Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
36.5 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΜήπως τελικά είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν; Ακόμη μια άκαρπη έρευνα για...

Μήπως τελικά είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν; Ακόμη μια άκαρπη έρευνα για σημάδια εξωγήινων πολιτισμών

Η νέα έρευνα στο νότιο αστερισμό των Ιστίων, η μεγαλύτερη μέχρι τώρα έρευνα στον ουρανό, έγινε με το αυστραλιανό ραδιοτηλεσκόπιο χαμηλής συχνότητας MWA (Murchison Widefield Array) γύρω από περίπου 10,3 εκατομμύρια άστρα και αφορούσε κυρίως τον εντοπισμό κάποιου επικοινωνιακού σήματος που θα μπορούσε να προέρχεται από νοήμονα όντα «εκεί έξω».

Ωστόσο, δυστυχώς και αυτή η έρευνα απέβη άκαρπη καθώς δεν ανίχνευσε την παραμικρή τεχνολογική «υπογραφή» κάποιου εξωγήινου πολιτισμού.

- Advertisement -

Οι επιστήμονες πάντως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. Μάλιστα η έρευνα για πιθανές εξωγήινες «τεχνο-υπογραφές» θα δεχθεί νέα ώθηση στο άμεσο μέλλον χάρη στο νέο μεγάλο τηλεσκόπιο SKA (Square Kilometer Array).

Σχετικά με την έρευνα που έγινε, η αστροφυσικός Τσενόα Τρεμπλέι του τμήματος αστρονομίας και διαστημικής επιστήμης -του σημαντικότερου ερευνητικού οργανισμού της Αυστραλίας CSIRO-, δήλωσε: «Δεν είναι παράξενο που δεν βρήκαμε τίποτε. Υπάρχουν ακόμη τόσες πολλές άγνωστες μεταβλητές. Η αναζήτηση ζωής έξω από το ηλιακό σύστημα μας συνιστά μεγάλη πρόκληση. Δεν ξέρουμε πότε, πώς ή τι είδους σήμα μπορεί να λάβουμε και θα αποτελεί ένδειξη ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο γαλαξία μας»

Με βάση την εκτίμηση ότι στο γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν εξωπλανήτες γύρω τους, υπάρχουν ασφαλώς ακόμη πολλά περιθώρια για έρευνα.

«Δέκα εκατομμύρια άστρα δεν φαίνονται πολλά. Έως τώρα έχουμε ψάξει μόνο το 0,001% του γαλαξία μας. Είναι σαν οι ωκεανοί να περιείχαν μόνο 30 ψάρια και εμείς να προσπαθούσαμε να τα βρούμε ψάχνοντας μια περιοχή με μέγεθος πισίνας στην πίσω αυλή του σπιτιού. Οι πιθανότητες να βρίσκαμε κάποιο από αυτά τα ψάρια, θα ήταν μικρή», πρόσθεσε η Τρεμπλέι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δορυφόρος διάστημα

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,191 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ