστηκαν χιλιάδες χριστιανοί από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Μεγάλο Κάστρο ή Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Αποτέλεσμα εικόνας για καστρο μεγαλου μαγιστρου

Το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας των Ιωαννιτών στο νησί είναι  το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που δεσπόζει, έτσι  εντυπωσιακό και επιβλητικό, πετρόχτιστο με εικόνες που “προδίδουν” την καταγωγή του. Χτισμένο στη θέση της Ακρόπολης της Αρχαίας Ρόδου, στην αρχική θέση του ναού του Ήλιου, το παλάτι δημιουργήθηκε κατά τον 14ο αιώνα από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, αποτελώντας το ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου,  Pierre D’Aubusson,  λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως διοικητήριο της πόλης. Το παλάτι καταστράφηκε το 1856 και κατασκευάστηκε ξανά από τους Ιταλούς, οι οποίοι ακολούθησαν τα αρχικά σχέδιά του, και αποτέλεσε το διοικητήριο, πολιτικό κέντρο  και κατοικία φυσικά  του Ιταλού κυβερνήτη. Σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον  του επισκέπτη είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα, τα μεσαιωνικά έπιπλα, οι κίονες με τα κιονόκρανα, τα αγάλματα της ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου που στολίζουν τους διαδρόμους, η γοτθική αρχιτεκτονική και τα οικόσημα που βρίσκονται διάσπαρτα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους του  πολυτελούς, ιστορικού κτίσματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδος παναγια καστρου

Επίσης τριγύρω ο ταξιδιώτης θα κάνει ένα νοητό ταξίδι στην εποχή του Μεσαίωνα και με τα σπίτια που στέκονται ακόμα από εκείνη την εποχή, τα Ιταλικά και Ενετικά κτίσματα που στεγάζονταν διάφοροι φορείς, την Πύλη του Αγίου Παύλου στο παλιό λιμάνι, καθώς επίσης και με τα ερείπια της εκκλησίας της Παναγίας.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,573 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ