Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
39 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΠελοπόννησοςΜεσσηνία: Το μοναδικό νησί στην Ελλάδα σε σχήμα... καρδιάς & ένα...

Μεσσηνία: Το μοναδικό νησί στην Ελλάδα σε σχήμα… καρδιάς & ένα road trip σε μια μαγευτική διαδρομή!

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα νησί που έχει σχήμα καρδιάς και όχι μόνο… Άγρια βλάστηση και τιρκουάζ νερά αποκαλύπτονται και ένα μοναδικό road trip σας προκαλεί να γνωρίσετε μια μαγευτική διαδρομή στη Μεσσηνία

Σε μια έκταση 8.500 στρεμμάτων, ανοιχτά της Μεθώνης, η νήσος Σαπιέντζα διαθέτει μοναδικό στη Μεσόγειο βοτανικό πλούτο, με πλατύφυλλα που ενώ στην ελληνική επικράτεια απαντώνται σε μορφή θάμνου, στο νησί είναι δένδρα που ξεπερνούν ακόμη και τα 12 μέτρα!

- Advertisement -

Προστατευόμενος τόπος το νησί αυτό ξεχωρίζει για το σχήμα του, που μπορείς να το ανακαλύψεις μόνο από ψηλα, με εικόνες που θα σας καθηλώσουν!

Σαπιέντζα θα πει “σοφία”

Κατά τους Ενετούς, σοφία ήταν η αρετή που έπρεπε να έχει κάθε ναυτικός για να μπορέσει να ταξιδέψει με ασφάλεια στα νερά ανοιχτά της Μεθώνης. «Navigare con sapienza» σημείωναν στους χάρτες της εποχής. Και η λέξη «σοφία» έπεφτε πάνω στο νησάκι. Έτσι πήρε και το όνομά του.

Σαπιέντζα νησί Μεσσηνίας σε σχήμα καρδιάς

Από την αρχαιότητα ήταν ναυτικό πέρασμα, καθώς εκεί περνούσε ο ναυτικός δρόμος που ένωνε την Ιταλία με τη Μέση Ανατολή. Από την αρχαιότητα και στα χρόνια του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας το νησί αποτελούσε αγκυροβόλιο για τους στόλους. Μετά την υπογραφή της «συνθήκη της Σαπιέντζας» το 1209 το αγκυροβόλιο ανέλαβαν οι Βενετοί.

Σήμερα στον βυθό της θάλασσας κείτονται δεκάδες ναυάγια πλοίων, που χτύπησαν στα απότομα βράχια κατά το πέρασμα τους από το νησί. Ανάμεσα τους και γερμανικά καράβια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βυθίστηκαν από το περίφημο υποβρύχιο «Παπανικολής». Μάλιστα, η τοποθεσία «Καράβια» πήρε την ονομασία της από τα πλοία που βύθισε το θρυλικό υποβρύχιο. Τα πιο εντυπωσιακά είναι το ναυάγιο των «Κιόνων» και το ναυάγιο των «Σαρκοφάγων».

Οι κίονες ανακαλύφτηκαν το 1920 στον βυθό της Σαπιέντζας και πιθανόν προέρχονταν από το περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισαρεία της Παλαιστίνης. Ήταν κατασκευασμένοι από γρανίτη και είχαν φορτωθεί στα πλοία από τους Βενετούς για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη μετά τη καταστροφή της πόλης. Τελικά δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους καθώς βυθίστηκαν στα νερά της Σαπιέντζας.

Οι μαγευτικές “Πελοποννησιακές Οινούσσες”!

Η νήσος Σαπιέντζα μαζί με τη Σχίζα και την Αγιαμαριανή (Αγία Μαρίνα) συγκροτούν τις πελοποννησιακές Οινούσσες, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου. Ακόμη και σήμερα, τα νερά αυτά θεωρούνται δύσκολα. Θαλάσσια ρεύματα, άνεμοι και δύσκολα βράχια αναγκάζουν τους ναυτικούς να προσέχουν όταν πλέουν στη άκρη της Μεσσηνίας.

Σαπιέντζα

Η Σαπιέντζα είναι ακατοίκητο νησί και προσφέρει φιλοξενία σε σπάνια πουλιά και ζώα τα οποία βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Το δασαρχείο Καλαμάτας ελέγχει τον αριθμό τους και ορίζει κάθε χρόνο με αυστηρούς όρους την δυνατότητα για κυνήγι.

Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση βρίσκεται η Σπαρτόλακκα, μια κόκκινη κοιλάδα που οφείλει το χρώμα της στην απολιθωμένη γύρη των φυτών. Τα πιο ιδιαίτερα ζώα είναι οι κρητικοί αίγαγροι, γνωστά και ως κρι-κρι, τα οποία εισήχθησαν στο νησί το 1986. Τα σπάνια πουλιά στον φάρο της Σαπιέντζας απολαμβάνουν το τοπίο.

Ο ιστορικός φάρος του νησιού

Ένας φάρος στέκει αγέρωχος στο νησί, που δεν έχει φαροφύλακα και φωτοβολταϊκά συστήματα τον ηλεκτροδοτούν όλο τον χρόνο.

Σαπιέντζα Μεσσηνία

Χτίστηκε το 1886 με διαταγή της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, η οποία επιστράτευσε τους καλύτερους αρχιτέκτονες μηχανικούς της εποχής για να τον κατασκευάσουν. Ο φάρος ήταν ο δυνατότερος της Μεσογείου, αφού η εμβέλειά του έφτανε γύρω στα 50-55 ναυτικά μίλια. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πρώτοι που ανέβηκαν στο νησί ήταν οι Ιταλοί κατακτητές, οι οποίοι για να ξεγελάσουν τις νηοπομπές μείωσαν την εμβέλειά του. Σήμερα ο φάρος πραγματοποιεί τρεις αναλαμπές στα 17 δευτερόλεπτα.

Road trip στη Μεσσηνία: Η διαδρομή που θα σας μαγέψει!

Τι θα λέγατε για ένα ενδιαφέρον road trip λίγων ημερών στην όμορφη Μεσσηνία; Εμείς σας προτείνουμε ένα πολύ ωραίο ταξίδι µε πρώτο σταθμό την Κυπαρισσία και από εκεί ακολουθώντας μια παραθαλάσσια διαδρομή να φτάσετε μέχρι τη Στούπα! Μαγευτικά τοπία, φύση, θάλασσα, ωραίο φαγητό, προσεγμένη διαμονή, ξεκούραση και ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα για να φορτίσετε τις μπαταρίες σας!

Πρώτη στάση η Κυπαρισσία

Κυπαρισσία, road trip Μεσσηνία
Κυπαρισσία

Ξεκινήστε από την Αθήνα µε πρώτο προορισμό και αφετηρία του road trip την όμορφη Κυπαρισσία. Απέχει από την πρωτεύουσα 245 χιλιόμετρα και θα φτάσετε σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά. Με αφετηρία λοιπόν την Κυπαρισσία θα ξεκινήσετε την πανέµορφη παραλιακή διαδροµή µε την παρέα σας!

Μόλις φτάσετε, θα σας εντυπωσιάσει αµέσως ο παραθαλάσσιος αυτός τόπος που ξεχωρίζει για τη µοναδικότητά του, µε τις αναρίθµητες οµορφιές που απολαµβάνουν καθηµερινά οι περίπου 5.000 κάτοικοί του. Ξεκουραστείτε, δοκιµάστε τοπικές γεύσεις και µετά περπατήστε στον παραδοσιακό οικισµό, την «επάνω πόλη» όπως τη λένε οι ντόπιοι, και αγναντέψτε τη θέα από το κάστρο.

Χτισµένη σε αµφιθεατρική θέση, η Κυπαρισσία απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Ψυχρό και αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Με διάσπαρτα γραφικά χωριουδάκια στα πέριξ (Βρύσες, Μουριατάδα κ.ά.), η πόλη είναι ένας δηµοφιλής τουριστικός προορισµός για όλο τον χρόνο! Διανυκτερεύστε εδώ σε έναν από τους όµορφους, κοµψούς ξενώνες και την επόµενη µέρα συνεχίστε το road trip!

Κατευθυνθείτε προς Γιάλοβα

Γιάλοβα πεζόδρομος
Ο πεζόδρομος στη Γιάλοβα, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση

Από την Κυπαρισσία πάρτε το αυτοκίνητο και την παρέα σας και συνεχίστε νότια για σχεδόν 43 χλμ. (περίπου 40 λεπτά) μέχρι τη γραφική Γιάλοβα. Κάντε στάση σε αυτό τον must προορισμό που κυρίως τα καλοκαίρια συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες χάρη στις ομορφιές του. Ο παραθαλάσσιος οικισμός µε τα καταγάλανα νερά βρίσκεται χτισμένος στον μυχό του όρμου Ναυαρίνου απέναντι από την Πύλο και παρουσιάζει εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον, μιας και αποτελεί σταθμό μετανάστευσης πολλών πουλιών.

Ο επισκέπτης μαγεύεται από το φυσικό τοπίο, τη µεγάλη ποικιλία από εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες, ενώ είναι ιδανικός προορισµός για οικογένειες. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τη λιµνοθάλασσα της Γιάλοβας, έναν από τους σηµαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, που βρίσκεται ανάµεσα στη Γιάλοβα και τον όρµο της Βοϊδοκοιλιάς, σε µια έκταση 6.000 στρεµµάτων. Γνωστή και ως Διβάρι, η λιµνοθάλασσα αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ιδιαίτερα µεταναστευτικών πουλιών, όπως φλαµίγκο, ερωδιοί, κορµοράνοι κ.ά.

Επόμενη στάση η όμορφη Πύλος

Πύλος, road trip Μεσσηνία
Πύλος

Αργότερα την ίδια ηµέρα ή την επόµενη ξεκινήστε από τη Γιάλοβα για την Πύλο. Με κατεύθυνση ακόµα πιο νότια, θα φτάσετε µόλις σε 12 λεπτά, αφού απέχουν µεταξύ τους λιγότερο από 8 χιλιόµετρα!

Δεν είναι νησί, δεν είναι τόπος στο εξωτερικό, είναι η εντυπωσιακή Πύλος! Η παραθαλάσσια κωµόπολη µε τις οµορφιές που σαγηνεύουν και τον πιο… δύσπιστο ταξιδιώτη, είναι γνωστή για τη µεσαιωνική αλλά και σύγχρονη ιστορία της. Χτισµένη αµφιθεατρικά µοιάζει να αγκαλιάζει το λιµάνι ενώ «βλέπει» τον κόλπο του Ναυαρίνου, εκεί όπου το 1827 έγινε και η οµώνυµη ναυµαχία. Άψογη ρυµοτοµία, γαλήνιο περιβάλλον, χαλαρή διάθεση, καλοδιατηρηµένα σπίτια όπως το πατρικό του Μεσσήνιου χρυσού Ολυµπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, αµµουδερές παραλίες µε εξωτικά νερά συνθέτουν την εικόνα ενός προορισµού που πρέπει να βάλετε στον χάρτη.

Συνεχίστε για Μεθώνη

Κάστρο της Μεθώνης, Μεσσηνία
Κάστρο της Μεθώνης

Απολαύστε το τοπίο, δοκιµάστε εξαιρετικές γεύσεις, µείνετε, βολτάρετε στην όµορφη Πύλο και από εκεί συνεχίστε για την παραλιακή Μεθώνη. Θα τη συναντήσετε µετά από διαδροµή µόλις 15 λεπτών καθώς απέχει από την Πύλο 11 χιλιόµετρα.

Αστείρευτη φυσική οµορφιά, γραφικό τοπίο, µοναδικά αξιοθέατα, ζεστή φιλοξενία των κατοίκων συνθέτουν το τοπίο της πανέµορφης παραλιακής κωµόπολης της Μεθώνης. Εδώ, σηµείο αναφοράς δεν είναι άλλο από το επιβλητικό ενετικό κάστρο, από τα µεγαλύτερα της Μεσογείου, ξακουστό για την οχυρωµατική του θέση κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας. Ιδανικός τόπος για µίνι απόδραση όλο τον χρόνο και ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, που κατακλύζεται από πλήθος επισκεπτών.

Μην ξεχάσετε φυσικά και την Κορώνη

Κορώνη - παραλιακός δρόμος
Κορώνη

Από τη Μεθώνη συνεχίστε νότια για την Κορώνη, που απέχουν µεταξύ τους 31 χιλιόµετρα, περίπου 37 λεπτά.

Φτάσατε στην Κορώνη. Στο νοτιοδυτικό άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου βρίσκεται αυτό το µικρό παραθαλάσσιο διαµαντάκι. Πέρα από τις συναρπαστικές οµορφιές της, είναι κυρίως διάσηµη για το βενετσιάνικο κάστρο της που δεσπόζει πάνω από την πόλη και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Το όνοµά της προήλθε από το χάλκινο νόµισµα κουρούνα που βρέθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

To know: Μία από τις πιο διαδεδοµένες φράσεις, «έχω µπάρµπα στην Κορώνη», έχει τις ρίζες της στην οθωµανική περίοδο και οφείλεται στον µπέη της περιοχής που ήταν θείος (µπάρµπας) του πασά της Τριπολιτσάς και όσοι ήθελαν «χατίρια» κατέφευγαν στον µπέη για να µεσολαβήσει στον ανιψιό του.

Tip: Αν κάνετε το road trip το καλοκαίρι, µην αµελήσετε να σταµατήσετε στον δρόµο από Μεθώνη για Κορώνη σε µια από τις πολλές πανέµορφες παραλίες που βρίσκονται κατά µήκος της διαδροµής µε τη διάσηµη Φοινικούντα ανάµεσά τους.

Από το road trip στη Μεσσηνία δεν μπορεί να λείπει η Καλαμάτα

Καλαμάτα - road trip Μεσσηνία
Καλαμάτα

Από την Κορώνη θα συνεχίσετε για την όµορφη Καλαµάτα, την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, µε βόρεια κατεύθυνση αυτή τη φορά. Η Καλαµάτα από την Κορώνη απέχει 52 χιλιόµετρα, κάτι παραπάνω από µία ώρα µε το αυτοκίνητο.

Σαν πας λοιπόν στην Καλαμάτα… δεν θα θες να επιστρέψεις! Διότι η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας διαθέτει ένα άκρως γοητευτικό προφίλ που κάνει τα µεγάλα αστικά κέντρα να… κοκκινίζουν από φθόνο για τις υποδοµές, το αστείρευτο φυσικό κάλλος, τα ασυναγώνιστα χρώµατα της φύσης, τα σηµεία που µαρτυρούν το παρελθόν της, τα εκλεκτά προϊόντα που γεννά η γόνιµη γη, τους φιλόξενους κατοίκους, τη ζωηρή ζωή, τις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις µε παγκόσµια αναγνώριση. Μάθετε τα πάντα για την Καλαμάτα μέσα από τον πλήρη οδηγό του travelstyle.gr.

Ακόμα μία στάση στη φανταστική Καρδαμύλη

Καρδαμύλη, Μεσσηνιακή Μάνη
Καρδαμύλη

Μείνετε στην Καλαµάτα όσο περισσότερες µέρες µπορείτε, γιατί πραγµατικά είναι µια πολύ όµορφη πόλη µε πολλά αξιοθέατα και επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και διαµονή. Όταν αποφασίσετε να φύγετε, µπορείτε να πάρετε τον δρόµο της επιστροφής για Αθήνα, αλλά εµείς σας προτείνουµε πριν από την επιστροφή να συνεχίσετε νότια το οδικό ταξίδι σας µε επόµενο προορισµό τη φανταστική Καρδαμύλη, την έδρα της µεσσηνιακής Μάνης! Ξεκινώντας από την Καλαµάτα κατευθυνθείτε νότια και σχεδόν σε 36 χιλιόµετρα (περίπου 50 λεπτά) θα φτάσετε στην Καρδαµύλη.

Ένα υπέροχο -χωρίς καµία υπερβολή- παραθαλάσσιο χωριό και τουριστικό θέρετρο. Πρώτος ο Όµηρος µνηµονεύει το όνοµα «Καρδαµύλη», ο οποίος στην Ιλιάδα την αναφέρει ως µια από τις επτά πόλεις που ο Αγαµέµνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυµφευόταν µια από τις κόρες του. Τόπος µε πλούσια ιστορία, όπως αποδεικνύει και η παρουσία της παλαιάς Καρδαµύλης, γοητεύει τους επισκέπτες µε τις κατάφυτες πλαγιές, τους απέραντους ελαιώνες, τις γραφικές παραλίες, τα επιβλητικά αρχοντικά και το πανέµορφο λιµανάκι.

Τελευταία στάση η Στούπα

Αξίζει σίγουρα φεύγοντας από την Καρδαµύλη να κατευθυνθείτε λίγο ακόµα νότια για να φτάσετε στη Στούπα, καθώς απέχουν µόλις 11 λεπτά µεταξύ τους, κάτι λιγότερα από 8 χιλιόµετρα, τον τελευταίο προορισµό του road trip.

Στούπα Μεσσηνίας

Ο οικισµός της Στούπας, χτισµένος στους πρόποδες του Ταΰγετου, είναι σχετικά νέος και φηµίζεται περισσότερο για την καλά οργανωµένη µε καφέ, ταβέρνες και µπαρ παραλιακή ζώνη. Highlight της περιοχής είναι η παραλία της Καλογριάς µε τα γαλαζοπράσινα νερά, την αµµώδη ακτή και τη δροσερή σκιά κάτω από τα ψηλά δέντρα. Η παραλία είναι οργανωµένη και µε beach bar που συγκεντρώνει πλήθος (κυρίως) νεαρόκοσµου. Λέγεται πως εδώ έζησε για 2 χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης µαζί µε τον θρυλικό ήρωα του µυθιστορήµατός του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορµπά».

Αν πάρετε τον δρόµο της επιστροφής για Αθήνα από τη Στούπα, θα χρειαστείτε 3,5 ώρες, καθώς µεταξύ τους απέχουν περίπου 280 χιλιόµετρα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ