Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
22.6 C
Athens
ΑρχικήΑττικήΑθήναΜοναδικός παγκοσμίως ο ανελκυστήρας ΑμΕΑ στην Ακρόπολη - Εμβληματικό έργο!

Μοναδικός παγκοσμίως ο ανελκυστήρας ΑμΕΑ στην Ακρόπολη – Εμβληματικό έργο!

Μοναδικός από τεχνολογικής άποψης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο ανελκυστήρας ΑμΕΑ, που εγκαταστάθηκε στην Ακρόπολη και λειτουργεί από σήμερα.

Η άνοδος στην Ακρόπολη για χιλιάδες επισκέπτες ήταν σχεδόν αδύνατη, καθώς ήδη από τις αρχές του 2018, το παλιό αναβατόριο είχε φτάσει στα όριά του. Από την άνοιξη του 2019 σχεδόν δεν λειτουργούσε, ενώ τα προβλήματα εντάθηκαν το καλοκαίρι, καθώς ΑμεΑ από όλο τον κόσμο έφταναν στο μνημείο και δεν μπορούσαν να ανέβουν. 

- Advertisement -
Ανελκυστήρας Ακρόπολης καλύτερος παγκοσμίως

Δύσκολο τεχνικό έργο η κατασκευή

Παρόμοιος ανελκυστήρας δεν υπάρχει σε άλλο μνημείο ανά τον κόσμο, ενώ η κατασκευή του ήταν ένα δύσκολο τεχνικό έργο. Πρόκειται για τον μοναδικό παγκοσμίως με υψηλή τεχνολογία κατασκευής που η μεταβλητή γωνία πλησιάζει την ορθή.

Παρθενώνας: 5 αλήθειες που σίγουρα αγνοείτε! Είχε ξύλινη οροφή;

Πρόκειται για ανελκυστήρα πλαγιάς μεταβλητής γωνίας, με χωρητικότητά 1.300 κιλά ωφέλιμο φορτίο, ήτοι, δύο αμαξίδια με δύο συνοδούς ή ένα φορείο ασθενοφόρου με έναν συνοδό. Η επιλογή του τύπου έγινε σύμφωνα με την τοπογραφία της περιοχής και τα γεωτεχνικά στοιχεία και έχει πιστοποιηθεί από τη διεθνή εταιρεία TUV, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί σχετικά με τους ανελκυστήρες πλαγιάς.

ανελκυστήρας Ακρόπολης με κλίση

Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ σε αεροπορικές πτήσεις

Εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση απευθείας από το επίπεδο του δρόμου και την ασφαλή ανάβαση/κατάβαση των χρηστών προς και από τον Ιερό Βράχο της Αθήνας, την Ακρόπολη. Είναι τεχνολογικά ιδιαίτερα εξελιγμένος συνδυάζοντας την ταχύτητα και την ασφάλεια μετακίνησης, ενώ υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή άλλου απρόβλεπτου προβλήματος.

εσωτερικό ανελκυστήρα Ακρόπολης

Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση και την κατάβαση του ανελκυστήρα είναι 32 δευτερόλεπτα, διευκολύνοντας στο μέγιστο δυνατό την ανάβαση στο μνημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το παλιό αναβατόριο για να φτάσει ο χρήστης από το επίπεδο του δρόμου (περιπάτου) έως το μνημείο της Ακρόπολης, έπρεπε να ανέβει στο επίπεδο του σημερινού μηχανοστασίου από εξωτερική κλίμακα κάνοντας χρήση αναβατορίου με κάθισμα κι έπειτα να χρησιμοποιήσει το παλιό αναβατόριο, η τεχνολογία του οποίου υστερούσε σε δυνατότητα ασφαλούς ανάπτυξης ταχύτητας ανάβασης. 

6 συμβουλές για συναρπαστικό ταξίδι στα άτομα με ειδικές ανάγκες

Η Ακρόπολη βρίσκεται μεταξύ των μεγαλυτέρων θαυμάτων!

Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figarο με τίτλο «Αιώνια Αθήνα» είναι αφιερωμένο στην Ακρόπολη, με ύμνους για το εν λόγω μνημείο. «Τα μνημεία της Ακρόπολης βρίσκονται μεταξύ των μεγαλυτέρων θαυμάτων που έχει συλλάβει ποτέ ο ανθρώπινος νους».

Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Για μια γενιά Ελλήνων αρχαιολόγων, η αποκατάσταση υπήρξε το έργο μιας ολόκληρης ζωής. Το γαλλικό περιοδικό αναφέρεται στη μεγάλη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, παραθέτοντας δηλώσεις του τότε γενικού διευθυντή ελληνικών αρχαιοτήτων Λάζαρου Κολωνά, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο οποίος τόνιζε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν όσο χρειασθεί και για να μην τεθεί σε κίνδυνο, λόγω βιασύνης, η σοβαρότητα μιας αποκατάστασης που είχε ξεκινήσει εδώ και τριάντα χρόνια.

Ακρόπολη μνημεία

Στο ρεπορτάζ παρατίθενται αναλυτικά πληροφορίες για την ανέγερση της Ακρόπολης και τις σύγχρονες εργασίες αποκατάστασης των διαφόρων μνημείων της, που ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση του σύγχρονου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1834.

Το περιοδικό αναφέρει δηλώσεις γνωστών αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων που ενεπλάκησαν στις εργασίες αποκατάστασης στη διάρκεια των χρόνων, όπως του Μανώλη Κορρέ και του Τάσου Τανούλα.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,541 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ