Η κατοικία που βρίσκεται στο Ηράκλειο, στην περιοχή Μεσαμπελιές σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Οικονομάκη.Η συνθετική δομή του κτιρίου είναι ένα μονολιθικό κέλυφος λευκού όγκου, με επένδυση πετρώματος έως το ύψος του ισογείου, με κεκλιμένη στέγη και εκτεταμένες επιφάνειες ανοιγμάτων.

 

 

 

house in heraklion crete-p02
house in heraklion crete-p03

Tα «40 καλύτερα εστιατόρια (εκτός Αττικής)»σύμφωνα με τα κορυφαία ελληνικά εστιατόρια για το 2017!

house in heraklion crete-p04

Η κατοικία έχει τοποθετηθεί στο βορειοδυτικό σημείο του οικοπέδου με τη βορεινή να παρουσιάζει ερμητική όψη λόγω επαφής της όμορης ιδιοκτησίας. Ο νοτιοανατολικός προσανατολισμός βοηθά το φως να εισδύει άπλετα μέσω των ανοιγμάτων αλλά και των οπών που υπάρχουν στο εσωτερικό της κατοικίας.

Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου διαμορφώνεται ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες. Βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η άμεση επικοινωνία του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, στην καθημερινότητα αλλά και στη θέαση.

house in heraklion crete-p06
house in heraklion crete-p07
house in heraklion crete-p08

Η κατοικία οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα: Στο ισόγειο, στη νότια πλευρά, τοποθετείται η κεντρική είσοδος, το χωλ με τους βοηθητικούς χώρους (gdr, wc) και το γραφείο. Στη δυτική πλευρά βρίσκεται η σκάλα με τον ανελκυστήρα και την τραπεζαρία ενώ στη νοτιοανατολική πλευρά η κουζίνα το καθιστικό και το σαλόνι.

Στον όροφο ανατολικά έχουν τοποθετηθεί τα τρία υπνοδωμάτια. Το κεντρικό υπνοδωμάτιο με το χωλ εισόδου, τον εξώστη νότια, το λουτρό και το βεστιάριο με ένα μικρό εξώστη δυτικά.

house in heraklion crete-p09
house in heraklion crete-p11

Μια από τις πιο γραφικές θερινές κατοικίες στην Πάτμο!!!(photos)

house in heraklion crete-p12
house in heraklion crete-p13

Τα υπόλοιπα δυο υπνοδωμάτια έχουν πρόσβαση στον ανατολικό εξώστη και υποστηρίζονται, από ένα κοινόχρηστο λουτρό, ένα χώρο καθιστικού με τον εξώστη του δυτικά. Μια μικρή σκάλα οδηγεί στο χώρο γραφείου που βρίσκεται στη σοφίτα.

Στο υπόγειο έχει μελετηθεί χώρος ξενώνα με λουτρό, χώρος (Loundry) πλυντηρίου, στεγνωτηρίου και αποθήκευσης ρουχισμού, αποθήκη τροφίμων και οινοθήκη. Επίσης υπάρχουν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, γενικές αποθήκες, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα και ηλεκτρολόγου.

house in heraklion crete-p15
house in heraklion crete-p16
house in heraklion crete-p17
house in heraklion crete-p18
house in heraklion crete-p21
house in heraklion crete-p22

Η φέρουσα κατασκευή του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Εφαρμόστηκε οικολογική μόνωση, τοποθετήθηκαν ενεργειακά κρύσταλλα, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου και αντλία θέρμανσης – δροσισμού.

Τα υλικά κατασκευής προβάλλουν κατά το δυνατόν τη φυσική του υπόσταση. Επιφάνειες ανεπίχριστου σκυροδέματος και δρύινα πατώματα κυριαρχούν στο εσωτερικό της κατοικίας. Εξωτερικά οι επιφάνειες δαπέδων είναι επενδυμένες με ξυλεία iroco (deck) και βοτσαλόπλακες, υλικά τα οποία διακρίνονται για την έντονη και απτή υλικότητα τους.

house in heraklion crete-p25
house in heraklion crete-p26
house in heraklion crete-p27
house in heraklion crete-p28

 

πηγή:designhome.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ