Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
29.5 C
Athens
ΑρχικήΕυ ΖηνDecoΜια μοντέρνα κατοικία στο αστικό περιβάλλον του Χαλανδρίου,διαφορετική από τις άλλες! Και...

Μια μοντέρνα κατοικία στο αστικό περιβάλλον του Χαλανδρίου,διαφορετική από τις άλλες! Και να το γιατί

Η κατοικία βρίσκεται στο Χαλάνδρι, ένα προάστιο που με τα χρόνια διαμορφώνει ένα έντονο αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα οικόπεδο με μικρή διάσταση πρόσοψης, κάτι που σε συνδυασμό με την επιθυμία των ιδιοκτητών για το μεγαλύτερο δυνατό κήπο οδήγησε στην επιλογή των νομοθετικών διατάξεων των χαμηλών κτιρίων για το σχεδιασμό της κατοικίας, που μειώνουν την απόσταση από τα όμορα κτίρια στα 2,50 m.

Επιπλέον, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του χώρου πρασίνου, η κάτοψη του ισογείου συνειδητά περιορίζεται, ενώ η επιτρεπόμενη κάλυψη εξαντλείται στο περίγραμμα του πρώτου ορόφου. Αυτή η επιλογή επηρεάζει ογκοπλαστικά τη μορφή του κτιρίου, καθώς διαμορφώνονται με σαφήνεια δύο κυρίαρχοι όγκοι.

Ένας κατακόρυφος και πιο διαπερατός με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, που «διαβάζεται» στο ισόγειο και στο δεύτερο όροφο, και ένας οριζόντιος, περισσότερο συμπαγής όγκος, που προβάλλεται στο ενδιάμεσο επίπεδο του πρώτου ορόφου, δημιουργώντας μια αίσθηση αιώρησης. Μικρά ανοίγματα εν είδει σχισμών δημιουργούν ενδιαφέρουσες εναλλαγές σκίασης και φωτισμού. Για τη βέλτιστη υλοποίηση της αρχιτεκτονικής λύσης επιλέχθηκε μια σύμμεικτη κατασκευή σκυροδέματος με μεταλλικούς προβόλους.

- Advertisement -

Ανακατασκευή μιας όμορφης κατοικίας του ’50 με αυλή στο Χαλάνδρι! (photos)

 

Το λειτουργικό πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα με το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο να αποτελούν μια οικιστική ενότητα. Σε αντιδιαστολή ο δεύτερος όροφος, με τη δική του ανεξάρτητη πρόσβαση μέσω μιας επιμήκους κλίμακας στην πλάγια όψη του κτιρίου, θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει μια αυτόνομη κατοικία σύμφωνα με την επιθυμία των ιδιοκτητών.

Σε αυτό το σινεμαδάκι με τζάκι στο Χαλάνδρι νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε ένα απίθανο σαλέ

Προχωρώντας στην ανάλυση των χώρων, στο υπόγειο συναντάμε έναν ξενώνα, καθώς και τους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων και τους απαραίτητους αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους. Το ισόγειο συγκεντρώνει τους κύριους χώρους διημέρευσης δηλαδή ένα άνετο καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα και ένα μικρό λουτρό.

Ο πυρήνας των κατακόρυφων κινήσεων τοποθετείται κεντροβαρικά στην κάτοψη, ενώ εντάσσεται σε ένα μεγάλο αίθριο που επιτρέπει την άνετη οπτική επαφή μεταξύ του ισόγειου χώρου και του ορόφου. Σ’ αυτόν βρίσκεται το κυρίως υπνοδωμάτιο με το ιματιοφυλάκειο και το εσωτερικό λουτρό, καθώς και ένας χώρος γραφείου και μελέτης με θέα στο καθιστικό του ισογείου. Τέλος, ο δεύτερος όροφος αποτελείται από δυο υπνοδωμάτια με ξεχωριστά λουτρά και ένα χώρο καθιστικού που ενσωματώνει μια μικρή λειτουργική κουζίνα.

Η γενική διάταξη των κατόψεων χαρακτηρίζεται από την ομαλή εναλλαγή των χώρων με γνώμονα την οπτική σύνδεση. Μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν τη χωρική ενοποίηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ εξασφαλίζουν άπλετο αερισμό και φυσικό φωτισμό. Ο μπροστινός υπαίθριος χώρος διαμορφώνεται σε ενιαίο επίπεδο, ισόσταθμο με αυτό του ισογείου και υπερυψωμένο σε σχέση με τη στάθμη του δρόμου, εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη ιδιωτικότητα.

Μια παράξενη κατοικία με πολύ ιδιαίτερη δομή και αισθητική στο Χαλάνδρι! Θα ,μείνετε άφωνοι με την πισίνα

Ο υπερκείμενος προβολικός όγκος του πρώτου ορόφου δημιουργεί ένα φιλόξενο εξωτερικό σκιασμένο χώρο σε συνέχεια με το κυρίως καθιστικό. Η κατοικία στο σύνολό της έχει κατασκευαστεί τηρώντας υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης. Εξωτερικά φέρει θερμομόνωση με τελείωμα έγχρωμου επιχρίσματος σε υπόλευκη απόχρωση, ενώ ο αυστηρός όγκος του πρώτου ορόφου, επίσης με εξωτερική θερμομόνωση, διαφοροποιείται χρωματικά με την επιλογή μιας θερμής καφέ απόχρωσης.

Το κέλυφος συμπληρώνεται με ενεργειακά κουφώματα θερμοδιακοπής. Για τη θέρμανση και τον κλιματισμό έχουν τοποθετηθεί αντλίες θερμότητας και ο αρχιτεκτονικός φωτισμός γίνεται εξ ολοκλήρου με τεχνολογία φωτοδιόδων (LED).

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χαδιώς & Συνεργάτες
Υπεύθυνος αρχιτέκτονας: Κωνσταντίνος Χαδιώς
Στατική μελέτη: Ανδρέας Βουτσινάς
Η/Μ μελέτη: Θωμάς Ευθυμιόπουλος
Επιμέλεια εσωτερικών χώρων: Αικατερίνη Μαρούτσου
Τεχνικός σύμβουλος – Επίβλεψη: Θάνος Κλώσσας
Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αττική
Εμβαδό οικοπέδου: 289,74 m2
Συνολικό εμβαδό: 260,64 m2
Χρόνος μελέτης: 2009 – 2010
Παρουσίαση: Διονυσία Δασκαλάκη
Φωτογραφίες: Μίλτιάδης Ιγγλέζος

Περιφέρεια: Αττική

Πηγή: ktirio.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,292LikesΚάντε Like
88,149 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ