Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε, στις 25 Ιανουαρίου, και επίσημα στην UNESCO το φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη της Σπιναλόγκας, γνωστή σε όλους μας και ως «νησί των λεπρών», στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που προστατεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δείτε ακόμα: Ρίο ντε Τζανέιρο: Παγκόσμια πρωτεύουσα της αρχιτεκτονικής για το 2020

Η Σπιναλόγκα είναι μία νησίδα έκτασης 85 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο στόμιο του φυσικού λιμένα της Ελούντας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου Κρήτης. Τειχίστηκε κατά την αρχαιότητα για την προστασία της αρχαίας πόλης του Ολούντος.

Το 1903 η Κρητική Πολιτεία ίδρυσε Λεπροκομείο στη Σπιναλόγκα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να ζήσουν απομονωμένοι εκεί έως το 1957 οπότε το Λεπροκομείο έκλεισε.

Μετά το λουκέτο του λεπροκομείου, το 1957, η Σπιναλόγκα έμεινε για δεκαετίες αναξιοποίητη. Το ενδιαφέρον όμως των επισκεπτών για το παράξενο νησί με τη σκοτεινή ιστορία και το μεγάλο παρελθόν έφερε τη συστηματική αναστήλωση κι επισκευή κτισμάτων και τειχών.

Δείτε ακόμα: Αυτά είναι τα 8 Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco που πρέπει να επισκεφθείς!

Σήμερα η Σπιναλόγκα είναι από τα πιο δημοφιλή «αξιοθέατα» της Κρήτης. Οι επισκέπτες την προσεγγίζουν με καραβάκια, που αποπλέουν κάθε μία ώρα από Άγιο Νικόλαο, Ελούντα και Πλάκα, κι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της περιήγησης σε έναν τόπο που «κουβάλησε» πόνους, βάσανα και απομόνωση και κατάφερε να διατηρήσει την απόκοσμη ομορφιά του.

Να σημειωθεί ότι η πιθανή ένταξη της νησίδας θα αποτελέσει το πρώτο μνημείο της Κρήτης που θα συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ