Μεταξοχώρι Θεσσαλίας

Aρχοντόσπιτα που σε ταξιδεύουν στην αίγλη μιας άλλης εποχής, περασμένης, που έχει αφήσει όμως ανεξίτηλα τα σημάδια της στο τόπο και τον χρόνο. Κάπως έτσι περιγράφει ο επισκέπτης το Μεταξοχώρι της Θεσσαλίας, έναν από τους 5 παραδοσιακούς οικισμούς του τόπου και “παράδεισο” των διανοούμενων!

Γαλήνιο περιβάλλον, άφθονα νερά, οργιώδης βλάστηση στις πλαγιές, αιωνόβια πλατάνια και παλιές εκκλησίες που κρύβουν ανεκτίμητους θρησκευτικούς θησαυρούς. Αυτό είναι το Μεταξοχώρι, ένα χωριό σε έναν τόπο όπου η φυσική ομορφιά περισσεύει.

Το “στολίδι” της Θεσσαλίας

Χτισμένο στα 320 μ. υψόμετρο, στις νότιες πλαγιές του Κίσσαβου, το Μεταξοχώρι ανήκει στο Δήμο Αγιάς, απέχει 39 χλμ. από τη Λάρισα και έχει μόνιμο πληθυσμό 450 περίπου κατοίκους. Παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη, που στα Σλάβικα σημαίνει «Ποταμοχώρι».

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας παραδοσιακά σπίτια
Μεταξοχώρι Θεσσαλίας παλιά αρχοντικά

Το Μεταξοχώρι είναι ένας από τους 5 χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς στη Θεσσαλία. Κι αυτό γιατί εδώ διατηρούνται μνημεία από τα οποία τα οχτώ είναι εκκλησίες του 17ου – 19ου αιώνα και τα άλλα τρία είναι το υδραγωγείο, με οχτώ καμάρες, το Παρθεναγωγείο (ίδρυση 1881) και το μισογκρεμισμένο πια αρχοντικό των Φαβρ.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας σοκάκια

Περπατάμε σε 15 κουκλίστικα σοκάκια – Πανέμορφες αστικές γωνιές στις πόλεις του κόσμου!

Πολύ γραφικό χωριό, ξεχωρίζει για τα πολλά παραδοσιακά σπίτια, αρχοντικά τα περισσότερα, με πλούσια ιστορία και παράδοση. Αρκετά από αυτά είναι παλαιά αρχοντικά των μεταξεμπόρων της περιοχής.

Επιβλητικά αρχοντόσπιτα

Διάσπαρτα στους δρόμους του οικισμού, στέκουν επιβλητικά κι αντιστέκονται στη φθορά που προκαλεί ο αμείλικτος χρόνος για να θυμίζουν στους νεότερους τη μακρά ιστορία του τόπου, αποτελώντας ταυτόχρονα πειστήρια αίγλης και πλούτου.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας πέτρινα αρχοντικά

Η ευμάρεια και η οικονομική ευρωστία χαρακτήριζε ανέκαθεν την περιοχή και τους κατοίκους της. Ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα είχαν αναπτυχθεί και λειτουργούσαν οι πρώτες οικιακές βιοτεχνίες, που ασχολούνταν με την παραγωγή βαμβακερών νημάτων και μεταξιού.

Η ενασχόληση των κατοίκων του Μεταξοχωρίου με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα ήταν αυτή όμως που έδωσε ώθηση στην οικονομική άνθιση του οικισμού.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας χιονισμένα σπίτια

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: Το… παραμυθένιο χωριό και ο μύθος που ακολουθεί το όνομα του

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας πέτρινο σπίτι

Η χρυσή εποχή μάλιστα της σηροτροφίας εντοπίζεται κατά τη διάρκεια των ετών 1850 – 1920 και η φήμη που απέκτησε τότε το μετάξι της περιοχής χάρη στην εξαιρετική ποιότητά του ήταν μεγάλη, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν σοβαρές προσπάθειες για την παραγωγή μεταξόσπορου. Σταδιακά όμως η σηροτροφία αντικαταστάθηκε από τη δενδροκαλλιέργεια.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας ξενώνας φωτισμένος

Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι γνώρισαν, αγάπησαν και απέκτησαν δική τους κατοικία στην περιοχή. Ανάμεσά τους συγγραφείς, μουσικοί και ηθοποιοί όπως η Κάτια Αντωνοπούλου, ο Παντελής Καλιότσος, η Άννα Καλιότσου, ο Γιάννης Κοντός, η Άννα Βαγενά, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Νίκος Ζακυνθινός, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, η Ρένα Αγγουρίδου, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Δείτε την ομορφιά του χωριού στο ακόλουθο βίντεο:

Ας γνωρίσουμε και 4 κορυφαίους προορισμούς στη Θεσσαλία σε βουνό, θάλασσα και κάμπο!

Γιατί Θεσσαλία; Γιατί έχει εύκολη πρόσβαση για όλους, είτε ξεκινάτε από την νότια είτε από τη βόρεια Ελλάδασυνδυάζει βουνό, θάλασσα και κάμπο και διαθέτει πολλές ανεξερεύνητες ομορφιές!

Η Θεσσαλία είναι ένας πολυμορφικός τόπος, με τα γραφικότερα χωριουδάκια, το ψηλότερο βουνό της χώρας (λέγε με Όλυμπο), το πιο «παντός καιρού» βουνό (λέγε με Πήλιο) και τον πιο εντυπωσιακό σχηματισμό βράχων ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη (λέγε με Μετέωρα).

Και τέλος, ο χειμώνας ζωγραφίζει με τα ωραιότερα χρώματα την ορεινή μαγεία του τόπου και μας παρακινεί να γνωρίσουμε καλύτερα τα «ψηλά» της Θεσσαλίας.about:blank

Μετέωρα 

μετέωρα με χιόνια

Μεταξύ ουρανού και γης, οι – πάνω από χίλιοι- επιβλητικοί βράχοι που υψώνονται στη θεσσαλική γη έγιναν το σπίτι ασκητών που έφτασαν στην περιοχή για πρώτη φορά πριν από 10 αιώνες. Πέρα από τα φυσικά μνημεία που αποτελούν αυτοί οι σπάνιοι γεωολογικοί σχηματισμοί, πέρα από το τοπίο που κόβει την ανάσα, πέρα από τους πολιτιστικούς θησαυρούς που κρύβονται στις λαξευμένες πάνω στην πέτρα μονές, τα Μετέωρα προσφέρουν στον επισκέπτη και πολλές ακόμη φυσιολατρικές απολαύσεις.

Τι να κάνετε: 
Θα επισκεφθείτε τα ιστορικά μοναστήρια των Μετεώρων, ανηφορίζοντας τα σκαλισμένα στην πέτρα σκαλοπάτια, διασχίζοντας διαδρομές στρωμένες με απολιθωμένα όστρακα και ατενίζοντας από τις αυλές των μονών ένα από τα πιο συγκλονιστικά σκηνικά του κόσμου.

Οι έξι επισκέψιμες μονές είναι αυτές των Αγίων Πάντων, της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Νικολάου, του Ρουσάνου, του Αγίου Στεφάνου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο μιας και βρίσκεται στον ψηλότερο βράχο.

Μοναστήρι Ρουσσάνου
Η Μονή Ρουσσάνου στα Μετέωρα

Η περιοχή προσφέρεται επίσης για πληθώρα από οργανωμένες outdoor δραστηριότητες μπροστά σε τοπία που κόβουν την ανάσα, από πεζοπορία και ποδηλασία, μέχρι ορειβασία και αναρρίχηση. Ως ιδανική βάση για τις εκδρομές και τις δραστηριότητες στην περιοχή, επιλέξτε την Καλαμπάκα ή το χωριό Καστράκι.

Πού να φάτε: Στον Νερόμυλο στην Καλαμπάκα για μαγειρευτά, ψητά και θαλασσινά, στο Φαγοπότι στην Καλαμπάκα για παραδοσιακούς μεζέδες και στην Γαρδένια στο Καστράκι.

Πού να μείνετε: Στο τριών αστέρων Dellas Boutique Hotel στο Καστράκι, στο πιο παραδοσιακό San Giorgio Villa στην σκιά των Μετεώρων στην περιοχή των Τρικάλων ή στον Πύργο Αδράχτι στο Καστράκι Καλαμπάκας, με υπέροχη θέα στα Μετέωρα.

Πήλιο

Πήλιο φύση



Το καλοκαίρι κολυμπάμε στις παραλίες του. Το φθινόπωρο βολτάρουμε στα χρυσαφένια δάση του. Τον χειμώνα απολαμβάνουμε τα χιονισμένα τοπία του. Αλλά τώρα, που μπαίνει η Άνοιξη, το αγαπημένο βουνό των εκδρομέων όλης της Ελλάδας μας επιτρέπει να το εκτιμήσουμε για… τα πάντα: Τα δάση είναι απολαυστικά καθώς η βλάστηση φουντώνει, η θάλασσα λαμπυρίζει με τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες και τα γραφικά χωριουδάκια είναι πάντα εκεί, έτοιμα να φιλοξενήσουν τα πιο χαλαρωτικά σαββατοκύριακά μας.

Διαβάστε ακόμα:Ζερμάτ: Αλπικό σκηνικό στους πρόποδες των ψηλότερων βουνών της Ελβετίας- δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Τι να κάνετε: 
Θα χορτάσετε φυσιολατρικές βόλτες και ρομαντικούς περιπάτους στο υπέροχο δάσος της Τσαγκαράδας. Θα επισκεφθείτε τα ενδιαφέροντα μουσεία της Μακρινίτσας και της Ζαγοράς, θα εξερευνήσετε μικρά χωριουδάκια όπως τον Άγιο Λαυρέντιο, τις Μηλιές και τη Βυζίτσα.

Άγιος Λαυρέντιος Πήλιο
Ο Άγιος Λαυρέντιος

Θα δοκιμάσετε πηλιορείτικες γεύσεις – μην χάσετε τον αχνιστό κόκορα με χυλοπίτες και τα τοπικά γλυκά του κουταλιού. Θα ανεβείτε στο πιο ωραίο τρένο της χώρας, αυτό που ξεκινά ξανά τα δρομολόγιά του από την Άνοιξη, και κινείται στην πανέμορφη διαδρομή από τον σταθμό των Άνω Λεχωνίων και φτάνει ως τις γραφικές Μηλιές.

Ο παραδοσιακός ξενώνας στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου που στεγάζεται σε πέτρινα αρχοντικά του… 1864 και έχει βαθμολογία 9,9!

Πού να φάτε: Ωραιότατες πηλιορείτικες γεύσεις στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές, σπιτικά μαγειρευτά στο Μεϊντάνι στη Ζαγορά, νόστιμα κρεατικά στο Ταβερνάκι στο Μούρεσι και περισσότερη πηλιορείτικη κουζίνα στις Δρυάδων Γεύσεις στον Άγιο Λαυρέντιο.

Πού να μείνετε: Στα λιτά, απέριττα αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Ανάσα στην Ζαγορά. Στο οικονομικό, φιλόξενο και με πανοραμική θέα στο Αιγαίο, ξενώνα Αγγέλικα στην «ακριβοθώρητη» Τσαγκαράδα. Στον χαριτωμένο ξενώνα Κλειώ στην Πορταριά, που διαθέτει στούντιο με εντυπωσιακή θέα.

Όλυμπος  

Όλυμπος αγαπημένος προορισμός


Χωρισμένος στα δύο, ο Όλυμπος είναι περισσότερο γνωστός για το «μακεδονικό» του πρόσωπο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι παραλίες της Πιερίας και παραδοσιακοί οικισμοί όπως το Λιτόχωρο και ο Παλαιός Παντελεήμονας. Κι όμως, η θεσσαλική του πλευρά, αυτή που ανήκει στο νομό Λάρισας, διαθέτει εξίσου γραφικά χωριουδάκια και ακόμη περισσότερες αφορμές για φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Τι να κάνετε: 
Θα εξερευνήσετε τα γραφικά χωριουδάκια του «Κάτω Ολύμπου», όπως η Ραψάνη, που αποτελεί έναν «παράδεισο» για τους οινόφιλους, αφού παράγει το ομώνυμο διαλεχτό κρασί, ή η Κρανιά, που αποκαλείται και «μπαλκόνι του Ολύμπου», χάρη στην πανοραμική θέα που προσφέρει σε ολόκληρη την κοιλάδα, μέχρι τα παράλια.

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας
Ο Παλαιός Παντελεήμονας

Στις πλακόστρωτες πλατείες των δύο χωριών, με τους αιωνόβιους πλάτανους και τις κρήνες, θα «στρωθείτε» για ελληνικό καφεδάκι, χωριάτικα τσιμπούσια και λιχουδιές από τους τοπικούς συλλόγους. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε τις πεζοπορικές εξορμήσεις ή την ανάβαση του «βουνού των βουνών» για τους πιο γυμνασμένους.

Το μονοπάτι Ο2 που διασχίζει τον Όλυμπο από βορρά προς Νότο και τον συνδέει με το Πήλιο διαθέτει μερικές καλές επιλογές ακόμη και για αρχάριους, ενώ τα τοπία αυτή την εποχή είναι χάρμα οφθαλμών.

Πού να φάτε: Στην «Κρασομάνα» στη Ραψάνη, για εξαιρετικό κρέας και ντόπιο κρασί, στην ταβέρνα της πλατείας του χωριού στην Κρανιά για ψητές λιχουδιές και ωραίο τσίπουρο και στην ταβέρνα του Μαντά στην Καλλιπεύκη, που φημίζεται για το ντόπιο κρέας και ιδιαίτερα για το κεμπάπ της.

Διαβάστε ακόμα:Ταξιδεύουμε σε 5 άγνωστα στους περισσότερους αλλά πανέμορφα χωριά της Πελοποννήσου!

Κρανιά Όλυμπος
Η Κρανιά

Πού να μείνετε: Το μοναδικό μειονέκτημα του Κάτω Ολύμπου είναι η έλλειψη επιλογών διαμονής. Στη Ραψάνη μπορείτε να μείνετε στον ξενώνα Ίσβορος στην είσοδο της Ραψάνης, που προσφέρει δωμάτια ή στον φιλόξενο ξενώνα του Βασίλη.

Περισσότερες επιλογές θα βρείτε στα όρια θεσσαλικού και μακεδονικού Ολύμπου, στο Λιτόχωρο ή στον Παντελεήμονα: Τα φιλόξενα δωμάτια του γραφικού ξενώνα Πλειάδες και τα χαριτωμένα δωμάτια του πέτρινου ξενώνα Καστάνια Γη μέσα στις καστανιές του Παλαιού Παντελεήμονα σάς περιμένουν.

Κίσσαβος  

Στο «έτερον δέος» του Ολύμπου, την Όσσα, ένα χωριουδάκι γίνεται από μόνο του αφορμή να εξερευνήσουμε το «ηττημένο βουνό» που ωστόσο κερδίζει σε γραφικότητα και Ιστορία. Συγκεκριμένα, στην ιστορική κοινότητα «Αμπελάκια» που κρέμονται πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών μπορούμε να απολαύσουμε την μαγεία της φύσης και να πάρουμε μαθήματα… συνεργασίας, καθώς πρόκειται για τον τόπο που γέννησε τον πρώτο εμπορικό συνεταιρισμό παγκοσμίως.

Αμπελάκια Λάρισα
Τα Αμπελάκια


Τι να κάνετε:
Θα επισκεφθείτε το «Σπίτι του Σβαρτς», ένα γοητευτικό αρχοντικό που στέγασε τον ιδρυτή της πρώτης εκείνης συντεχνίας βαμμένου νήματος, που έχει διατηρηθεί στην αρχική του μορφή. Θα πάρετε επίσης γεύση από την καθημερινότητα ενός παραδοσιακού ορεινού οικισμού στο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα εξερευνήσετε το σπίτι του Θανάση Χαμαϊδή, ο οποίος το είχε μετατρέψει σε μυστικό τυπογραφείο επί Κατοχής.

Θα κάνετε επίσης μια μίνι πεζοπορία μέχρι τον ναό του Αγίου Γεωργίου και γύρω από την πλατεία του χωριού θα αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσίπουρο και γλυκά του κουταλιού.

Αμπελάκια Λάρισα, βόλτα στο χωριό
Τα γραφικά Αμπελάκια

Πού να φάτε: Στην ταβέρνα «ο Τάκης», την καλύτερη επιλογή στην πλατεία του χωριού για εξαίσια παϊδάκια αλλά και σπιτικές λιχουδιές της κυρίας Μαίρης. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Κούρια θα απολαύσετε επίσης τοπικές λιχουδιές με θέα στην κοιλάδα των Τεμπών.

Πού να μείνετε: Στα πολυτελή δωμάτια του νεόδμητου ξενοδοχείου Κούρια, με πανοραμική θέα στην κοιλάδα ή στο ξενοδοχείο «η Χαλκιά» πάνω από την ομώνυμη βρύση του χωριού για πιο οικονομική διαμονή.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ